fbpx
Annonse
Annonse
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt-Norge
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt-Norge
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Sykehusskandalen i Helse og Møre og Romsdal må granskes, gjerne av Riksrevisjonen.  De aktørene i byggenæringen som har vært involvert i byggesaken for det nye fellessykehuset på Hjelset er sjokkert over byggherren. Det pekes spesielt på sammenblanding av roller.

I byggherreorganisasjonen har man basert seg på innleie av mange konsulenter. Disse er selvsagt lite interessert i at det blir valgt en totalentrepriseløsning. Ved delte entrepriser vet de at honorarene vil vokse kraftig.  Vi har sett mange lignende hendelser også i andre prosjekter. Et krav må være at alle disse avtalene blir offentlige. Mye tyder på at det kan være avtaler som er direkte lovstridige.

Sykehusprosjekter er store og kompliserte.  Det er derfor helt avgjørende at det hele tiden er et godt samspill mellom entreprenørene og byggherren. I et slikt prosjekt er det også mange grensesnitt. Deler man opp entreprisene er man garantert mange problemer, mange diskusjoner og mange ekstra regninger. Faren for feil er også meget stor. Det samme er faren for ansvarsfraskrivelse.

Det kunne ellers vært interessant å finne ut hvem som egentlig trekker i trådene i denne saken. Vi har bare lagt merke til at alle involverte som har stilt spørsmål eller som har stilt spørsmål  i tur og orden er blitt skiftet ut av ”gudfedrene” som sitter bak og bestemmer. Mye av det som har skjedd tåler etter mitt syn ikke dagens lys. Det er liksom som en hemmelig losje styrer dette prosjektet. Og i losjer liker man ikke innsyn og åpenhet.

Vi snakker om et offentlig prosjekt som finansieres med skattebetalernes penger. Nå har mange inntrykk av at det er en hemmelig organisasjon som styrer det hele – og der sitter lederne musestille langt inne i de mørke rommene sine. De har bygget et hoff rundt seg – et hoff som også finansieres av våre skattepenger.

Ellers må man regne med at det kommer mange presseoppslag fremover med viktige avsløringer om hva som har skjedd. Skanskasjef Ståle Rød slakter prosessen og toppsjefen i Bravida her sendt ut en pressemelding som bekrefter kaoset. Adm. dir. Tore Bakke i Bravida, som har vært med Skanska i Molde, kaller sykehus-prosessen på Hjelset for en parodi, og hevder prosjekteringen er langt fra ferdig.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte