Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Bilde fra en av prøvene til radiodramaet «The War of the Worlds». Foto: Wikimedia
Bilde fra en av prøvene til radiodramaet «The War of the Worlds». Foto: Wikimedia

1938: Orson Welles satte støkk i amerikanske radiolyttere med radiodramaet «The War of the Worlds». Stykket, som var basert på forfatteren H.G. Wells’ roman av samme navn, hadde form som en serie direktesendte reportasjer om marsboeres invasjon av New York. Mange av lyttere hadde ikke fått med seg at programmet var en fiksjon, og sendingen utløste telefonstorm hos CBS. Orson Welles og kringkastingsselskapet så raskt reklameverdien av lytternes respons, og fremstilte den som mer hysterisk enn den i virkeligheten hadde vært. Det er blitt hevdet at nyheten om det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941 ble møtt med skepsis av mange amerikanere, fordi de husket «The War of the Worlds».

1960: Diego Maradona ble født i Buenos Aires. Han vokste opp i et slumområde i byens utkant. Åtte år gammel ble han oppdaget av en talentspeider mens han spilte for en lokal klubb. En av de første trenerne hans har senere fortalt: «Jeg ble straks slått av talentet hans, og kunne ikke tro at han bare var åtte år gammel. Vi ba ham faktisk vise ID-kortet sitt så vi kunne kontrollere alderen hans. Vi var sikre på at han prøvde å narre oss, for selv om han hadde et barns fysikk, spilte han som en voksen.» Maradona hadde to yngre brødre som begge var profesjonelle fotballspillere, men som naturlig nok havnet i skyggen av sin berømte storebror. Diego Maradona blir av mange regnet som verdens beste fotballspiller gjennom alle tider.

1998: 63 ungdommer mistet livet og 213 ble skadd i en diskotekbrann i Göteborg. Brannen brøt ut kort før midnatt 29. oktober, og raste utover natten til den 30. Det forhenværende industrilokalet ved Backaplan var leid av ungdommer til en fest i privat regi. Til tross for at lokalet bare var sertifisert for 150 personer, skal det ha vært 398 mennesker innenfor dørene da brannen brøt ut. Samtlige omkomne var døde av røykforgiftning. Politiet opplyste allerede i morgentimene at brannen med stor sannsynlighet var påsatt. I oktober 2000, etter en svært omfattende politietterforskning, ble fire unge menn i alderen 17 til 19 år dømt for mordbrann. Ungdommene skal ha tent på for å hevne at de ikke fikk komme inn på festen. Diskotekbrannen i Göteborg var en av de verste brannkatastrofene i Norden i nyere tid.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse