Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Kronikk
02 desember 2020 12:23
Del på Facebook
Kronikkforfatter Aage G. Sivertsen. Foto: Privat
Kronikkforfatter Aage G. Sivertsen. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Er det på grunn av Bunadsgeriljaen? Dette er helt vilt!! Er det Bunadsgeriljaens arbeid som slår ut i full blomst? Geriljaleder Anja Solvik,har sammen med 94 000 medlemmer stått på som «ulvinner» for at ingen fødeavdelinger skal legges ned.

Senterpartiet tok opp hansken da leder Trygve Slagsvold Vedum tok på seg bunaden for ett års tid siden. Er det helsepolitikken som knekker ryggraden både på regjeringspartiene og Arbeiderpartiet? Er det så enkelt?

Uansett, dette må være et sjokk. Også i historisk sammenheng.

Jeg benytter anledningen til å reklamere for mitt forslag til julegave: Min bok om «Arbeiderpartiets maktspill». Der skriver jeg blant annet om hvordan Arbeiderpartiet i mai i år kunne berget fødeavdelingen i Kristiansund – og samtidig fått løftet meningsmålingene sine flere prosent. Det gjorde de ikke. Nå får de ris så det holder. Hvor lenge skal ledelsen i Arbeiderpartiet fortsette å tviholde på feilslått strategi?

I dag ser vi også hvordan Hans Olav Lahlum reagerer når han blir dyttet ned fra førsteplassen på SVs stortingsliste neste år. Gjør han som flere Arbeiderpolitikere, hvor de sier at får jeg ikke 2.plassen, 3.plassen eller hva det er, så trekker jeg meg? Nei, Lahlum skriver på Facebook:

I mitt hode er det ikke noe godt tegn hvis man bare klarer å motivere seg til valgkampinnsats for sitt parti dersom man selv står øverst på listen. Det har aldri vært et alternativ for meg å stille noe slikt krav. Jeg har med glede sagt ja til å stille som andrekandidat for Oppland SV til stortingsvalget i 2021, og gleder meg til å drive valgkamp for en liste som sett gjennom mine briller er sterk, variert og godt balansert på alder, kjønn, geografi og politiske hjertesaker.

Les min bok «Arbeiderpartiets maktspill» og du vil forstå mer av hvorfor Arbeiderpartiet synker på samme måte som om du slipper en stein i en dyp brønn.

En liten politisk analyse fra sidelinjen:

Den røde linjen i Arbeiderpartiets maktspill, fra Tranmæl til sparkingen av Jan Bøhler, er mer eller mindre behandlet i min bok. Boka er et slags pensum i Aps maktspill, i hvordan enkeltpersoner kastes på bålet for å sikre posisjoner.

Nå ser det ut som om det er det gamle Bondepartiet, bøndene, distriktene som gjør opprør. Men bann mine ord, hvis SP skal gjøre et brakvalg, er det byfolk som sørger for århundrets politiske jordskjelv. Det er ikke bøndene som vil veie tyngst. Ikke fiskerne. Ikke bygdafolket. De bare er med likevel.

Jan Bøhler er katalysatoren som gir byfolka et ekstra alternativ. Hvis SP blir større enn Ap til høsten, vil selvsagt Vedum bli statsminister (om det blir regjeringsskifte). Alt annet blir udemokratisk, det blir som å ignorere en folkeavstemming og det kan jeg ikke forestille meg vil skje.

Den smarte Vedum gjør ikke som Støre gjorde noen uker før Stortingsvalget i 2017 da han fortalte Erna Solberg at hun måtte innse at landet hadde en ny statsminister etter valget. Vedum gjør det motsatte, han har forstått at 80 % av folket bor i byene og oppfører seg deretter. For to år siden bodde 36 % av befolkningen i Norges 6 største byer. I dag er det sannsynligvis oppunder 40 % og om noen år 50 %. Noen må ha visket Vedum i øret: Vinn byene og du har vunnet valget! Folk er lei av at all makt styres fra Akersgata eller Youngstorget. Vedum har forstått at å legge ned titalls fødeavdelinger er en katastrofe, at regionreformen er uønsket flere steder, at politireformen er upopulær, at EØS ikke er noen selvfølge, at , ja hva er det han ikke har forstått?

Men Vedum kan ikke styre alene. Spørsmålet er hvem som blir med på lasset. Slik kan det se ut nå og verre eller bedre kan det bli, alt ettersom hvilket parti man tilhører. Den største hjelpen tror likevel jeg han har fått fra Bunadsgeriljaen. Noe mer innlysende enn at mødre skal ha kort og trygg vei til fødestua, det er det mest åpenbare axiom jeg kan finne. Når Hadja Tajik skal ut i permisjon snart, siden hun er gravid, burde hun tatt de siste månedene på Smøla. Noen timers avstand fra nærmeste fødeavdeling. Men da må hun muligens føde før tiden fordi fødeavdelingen i Kristiansund trues for n´t gang med nedleggelse.

Det finnes ingen forståelse eller tilgivelse for det regjeringspartiene eller Arbeiderpartiet holder på med. Av og til får man som fortjent. Når elefantsyken brer om seg og man tror at "stort" er "smart", når man tror at sykehus fungerer som et bilverksted hvor økonomien brukes som alibi for å bygge store sykehus, da trenger man ikke ha skolegang utover grunnskolen for å forstå at strategien er riv ruskende gal. Når fjellvettregelen om å snu i tide aldri tas på alvor, ja, da får man slike meningsmålinger. Den dagen man skal evaluere et valg, slik som i 2017 eller 2019, da trenger man bare se på hva man gjorde feil den gangen. Jobben er allerede gjort. Den eneste forskjellen nå er at også Høyre blir med i dragsuget. Hvem synes synd på dem?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse