Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
09 april 2020 10:44
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

kristiansund sykehus IMG 0089 steinar melbyKristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby

Verden er i unntakstilstand på grunn av et lite, men livsfarlig virus. Nok en gang har verden fått en ny pandemi. Heldigvis har vi i dag kunnskap, medisiner, utstyr og et helsevesen som er bedre rustet enn noen gang. Dette blir ingen ny svartedød, men mange mennesker vil dø.

Det som vi nå opplever, må føre til at vi må revurdere alle planer innen helsetjeneste og beredskap. Vi må organisere oss på en ny måte – og vi må stoppe alle nedleggelser av våre sykehus og andre helsetilbud. Vår beredskap må rustes opp! Vi vet aldri når en ny pandemi dukker opp. Vi vet bare at den vil komme. Det vi opplever nå er en store brist i vår trygghet. Vi er veldig sårbare – og vi er veldig lite forberedt.

Ikke som Svartedauen, men

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribent

Svartedauen herjet i verden i perioden fra 1347 til 1351.  Siden den gang har vi hatt mange pandemier. Ja, selv etter den siste verdenskrigen har vi hatt pandemier som har tatt mange liv og som har forårsaket mye nød og fortvilelse. Men evnen til å lære og evnen til å forebygge og sikre oss synes å ha manglet.

Folk dør og landet blør

Kanskje dør det også denne gang noen hundretusen mennesker i verden, kanskje flere.  Ingen vet hvor mange. Men det blir ikke som i Svartedauen.  Da døde halvparten av Norges befolkning.  I verden døde mange millioner mennesker.

Når dette skrives er det rapportert mer enn 100 døde nordmenn som følge av dette farlige viruset. Norge er stengt ned. Næringslivet blør.  Folk sies opp og permitteres. Ledigheten har aldri vært større siden krigen. Nå kommer det krisepakker nærmest hver dag. Krisepakker som koster den norske stat hundrevis av milliarder kroner. Takk og pris at vi har et oljefond.

Lærer vi aldri?

Man skulle tro at vi lærte av alle disse katastrofene som har kostet så mye opp gjennom årene.  Men det viser seg at vi ikke har evnen til å lære.  Hver gang kommer nye pandemier som julekvelden på kjærringa. Verden er totalt uforberedt.

Nå må vi lære!

Nå må vi slutte med å overlate alle viktige avgjørelser til folk med kalkulatorer som regner på lønnsomhet. Ja, noen økonomer regner så mye at de blir eldre enn sine egne besteforeldre. Kalkulatorer kan gjøre folk blinde.

Politikerne synes å stole på eksperter i ett og alt. Men all erfaring har vist at det går ikke alltid slik ekspertene og byråkrater hevder. Veldig ofte tar slike folk fullstendig feil uansett hvor skoleflinke de er. Nå har noen tatt katastrofalt feil.

Nå må politikerne som er satt til å styre i dette demokratiske landet vårt, våge å stole på egne vurderinger. Kanskje må våre tillitsvalgte politikere høre mer på hva folk mener enn på hva ekspertene mener.

Småpenger kan sikre tryggheten vår

Når vi ser hvordan Regjering og Storting kommer med den ene krisepakken større enn den andre, er det kanskje grunn til å stille spørsmål om hvorfor man har spinket og spart på beredskapstiltak og helsetilbud de siste årene.  En brøkdel av de milliardene man nå sprer om seg kunne ha sikret beredskap, helsetilbud og lokalsykehus landet over.

Jeg er selvsagt innforstått med at man nå må åpne alle sluser for å sikre alle dem som rammes av krisen.  Men jeg håper at ingen spekulanter får sugerør inn i disse krisemilliardene.

Men når unntakstilstanden er over, MÅ våre ledende politikere også sørge for bevilgninger slik at vi i fremtiden sikrer oss på alle måter.

I dette ligger også at vi fortsatt har lokalsykehus som det vi har i Kristiansund og andre steder. Det er folkets trygghet.

Ekspertene som mener noe annet må få noe annet å gjøre. Vi stoler ikke på dem lenger.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse