Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Stonewall Inn. Foto: Daniel Case / GFDL / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons
Stonewall Inn. Foto: Daniel Case / GFDL / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

1914: Den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans hustru Sophie von Hohenberg ble myrdet i Sarajevo. Paret var i byen for å overvære avslutningen på det keiserlige korpsets vårmanøver i Bosnia. Like ved Latinerbroen i Sarajevos sentrum trakk den bosnisk-serbiske nasjonalisten Gavrilo Princip en pistol og skjøt mot den åpne vognen som hertugparet satt i. Begge ble dødelig skadd og forblødde i løpet av minutter. De berømte skuddene i Sarajevo blir vanligvis utlagt som opptakten til 1. verdenskrig. På dagen fem år etter attentatet ble Versaillestraktaten undertegnet og krigen offisielt avsluttet. I mellomtiden var ca. ti millioner soldater drept og nærmere 20 millioner såret. I tillegg var nesten åtte millioner meldt savnet.

1969: Det såkalte Stonewallopprøret brøt ut i New York. Urolighetene begynte da politiet foretok en razzia mot den mafiaeide baren The Stonewall Inn i Greenwich Village, et av få trygge møtesteder for New Yorks homofile i 1960-årene. Politiets brutale behandling av bargjestene førte til at mengden satte seg til motverge, og bombarderte inntrengerne med ølbokser og mynter. Hendelsene i The Stonewall Inn utløste et lenge undertrykt raseri i New Yorks skeive miljøer. I dagene som fulgte demonstrerte tusenvis av mennesker for homofiles rettigheter i byens gater. Stonewallopprøret regnes som et avgjørende vendepunkt i homokampens historie, og i 2016 erklærte president Barack Obama The Stonewall Inn og den nærliggende parken som amerikansk nasjonalmonument.

1997: En av tidenes mest bisarre VM-kamper i tungvektsboksing gikk av stabelen i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas. Mike Tyson og Evander Holyfield møttes til returkamp etter at Holyfield sensasjonelt hadde slått regjerende mester Tyson i kanvasen på den samme arenaen sju måneder tidligere. Holyfield dominerte de to første rundene av kampen, men i tredje runde kom Tyson fryktelig tilbake. Da det gjensto 40 sekunder av runden, og de to bokserne sto i clinch, skjedde det utenkelige: Tyson bet av et stykke av Holyfields høyre øre og spyttet det ut i ringen. Ikke overraskende ble kampen avbrutt og «Iron-Mike» diskvalifisert. Hendelsen førte til at Mike Tyson ble utestengt fra boksesporten i halvannet år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse