Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 november 2019 02:00
Del på Facebook
Passfoto av agent Sidney Reilly (1918) til hans pass under aliaset George Bergmann. Foto: Deutsches Reich (1918) / Wikimedia Commons
Passfoto av agent Sidney Reilly (1918) til hans pass under aliaset George Bergmann. Foto: Deutsches Reich (1918) / Wikimedia Commons

1925: Superspionen Sidney Reilly ble henrettet i Sovjetunionen. Lite vites sikkert om den mystiske spionens bakgrunn, men kan ha vært født i Odessa i 1874. Etter noen omflakkende år dukket han opp i London i 1896, der han lot seg verve som agent for britisk etterretningstjeneste. Kort etter ble han også agent Japan. Det antas at Reilly i løpet av de neste tiårene virket som spion for minst fire stormakter og opptrådte under en vrimmel av identiteter. Blant de mange aktivitetene han skal ha involvert seg i, var et komplott i 1918 for å velte bolsjevikregimet i Russland og befri tsarfamilien. I 1925 ble Reilly arrestert av Sovjetunionens hemmelige politi og henrettet i stillhet utenfor Moskva. Hans eventyrlige liv sies å ha vært et av Ian Flemings forbilder til James Bond-skikkelsen. Det var også emne for den britiske miniserien «Reilly, Ace of Spies» (1983).

1934: Forfatteren Kjell Hallbing ble født i Bærum. Hallbing arbeidet som bankkasserer i 17 år før han ga seg skrivingen i vold på heltid. Etter å ha utgitt flere bøker under ulike navn, fikk han et gjennombrudd i 1966 med westernserien om Morgan Kane, skrevet under psevdonymet Louis Masterson. Serien skulle komme til å omfatte 83 titler, og gjøre Hallbing til en av Norges mest leste forfattere. Den produktive Hallbing fant også tid til å skape andre romanserier. En av dem handlet om Clay Allison, og var en bukett fortellinger i den noe baktalte sjangeren «sexy western». I et intervju med VG omtalte han skrivingen av Allison-serien som «et helt forferdelig venstrehåndsarbeid». Ifølge Wikipedia skal Hallbing til sammen ha skrevet om lag 150 bøker.

1962: Den dødeligste gruveulykken i norsk historie inntraff i gruvene ved Kongsfjorden (engelsk: Kings Bay) på Svalbard. En gasseksplosjon i gruva «Esther 1» tok livet av hele det 21 mann store nattskiftet, som hadde gått på vakt tre kvarter tidligere. Den beryktede «Esther 1» hadde vært åsted for flere store ulykker tidligere. 14. september 1948 hadde 15 arbeidere omkommet i gruva, og 19. mars 1953 hadde 19 menneskeliv gått tapt i det som var den største gruveulykken i Norge til da. Den enda mer omfattende Kings Bay-ulykken i 1962 førte til at Einar Gerhardsens 3. regjering måtte gå av etter mistillitsforslag fra de borgerlige partiene. En koalisjonsregjering under ledelse av Høyres John Lyng avløste AP-regjeringen, men ble fortrengt av Einar Gerhardsen og hans 4. regjering etter bare fire uker.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse