Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Fjodor Dostojevskij Portrett av Vasilij Perov, 1872. Vasily Perov [Public domain], via Wikimedia Commons
Fjodor Dostojevskij Portrett av Vasilij Perov, 1872. Vasily Perov [Public domain], via Wikimedia Commons

1849: Fjodor Dostojevskij ble stilt foran en eksekusjonspelotong i St. Petersburg. Den russiske forfatteren var dømt til døden for å ha spredd revolusjonær propaganda, og skulle skytes sammen med fem andre fanger. I siste øyeblikk kom det bud til retterstedet om at mennene var benådet av tsaren, Nikolaj I. Henrettelsen viste seg å ha vært en skinnmanøver for å sette skrekk i fangene. Dostojevskij ble i stedet dømt til fire års tukthus i Sibir og fire års straffetjeneste som soldat. Årene i fangenskap kom til å sette dype spor i Dostojevskijs personlighet og forfatterskap. Det skal også ha vært i denne perioden han viste de første symptomene på epilepsi. Dostojevskij skildret inntrykkene fra tukthuslivet i romanen «Opptegnelser fra de dødes hus», utgitt i 1862.

1886: Uranienborg kirke i Oslo (Kristiania) ble innviet. Med sin beliggenhet på Uranienborghøyden bak Slottet ble kirken et landemerke som var synlig fra hele byen. Den nygotiske langkirken i tegl var tegnet av Balthazar Lange, senere byarkitekt i Kristiania. En mengde ras og andre uhell førte til at oppføringen ble vesentlig dyrere enn antatt. Problemene under byggearbeidene var såpass alvorlige at stadskonduktør Georg Andreas Bull ble gransket for tjenesteforsømmelse, men senere frikjent. Ved vigslingen i 1886 hadde kirken 1020 sitteplasser mot dagens 650. Blant utsmykningene var freskomalerier av Enevold Thømt og glassmalerier av Emanuel Vigeland. Det nåværende interiøret, fra 1930, er utformet av Arnstein Arneberg.

1989: Brandenburger Tor ble gjenåpnet, nærmere 30 år etter at ferdselen mellom det østlige og vestlige Berlin var blitt blokkert av Berlinmuren. Den 62 meter brede vakt- og tollporten for enden av paradegaten Unter den Linden sto ferdig i 1791, som et prøyssisk svar på portbygningen Propyleene på Akropolis. Bygningen krones av en statue av seiersgudinnen Viktoria som trekkes av et firspann hester. Brandenburger Tor er et av Berlins mest berømte og gjenkjennelige landemerker. Under den symbolske gjenåpningen i 1989 gikk den vesttyske forbundskansleren Helmut Kohl gjennom porten og ble møtt av DDRs ministerråd Hans Modrow, til jubel fra tusener av berlinere. Nyttårsaften samme år var en halv million mennesker samlet ved Brandenburger Tor.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse