Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Vanderlyn Butt. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Vanderlyn Butt. Foto: Wikimedia Commons

1807: USAs forhenværende visepresident Aaron Burr ble arrestert og tiltalt for høyforræderi. Ifølge tiltalen skulle Burr ha forsøkt å reise en separatistbevegelse i de vestlige delstatene. Til tross for at selveste Thomas Jefferson gikk sterkt inn for å få ham dømt, ble Burr til sist frikjent. Aaron Burr var amerikansk visepresident under Thomas Jefferson fra 1801 til 1805. Han huskes kanskje aller best for sin pistolduell med tidligere finansminister Alexander Hamilton 11. juli 1804, mens han ennå satt i visepresidentembetet. Hamilton hadde motarbeidet Burrs kandidatur under presidentvalget, og uttalt seg om ham i så sterke ordelag at Burr svarte med å utfordre ham til duell. De to kamphanene møttes i morgengryet på bredden av Hudson River. Ifølge øyevitner skjøt Hamilton først, men bommet. Visepresidenten siktet derimot bedre. Eksfinansministeren segnet om med en kule i magen, og døde av skadene dagen etter.

1948: En av Danmarks mest omtalte forbrytelser gjennom alle tider, det beryktede dobbeltmordet på Peter Bangs vej, ble begått. En skrekkslagen hushjelp fant kontorsjef Vilhelm Jacobsen og hans hustru Inger Margrethe drept i parets leilighet i København. Likene var ille tilredte. Morderen (eller morderne) hadde ikke bare tatt seg tid til å rydde åstedet omhyggelig etter udådene, men øyensynlig også lagt ut en mengde forvirrende blindspor. «Det bestialske Dobbeltmord indhyllet i dybeste Mystik», lød overskriften på forsiden av Politiken. I løpet av de neste sju årene avhørte politiet mellom 12.000 og 15.000 mennesker om saken, og skrev mer enn 3000 rapporter. Drapene er fremdeles uoppklarte.

1952: Knut Hamsun døde i sitt hjem på gården Nørholm utenfor Grimstad. Han etterlot seg et av de betydeligste og mest innflytelsesrike forfatterskap i det 20. århundre. «Jeg anser ham for å være et av tidens største mennesker,» sa Albert Einstein om nordmannen. Thomas Mann sammenlignet ham med Homer og Dostojevskij. «Hamsun lærte meg å skrive,» uttalte Ernest Hemingway. «Jeg ser ikke noen som kan sidestilles med Hamsun i skaperkraft,» fastslo Maksim Gorkij. «Det har aldri oppstått et rikere utrustet menneske i Norge,» mente Sigurd Hoel. Under rettsoppgjøret fikk dikteren diagnosen «varig svekkede sjelsevner» og ble dømt til å betale 325.000 kroner til statskassen for sin aktivitet under okkupasjonen. Knut Hamsun er gravlagt på Nørholm.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse