Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Rowan Atkinson: Foto: Eva Rinaldi [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Rowan Atkinson: Foto: Eva Rinaldi [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

1832: Illustratøren, maleren og billedhoggeren Gustave Doré ble født i Strasbourg. Doré livnærte seg som profesjonell tegner allerede fra femtenårsalderen, og kom til å bli en av romantikkens mest etterspurte bokillustratører. Med sine uhyre detaljerte, ofte dramatisk lyssatte myldrebilder var Doré som skapt for å illustrere praktutgaver av verker som Bibelen, Dantes «Den guddommelige komedie», John Miltons «Paradise Lost» og Brødrene Grimms eventyr. I nyere tid er Dorés strek blitt en gjenganger på platecovere, ikke minst innen svartmetallsjangeren. Emperor, Burzum og Nekromantheon er blant de norske bandene som har latt Doré-tegninger pryde plateomslagene sine.

1955: Den britiske komikeren og skuespilleren Rowan Atkinson ble født i Durham. Atkinson utdannet seg til elektroingeniør, men åpenbarte et usedvanlig komisk talent da han var med i en studentrevy ved universitetet i Oxford. I 1979 slo han igjennom som komiker i TV-showet «Not the Nine O’Clock News» på BBC, der han blant annet opptrådte sammen med Mel Smith og Griff Rhys Jones, senere kjent som «Smith and Jones». Mest kjent er han likevel for seriene «Blackadder» («Sorte Orm») og «Mr. Bean». Atkinson skal ha begynt å brodere på Bean-figuren allerede i studietiden i Oxford. Serien ble laget i 15 episoder fra 1990 til 1995, og den keitete Mr. Bean har senere hatt et liv både i spillefilmer og på scenen. I 2012 erklærte Atkinson at han aktet å pensjonere den populære figuren.

1994: Kunstløperen og OL-favoritten Nancy Kerrigan ble overfalt under USA-mesterskapet i Detroit. Overfallsmannen slo Kerrigan med en politibatong og traff henne over kneet. Skaden tvang Kerrigan til å trekke seg fra mesterskapet, som ble vunnet av erkerivalen Tonya Harding. Senere viste det seg at fire menn i Hardings omgangskrets, deriblant hennes eksmann, kunne knyttes til overfallet. Hensikten med angrepet skal ha vært å bane veien for Harding under Lillehammer-OL, som skulle begynne en drøy måned senere. Skaden hindret imidlertid ikke Kerrigan i å vinne sølv på Lillehammer, der Harding endte på 8. plass. Skandalen førte til at Tonya Harding ble utestengt fra det amerikanske kunstløpforbundet på livstid. En filmkomedie basert på Hardings liv og karriere, med tittelen «I, Tonya», hadde premiere i USA i desember 2017.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse