Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1942: Wannsee-konferansen fant sted i «Villa Marlier» ved innsjøen Großer Wannsee i det vestlige Berlin. Det beryktede møtet skal ha vært den første anledningen da folkemordet på jødene ble formelt diskutert av topper i nazipartiet. SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich ledet seansen. Adolf Eichmann, som var utpekt til referent, noterte avslutningsvis at Heydrich var tilfreds med den retningen samtalene hadde tatt. Gestapo-sjef Heinrich Müller erindret senere at konferansen ble avsluttet med allsang og skåling «etter nordtysk skikk». Flere av de 15 mennene som var til stede ved møtet opplevde å vende tilbake til det sivile liv i Tyskland etter krigen. SS-Oberführer Gerhard Klopfer livnærte seg som advokat og skatterådgiver, etter at tiltalen mot ham var blitt frafalt pga. bevisets stilling. Inntil han døde i Ulm i 1987, var Klopfer den siste overlevende deltakeren fra Wannsee-konferansen.

1984: Arne Treholt ble arrestert av Overvåkningspolitiet på Fornebu lufthavn i Oslo, mistenkt for spionasje. Den daværende byråsjefen i UD var på vei til Wien, ifølge eget utsagn for å møte den sovjetiske KGB-generalen Gennadij Titov. Sommeren 1985 ble Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje. Eidsivating lagmannsrett fant det bevist at han gjennom en årrekke hadde spionert til fordel for Sovjetunionen og Irak og mottatt store pengebeløp for sine tjenester fra de to landenes etterretningsorganer. Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet åtte og et halvt år i fengsel. Treholt-saken var den største spionsaken i nyere norsk historie. Arne Treholt døde i Moskva i februar 2023, 80 år gammel.

2017: Donald Trump avla eden som USAs 45. president. Med sine 70 år og 220 dager ble han den eldste som noensinne hadde avlagt presidenteden for første gang, en rekord som til da hadde tilhørt Ronald Reagan (69 år og 349 dager), og som skulle bli slått med glans av Trumps rival Joe Biden i 2021 (78 år og 61 dager). Ifølge Wikipedia var Trump den første amerikanske presidenten som verken hadde politisk eller militær erfaring. Han var den tredje som var født i 1946 (etter Bill Clinton og George W. Bush), hvilket gjør 1946 til det året da flest amerikanske presidenter er blitt født. Donald Trumps kone Melania var den andre førstedamen i historien som var født utenfor det nåværende USA. Den første var Louisa Adams, født i London i 1775.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse