Annonse
Annonse
Del på Facebook
Vindindustrianlegget i Storheia. Foto: Lars Husby   
Vindindustrianlegget i Storheia. Foto: Lars Husby   
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«12. august inviterer Fosen Vind til feiring. Vi markerer at alle vindparkene nå er i full drift med markedsdag, vindparksafari og konsert». Dette kunne man lese på Fosen Vinds nettsider tidligere i sommer.

Torbjørn Steen, som er kommunikasjonssjef i Fosen Vind, forklarte i et intervju med Tønsbergs Blad 27. juli at vindkraftselskapet ville «takke lokalbefolkningen for tålmodigheten de har vist gjennom byggeperioden». Som kjent møtte arrangementet en storm av protester. Etter å ha forstått hvor «betent» saken er, valgte samtlige artister å trekke seg.

277 vindturbiner på Fosen - store naturødeleggelser

Etter en byggeperiode på nærmere fem år, står det nå 277 vindturbiner på Fosen, fordelt på seks separate anlegg. Den massive industrialiseringen gjør Åfjord til landets største vindkraftkommune, og Fosen Vind regnes i dag som Europas største landbaserte vindkraftanlegg. Anlegget er kontroversielt fordi naturødeleggelsene er så store. Fjellene Storheia og Haraheia, som har vært viktige seinvinterbeiteområder for Fovsen-Njaarke (Fosen reinbeitedistrikt) må regnes som tapt for reindrift, ifølge Frostating lagmannsrett. Saken skal opp i høyesterett i fem dager fra og med 25. august. Da vil de elleve dommerne blant annet vurdere om utbyggingen strider med FNs urfolkskonvensjon. Det sier seg selv at dette ikke er noe å feire.  

Storheia 3 11.06.21 Lars HusbyVindindustrianlegget i Storheia. Foto: Lars Husby

Snedig tilsnikelse?

Har alvoret begynt å synke inn, også for eierne av Fosen Vind, eller er vi vitne til en snedig tilsnikelse? Faktum er at Fosen Vind har gått bort fra sin opprinnelige idé om å feire «vindparkene». I stedet inviteres det nå til «offisiell åpning av Monstad kai». Monstad kai ble ifølge Fosen Vinds nettsider «etablert for å håndtere utbyggingen av Roan, Storheia, Kvenndalsfjellet og Harbaksfjellet vindparker på Fosen». Kaia vil «også i driftsperioden ha nytte for vindparkene, men vil i tillegg gi mulighet for ytterligere lokal næringsutvikling», presiseres det. Det at Monstad kai ikke bare har med vindindustrien å gjøre, men også kan knyttes opp mot «ytterligere lokal næringsutvikling» er gunstig for arrangøren. Samtidig er det noe tragikomisk over denne manøveren. Man lurer seg til en fest, gjennom å endre grunnlaget for feiringen.

annonse

1 invitasjon1. invitasjon fra Fosen Vind

2 invitasjonSiste reviderte invitasjon fra Fosen Vind

Grønn kolonisering

«Velkommen til KONSERT & SAFARI» het det i den opprinnelige invitasjonen. «Velkommen til konsert» heter det nå, etter at det gjentatte ganger har blitt forklart for Fosen Vind hvordan bruken av ordet «safari» forsterker bevisstheten om hva dette i bunn og grunn dreier seg om: Grønn kolonisering. Usynliggjøring og undertrykking av den tradisjonelle sørsamiske reindriften. Av de opprinnelige musikerne er det kun Åfjord Janitsjar som har meldt seg på arrangementet igjen. I tillegg har Fosen Vind fått artistene Kee Marcello (ex-Europe) og Ole Alexander Wagenius til å stille opp.

Når artister opptrer i regi av Fosen Vind, velger jeg å tro at det handler om mangel på kunnskap. Skal man begynne å forstå hvor grove overgrepene mot det samiske folket har vært, må man kjenne historien godt, og man må i tillegg ha et våkent blikk for den grønnvaskingen av miljøødeleggelser som pågår for fullt i vår egen tid.    

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte