fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
20 januar 2021 12:32
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt-Norge
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt-Norge
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Spillet om byggingen av fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal har utviklet seg til å bli et narrespill – et spill hvor hundrevis av millioner kroner blir spilt bort til ingen nytte.  Denne byggesaken begynner snart å bli en av de mest skandaløse historier i bygge-Norge – og det før at det er bygget en eneste kvadratmeter sykehus. Jeg har fulgt byggenæringen her i landet i en mannsalder, men aldri har jeg sett så mye rot som i denne byggesaken. Den begynner å bli unik. Den er tragisk.

En gordisk knute

Taperne er alle menneskene som bor på Nordmøre og i Romsdal. Og de kan tape enda mer om dette sirkuset får fortsette. Men det er ikke bare de tapte kronene som smerter. Denne byggesaken har ødelagt mye i forholdet mellom nordmøringer og romsdalinger.

Problemet nå er at dagens helseforetakssystem er som en gordisk knute. Ingen klarer å løsne denne knuten. Helseforetaksreformen har gjort at byråkratene er fristilt fra demokratiet.  Derfor kan helsebyråkratene gladelig overse selv flertallsvedtak i Stortinget.  Den førende helseminister toer sine hender. At det går an.

En milliard kroner er «spilt» bort

Helseforetaket sier at man så langt har brukt 600 millioner til planlegging og arbeider i forbindelse med sykehusprosjektet på Hjelset. Tar man med alle utgifter – både direkte og indirekte – er sannsynligheten stor for at man så langt har brukt over en milliard kroner! Og dette er ikke monopolpenger – dette penger som er hentet fra de norske skattebetalerne.

Entreprenørene er sjokkert

Entreprenørene som har regnet på sykehusprosjektet i Norge er sjokkert over måten byggherren – i dette tilfelle Helse Møre og Romsdal – har opptrådt på. Skal vi gi en karakteristikk av byggherren så må vi kalle de uryddig trav.

I mine år som sjefredaktør i Byggeindustrien har jeg fulgt med i mange store byggesaker. Jeg kan ikke se noen sak som har vært så uryddig som denne byggesaken. De entreprenørene som har regnet på prosjektet sier det samme.  Jeg forstår forbannelsen til Skanska-sjef Ståle Rød. «Jeg har i mine 25 år i bransjen ikke opplevd maken til prosess», sier han.

Jeg minner om at i forrige runde var det et gap mellom de arealer entreprenørene regnet ut i fra – og de arealer byggherren brukte i sine regnestykker. Slikt skaper selvsagt frustrasjon, men det viser også et amatørskap på byggherresiden som er uten sidestykke.

Det er noen regnemestre i dette helseforetaket som opplagt mangler grunnleggende kunnskaper om det å kalkulere et byggeprosjekt. Jeg tror mange entreprenører vil vegre seg for å involvere seg mer i dette prosjektet.

Det synes også at ledelsen i helseforetaket har fått det for seg at det blir billigere å bruke delte entrepriser enn å gå inn i en totalentreprise. Sykehus er kompliserte bygg. Dersom styret i helseforetaket nå går inn for en modell med delte entrepriser vil kostnadene øke dramatisk.

Gravlegg fellessykehuset

Etter mitt syn er det bare en utgang i denne saken. Og det er at hele fellesprosjektet blir skrotet. Vi MÅ beholde to sykehus – ett i Kristiansund og ett i Molde. Bruk den rammen som er til å investere i den bygningsmassen man har. I Molde er vel det beste alternativet å bygge et nytt lokalsykehus på Lundavang i sentrum av byen.

Det panikkartede vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund nå mot Stortingets ønske, er selvsagt et ledd i planen om å få besparelser. Skal det være grunnlag for å bygge nytt på Hjelset må helseforetaket spare 320 millioner kroner i årene 2022–2024 ifølge deres egne tall. Dette vil selvsagt ikke holde. Tallene til helseforetaket kan man nemlig ikke stole på. De besparelser man må ha vil legge mye av helsetilbudet i Møre og Romsdal i ruiner.

Nå må 30-årskrigen avsluttes

Vi har hatt en sykehuskrig i denne del av landet i mer enn 30 år. Nå er det kanskje på tide å avslutte denne krigen. Men skal det sluttes fred må det også være enighet om at det i fremtiden skal være to likeverdige lokalsykehus på Nordmøre og i Romsdal. To sykehus med akutt og fødeavdeling.

Bruk helsemillionene på pasientene. Glem luftslottene. Bruk mindre penger på konsulenter og dyre byråkrater. Noen som har hatt sugerør i honningkrukka, blir sikkert sure. Men la dem bli det. De har sugd nok ut av felleskapets midler.

Nå er det på tide at politikerne sikrer løsninger for demokratisk kontroll i Helse-Norge. Norge har ikke råd til flere skandaler på dette området.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte