Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Thomas More. Foto: Wikimedia Commons
Thomas More. Foto: Wikimedia Commons

1535: Statsmannen og forfatteren Thomas More ble halshogd i London. More var speaker i parlamentet og senere lordkansler, men falt i unåde da han nektet å anerkjenne kong Henrik VIIIs overhøyhet over kirken. Thomas More regnes som Englands fremste renessansehumanist. I hovedverket «Utopia» kritiserer han samtidens England ved å skildre fantasilandet Utopia («landet som ikke er»), et slags pre-kommunistisk idealsamfunn der all eiendom er felleseie, og fellesskapets interesser alltid settes foran den enkeltes. Blant de mange bemerkelsesverdige trekkene ved Mores idealstat er at innbyggerne ikke anerkjenner verdien av gull. I stedet bruker de ringer, smykker og kroner av gull til å merke forbrytere med, som et tegn på skjensel og forakt. Thomas More ble kanonisert i 1935.

1927: Den amerikanske filmskuespilleren Janet Leigh ble født i California. Fra hun debuterte i 1947 spilte Leigh i mer enn 50 filmer, deriblant klassikerne «Touch of Evil» (1958) og «The Manchurian Candidate» (1962). Likevel huskes hun fremfor alt for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Psycho» fra 1960. Scenen der Leighs rollefigur blir knivstukket til døde i dusjen, til akkompagnement av hoggende fioliner, er blant filmhistoriens mest berømte sekvenser. Den drøyt tre minutter lange dusjscenen omfatter mer enn 70 kameravinkler og tok sju dager å filme. Blodet som flyter ned i sluket er i virkeligheten mørk sjokoladesaus av merket Bosco, som Hitchcock mente ga bedre effekt i sort/hvitt enn rødt teaterblod. Visningen av den ferdige scenen skal ha gjort så sterkt inntrykk på Janet Leigh at hun fikk skrekk for å dusje.

2013: En av de verste togulykkene i canadisk historie inntraff i den lille byen Lac-Mégantic i provinsen Québec. Et godstog med 74 vogner lastet med råolje sto parkert på en lav ås utenfor byen, da det plutselig begynte å rulle. Toget hadde nådd en hastighet på over 100 km/t da det sporet av midt i byens sentrum. I neste øyeblikk eksploderte flere av vognene. 47 mennesker ble drept, og omkring halvparten av den lille byens sentrum lagt i grus. Etter ulykken ble lokomotivføreren og to andre jernbaneansatte tiltalt for 47 tilfeller av uaktsomt drap. Årsaken var blant annet at de hadde forlatt toget ubevoktet, og unnlatt å aktivere tilstrekkelig med bremsemekanismer for å sikre at toget sto trygt. De tre ble frikjent i januar 2018. Togulykken i Lac-Mégantic var den mest dødbringende i Canada siden 1864, da et passasjertog sporet av ved byen Mont-Saint-Hilaire i Québec. 99 mennesker omkom.

(©NTB)

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse