Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1899: Frankrikes president Félix Faure (58) døde av slag i Elyséepalasset, ifølge offisielle rapporter mens han satt ved skrivebordet sitt og arbeidet for nasjonens vel. Mindre offisielle, men muligens mer sannferdige innberetninger har gått ut på at han døde i armene på sin elskerinne, den 28 år yngre Marguerite Steinheil, midt under akten. Félix Faure er til nå den eneste franske presidenten som har avgått ved døden i presidentpalasset. Foruten for sin død huskes han blant annet for sitt arbeid med å myke opp Frankrikes relasjoner til Russland. Ni år etter presidentens død ble Marguerite Steinheil tiltalt for å ha medvirket til drapene på sin stemor og ektemann, som ble funnet kvalt i familiens hjem i Paris. Den skandaleombruste rettssaken endte med at hun ble frikjent.

1923: Den britiske arkeologen Howard Carter brøt forseglingen til Tutankhamons grav, og ble det første menneske på mer enn 3000 år til å tre inn i faraoens gravkammer. Gravåpningen var en verdenssensasjon som øyeblikkelig brakte Carter og hans team på avisenes førstesider. Men skal man tro folkloren, beseglet den også deres skjebne: I månedene og årene som fulgte skal Carter-ekspedisjonen ha blitt hjemsøkt av en rekke ulykker og uforklarlige dødsfall. Det oppsto en legende om at Carter og medarbeiderne hans var blitt rammet av faraoenes forbannelse, som straff for at de hadde forstyrret mumiens fred. Legenden har senere inspirert et betydelig antall skrekkfilmer. Howard Carter selv fikk imidlertid leve og virke i mange år etter gravåpningen, inntil han døde av lymfekreft i London 1939.

1980: Historiens lengste bilkø oppsto i Frankrike. Den umåtelige korken slynget seg i nordgående retning mellom Lyon og Paris, og skal ha hatt en lengde på 175 km. Årsaken til fortredeligheten var stor utfart i kombinasjon med dårlig vær. En enda større tålmodighetsprøve var likevel køen som oppsto på Kinas riksvei 110 (G110) 14. august 2010, og som trolig var den verste gjennom alle tider målt etter varighet. Ifølge Wikipedia sto elendigheten på i 10 dager, Forbes Magazine oppgir 12. På det verste beveget bilene seg med en hastighet av 1 km per dag. Enkelte bilister satt fanget i bilene sine i fem døgn. Veiarbeid og uvanlig stor tungtrafikk skal ha forårsaket floken. For småhandlere langs G110 var køen en gullgruve, ettersom de desperate bilistene var villige til å betale ågerpriser for varer som vannflasker, hurtignudler og sigaretter.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse