Annonse
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
08 januar 2021 23:41
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I ly av ablegøyene som ble utført i den amerikanske kongressbygningen har nå en tidligere tilsynelatende koselig gammel mann kommet med hårreisende uttalelser angående norsk distriktspolitikk.

Mannen går under navnet Fabian Stang og assosieres med hygge, vennlighet og humor. Som sønn av Wenche Foss har nok noen av genene som bestemmer de egenskaper fulgt med. Men det er ikke mye som minner om vennlighet, empati og spøk når Stang nå i egenskap av å være Høyremann går til angrep på Vedum. Høyre begynner å innse at Norges neste statsminister heter nettopp det – Vedum.

Det kan Høyre selv ta store deler av æren for at vil skje. Sammen med sine små hjelpepartier og sitt tvillingparti i opposisjon–  Arbeiderpartiet. Nok om det.

Argumentet fra Stang er at Vedum sin politikk er farlig og han er glad for at han slipper å måtte havne på et lite lokalsykehus, eller at det finnes lensmannskontorer rundt om i landet da det er store sentrale enheter som er tingen. Ja Stang går faktisk så langt i et intervju med TV2 at han sier at katastrofen på Gjerdrum hadde blitt verre om det fantes lensmenn der.

Det er ikke bare drøyt. Det er helt horribelt å høre en tidligere ordfører i hovedstaden vår komme med sånne uttalelser. At han slår mynt på en stor katastrofe hvor ikke engang alle ofrene er funnet ennå i forsøket på å rakke ned på Senterpartiet er graverende. I tillegg spytter han på de ansatte ved lokalsykehusene og offentlig ansatte generelt.

Stang bor en times avstand fra minst tre sykehus. At han ikke skjønner at også der vil det bli for liten kapasitet når Ullevål ryker er ikke overraskende. Han representerer et parti som går hardt inn for å avskaffe offentlig norsk helsevesen. Men jeg tviler på at både han og mange andre klarer sette seg inn i hvordan ting arter seg ute i landet bortenfor Oslo vestkant. Jeg må si jeg føler meg brydd på Fabian sin bekostning når jeg hører hva han presterer å ytre.

Som om det ikke er støtteapparat av alle slag tilgjengelig fordi om man opprettholder et sterkt lokalt nettverk innen det offentlige. Det er heldigvis ikke hver dag bygder har bruk for spesialteam av ymse slag grunnet skred, ulykker langs veier, store branner, flom og andre store hendelser med behov for stor innsats. I det daglige er det like viktig å opprettholde samfunnet og de små hendelsene krever ofte god innsikt og rask respons. Det kan ikke spesialenheter lokalisert langt unna ta hånd om. Hverken brann, førstehjelp, politi, sivilforsvaret heimevernet osv.

Om Stang så litt på sendingene fra katastrofen på Gjerdrum så han kanskje noen kvinner med en rød trekløver på sine gule vester med bokstavene NKS – Norske Kvinners Sanitetsforening. Den organisasjonen kan Norges befolkning takke for mye. Mye mer enn de fleste aner og spesielt innen helsevesenet. Sammen med de offentlige instanser og andre frivillige organisasjoner utgjør disse et viktig lim i lokalsamfunn rundt omkring.

Når Stang nå forsøker å vippe Vedum av pinnen ved å rakke ned på distriktene, lokalkunnskap og lokal beredskap er det ikke Senterpartiet han legger seg ut med men det norske folk og alle de som hver dag gjør en innsats for at det helst ikke blir bruk for større enheter og beredskapsgrupper av ulike slag. Det er ikke verre å havne på et lokalsykehus i dag enn før, da ekspertisen er bedre enn før der som ved regionsykehus.

I tillegg er det ikke noe poeng med store enheter om ikke folk overlever på grunn av kort respons og nødvendig førstehjelp og stabilisering. Det samme gjelder for politi og brann. Det hjelper ikke om man har verdens beste brannvesen om det er 4 timer responstid. Eller politiet bruker tre døgn før de ankommer for å inspisere et åsted for innbrudd so blant annet skjedde på Frøya i fjor.

Jeg håper vi slipper å høre mer fra Stang i år og det bør Høyre håpe på eller sørge for også hvis de ikke ønsker å hjelpe Vedum til en enda mer overlegen valgseier.

Les mer:

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 14 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte