Annonse
Annonse

Bildet viser soldater fra HV-016 under øvelse. Illustrasjonsfoto: Heimevernet / ScanpixBildet viser soldater fra HV-016 under øvelse. Illustrasjonsfoto: Heimevernet / Scanpix

Etter krigen bygde vi opp både et sterkt Hjemmevern og et sterkt Sivilforsvar i Norge. Men disse forsvarsstyrkene er brutalt bygget ned de siste årene. Det var jo blitt fred i verden må vite. Den kalde krigen var jo over. Nå er det kommet en ny trussel som kan ta flere liv enn kuler og granater. Hvordan skal vi kjempe mot de små fiendene – de livsfarlige virusene? Kanskje kan ideen er å bygge opp et nytt moderne Hjemmevern med tilstrekkelige ressurser. Og – er virkelig den militære trussel over?

Ny opplæring må til

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentKanskje vi kan starte et stort opplæringsprogram  i Norge slik at folk i det sivile liv på kort varsel kan tre inn i det nye Hjemmevernet ved behov. Jeg ser for meg både et militært og sivilt hjemmevern. Muligens kan det sivile hjemmevern gå inn som en del av Sivilforsvaret. Jeg tror også at vi ha mye å hente ved å samarbeide med frivillige organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp og andre. Store statlige overføringer til slike organisasjoner vil være gull verdt.

Nå permitteres hundretusener av mennesker. Mange blir også sagt opp etter at landet er blitt stengt ned. Mange av disse menneskene kunne kanskje vært en viktig ressurs i disse tider for å hjelpe et helsevesen som er på randen av sammenbrudd.

Dette er i alle fall tanker som politikerne må ta seg i den store evalueringen som nå skal skje etter det siste pandemiutbruddet.

Merkelig manøver

Jeg la merke til at Hjemmevernet ble satt inn på flyplassen på Gardermoen for å hjelpe politiet. Det var sikkert vel og bra. Men jeg fatter ikke at de kom inn for å erstatte vektere som ble sendt i permisjon. På mange måter pådro samfunnet seg en ekstra kostnad ved denne manøveren. Men la det ligge.

Vi må forberede oss på katastrofer

Det jeg ikke fatter er hvordan politikere og våre byråkrater tar så lett på dette med naturkatastrofer, pandemier og andre alvorlige hendelser som kan ryste folk og land.

Hver gang det skjer alvorlige hendelser loves det bot og bedring. Men det skjer jo aldri. Men denne gangen må vi tenke nytt og annerledes. Tanken om et moderne Hjemmevern må ikke bare diskuteres, men det må iverksettes planer for å gjennomføre dette. Vi har ingen tid å miste. Og så må vi samordne dette med frivilligheten som er så viktig i dette landet.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte