fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
09 april 2020 10:44
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

kristiansund sykehus IMG 0089 steinar melbyKristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby

Verden er i unntakstilstand på grunn av et lite, men livsfarlig virus. Nok en gang har verden fått en ny pandemi. Heldigvis har vi i dag kunnskap, medisiner, utstyr og et helsevesen som er bedre rustet enn noen gang. Dette blir ingen ny svartedød, men mange mennesker vil dø.

Det som vi nå opplever, må føre til at vi må revurdere alle planer innen helsetjeneste og beredskap. Vi må organisere oss på en ny måte – og vi må stoppe alle nedleggelser av våre sykehus og andre helsetilbud. Vår beredskap må rustes opp! Vi vet aldri når en ny pandemi dukker opp. Vi vet bare at den vil komme. Det vi opplever nå er en store brist i vår trygghet. Vi er veldig sårbare – og vi er veldig lite forberedt.

Ikke som Svartedauen, men

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribent

Svartedauen herjet i verden i perioden fra 1347 til 1351.  Siden den gang har vi hatt mange pandemier. Ja, selv etter den siste verdenskrigen har vi hatt pandemier som har tatt mange liv og som har forårsaket mye nød og fortvilelse. Men evnen til å lære og evnen til å forebygge og sikre oss synes å ha manglet.

Folk dør og landet blør

Kanskje dør det også denne gang noen hundretusen mennesker i verden, kanskje flere.  Ingen vet hvor mange. Men det blir ikke som i Svartedauen.  Da døde halvparten av Norges befolkning.  I verden døde mange millioner mennesker.

Når dette skrives er det rapportert mer enn 100 døde nordmenn som følge av dette farlige viruset. Norge er stengt ned. Næringslivet blør.  Folk sies opp og permitteres. Ledigheten har aldri vært større siden krigen. Nå kommer det krisepakker nærmest hver dag. Krisepakker som koster den norske stat hundrevis av milliarder kroner. Takk og pris at vi har et oljefond.

Lærer vi aldri?

Man skulle tro at vi lærte av alle disse katastrofene som har kostet så mye opp gjennom årene.  Men det viser seg at vi ikke har evnen til å lære.  Hver gang kommer nye pandemier som julekvelden på kjærringa. Verden er totalt uforberedt.

Nå må vi lære!

Nå må vi slutte med å overlate alle viktige avgjørelser til folk med kalkulatorer som regner på lønnsomhet. Ja, noen økonomer regner så mye at de blir eldre enn sine egne besteforeldre. Kalkulatorer kan gjøre folk blinde.

Politikerne synes å stole på eksperter i ett og alt. Men all erfaring har vist at det går ikke alltid slik ekspertene og byråkrater hevder. Veldig ofte tar slike folk fullstendig feil uansett hvor skoleflinke de er. Nå har noen tatt katastrofalt feil.

Nå må politikerne som er satt til å styre i dette demokratiske landet vårt, våge å stole på egne vurderinger. Kanskje må våre tillitsvalgte politikere høre mer på hva folk mener enn på hva ekspertene mener.

Småpenger kan sikre tryggheten vår

Når vi ser hvordan Regjering og Storting kommer med den ene krisepakken større enn den andre, er det kanskje grunn til å stille spørsmål om hvorfor man har spinket og spart på beredskapstiltak og helsetilbud de siste årene.  En brøkdel av de milliardene man nå sprer om seg kunne ha sikret beredskap, helsetilbud og lokalsykehus landet over.

Jeg er selvsagt innforstått med at man nå må åpne alle sluser for å sikre alle dem som rammes av krisen.  Men jeg håper at ingen spekulanter får sugerør inn i disse krisemilliardene.

Men når unntakstilstanden er over, MÅ våre ledende politikere også sørge for bevilgninger slik at vi i fremtiden sikrer oss på alle måter.

I dette ligger også at vi fortsatt har lokalsykehus som det vi har i Kristiansund og andre steder. Det er folkets trygghet.

Ekspertene som mener noe annet må få noe annet å gjøre. Vi stoler ikke på dem lenger.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 21 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 23 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøMen nå utelater du igjen din følgende uttalelse: «Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens vegvesen mener jeg bør ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu mener å påvise at jeg forfalsker dine uttalelser, og sier: «Forfalskningen er din følgende uttalelse: «Mener du virkelig at ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte