Annonse
Annonse

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribent
Rundt om i verden sitter det nå tusenvis av turister bom fast. De kommer seg ikke noen steder. De føler seg glemt og forlatt. Mange av dem er nordmenn. I sosiale medier leser jeg at dette kan mange takke seg selv for. Men slike kommentarer skal man være forsiktig med om man ikke kjenner bakgrunnen.

Jeg kjenner flere som i lange tider virkelig har prøvd å komme seg hjem. Men det har ikke vært mulig. Jeg kjenner personlig folk som nå sitter innesperret på cruiseskip i Italia. Det å komme av en slik båt nå er uhyre vanskelig.

Skandalen i dette tilfellet er at denne italienske båten – «Costa Luminosa» - har hatt koronasyke mennesker om bord helt siden båten gikk fra Amerika. Flere av de syke passasjerene er satt av underveis, men dette ble det ikke opplyst om før alle passasjerene plutselig fikk beskjed om å holde seg på sine lugarer på grunn av ”pesten”. Noen passasjerer fikk gå i land i Marseille i Frankrike, men de nordiske passasjerene fikk ikke gå i land til tross for at de hadde fly som sto klart. Det har bl a norske myndigheter bidratt med.

Nå er båten gått videre til Italia – og der sitter de  norske og nordiske passasjerene innelåst.  Nå jobbes det for at «luksusfangene» skal komme på land.  Men det er ikke blitt lettere etter at Italia er blitt stengt ned. Uansett håper jeg at saken løser seg. Kapteinen og rederiet får i alle fall mye å svare for.  I kjølvannet vil det nok komme mange kostbare erstatningssaker – og for mange er drømmen om cruiseferie ødelagt for alltid. En slik oppførsel fra cruiserederiet side er selvsagt helt ødeleggende for bransjens renomme.

Mye er farlig

Når en pandemi herjer, er det ikke bare sykdommen som kan være farlig.  I mange land kan det også oppstå situasjoner ved at fattige folk i depresjon kan bli farlige. I mange slike land har kriminaliteten  økt kraftig. I mange land herjer en ransbølge. Folk kan bli drept for bagateller. Derfor er det veldig mange vestlige bedrifter som nå har hentet hjem  sine folk  og deres familier for å unngå at det skal oppstå dramatiske situasjoner. Det er enorm forskjell på fattig og rik mange steder i verden.

Noen vil bli

Det har ikke manglet på advarsler, men mange vil nødig følge rådene om å komme hjem selv om de har hatt muligheter til det. Noen av dem synes nå å ha ombestemt seg, men da kan det være for sent.  Alle grenser er lukket og ingen fly får lande. Mange av disse går en usikker fremtid i møte.

Jeg har ellers merket meg at mange nordmenn som har hus i Syden eller som har leid hus eller hotell hardnakket har sagt at det er tryggere å være i feriehusene sine og på hotellene enn å reise hjem til Norge. Jeg er ikke sikker på at de er like skråsikker på den avgjørelsen i dag – i alle fall ikke dersom man oppholder seg i land som Italia og Spania hvor alt nå lukkes ned. Hoteller stenges og gjestene blir kastet ut. Og på gatene blir man arrestert om man kommer dit.

Det vil gå over

Alle pandemier og katastrofer går over.  Men for mange vil nok situasjonen blir langt verre før den blir bedre. Mine tanker går til alle dem som sitter strandet eller er innelåst rundt om i verden. Håpet er at det blir en løsning slik at de kommer seg hjem. Norge er tross alt en tryggere havn enn mange andre havner i denne verden for øyeblikket.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte