Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1609: Bonden Per Jönsson fra Nordbotten ble brent på bålet sammen med en ku. Årsaken var at Jönsson, en mann i 60-årsalderen, hadde hatt samleie med den samme kua. Seksuelt samkvem med dyr har vært et tema gjennom hele den menneskelige historie og er funnet avbildet på 10.000 år gamle hulemalerier. I mange kulturer har praksisen vært sterkt misbilliget. I løpet av 1600- og 1700-tallet skal rundt 600 personer ha blitt henrettet for «tidelag» (samleie med dyr) i Sverige alene, den siste i Sala i 1778, ifølge dommen «för tidelag med flere kor». Etter en endring i den svenske straffeloven i 1864, ble forbrytelsen straffet med slaveri. I dag er seksuell omgang med dyr forbudt gjennom dyrevernlovene i mange land, blant dem Sverige og Norge.

1924: Vladimir Lenin døde på landstedet sitt utenfor Moskva, 53 år gammel. Dødsårsaken var hjerneblødning. Den sovjetiske revolusjonslederen var blitt rammet av slag to ganger i 1922, og et tredje slag i mars 1923 tok fra ham tale- og bevegelsesevnen. Ved hans død skal nærmere en million mennesker ha passert båren hans i Moskva for å vise ham den siste ære. Lenin ble stedt til hvile i Leninmausoleet på Den røde plass i Moskva, som med kortere avbrekk har vært åpent for publikum siden. Et av avbrekkene var under 2. verdenskrig, da Lenins balsamerte legeme ble evakuert til Sibir av sikkerhetshensyn. Leninmausoleet er fremdeles en av Moskvas største turistattraksjoner. Fra 1953 til 1961 hadde Lenin selskap i mausoleet av Stalin, men sistnevnte ble flyttet ut igjen som et ledd i avstaliniseringen og i stedet gravlagt i Kremlmuren.

1978: Lydsporet til musikalfilmen «Saturday Night Fever», med musikk av blant andre brødrene Gibb i The Bee Gees, nådde toppen av amerikanske hitlister. The Bee Gees ble ikke involvert i «Saturday Night Fever» før etter at filmopptakene var ferdige, og John Travolta hadde ifølge eget utsagn gjort unna dansescenene til musikk av Stevie Wonder og Boz Scaggs. Brødrene holdt på med å spille inn et nytt album da de ble spurt om de hadde noen ferdigskrevne sanger som kunne passe i en discofilm. Blant låtene de la på bordet var framtidige slagere som «Stayin’ Alive», «Night Fever» og «How Deep Is Your Love». Plata skulle toppe hitlista i USA i 24 uker og selge i mer enn 30 millioner eksemplarer. «Saturday Night Fever» er fortsatt det soundtracket som har solgt nest mest gjennom alle tider, bare slått av Whitney Houstons musikk til «The Bodyguard».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse