Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
02 desember 2021 12:16
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den høye strømprisen viser at noen har drukket for mye vin fra pokalen vi vant da Norge ble en stormakt innen energi.

Hva vil skje når oljeindustrien er elektrifisert fra land, gassturbinene på plattformene er demontert og vannmagasinene går tomme i troen på at den energipolitikken vi har i dag er den eneste riktige?

«HOLD FAST«er den Skotske klanen MacLeods ordspråk, noe som kunne vært brukt for å takle de utfordringer som nå står på vannkraftlandet Norges terskel.

Etter andre verdenskrig var det enkelte som hevdet at verdens ledere burde lest Mein Kampf, tatt den på alvor og truffet tiltak i tide. Kan det være at Agenda 21 og liknende dokumenter fra FN, samt WEFs Great Reset burde diskuteres i åpent politisk lende? Dette er jo ideologi og de har aldri lagt skjul på sine planer. Og - som alltid, de gjør dette med de edleste hensikter for å redde verden og menneskeheten (i hvert fall en del av den). 

Politikerne fremstiller den hemningsløse eksporten av strøm inn i EU som om det er utenfor deres kontroll, som om strømprisene har oppstått på grunn av en rekke uheldige omstendigheter, som om de ikke forstår hva dette er for noe? De har jo skapt strømkrisen med fullt overlegg? Den sittende regjering er arkitektene bak EØS avtalen og Energiloven og har interesse av å beholde status quo i spørsmålet om strøm på børs. Dette handler om energi og industripolitikk, ikke sosialpolitikk. Derfor er det fullstendig feil å skrive ut en kontantstøtte på 4000 kr som FRP nå foreslår i Stortinget fordi det er en sovepute som ikke tar ondet ved roten.

Det er jo helt surrealistisk å være vitne til manglende politisk styring med en kraftbransje som opererer som en løs kanon på dekk ved å bedrive sin markedsliberalisme over en vare som er samfunnskritisk.

I overgangen til fornybart i Europas «Energiewende» har Norges fått seg tildelt en rolle som ressurskoloni for EU. Da mener jeg «tildelt» fordi med ACER har Norge gitt fra seg muligheten til å opprettholde egen landbasert industri og et velfungerende samfunn dersom noen der ute vil det annerledes. Hva vil skje når oljeplattformene er elektrifisert fra land, gassturbinene demontert og vannmagasinene går tomme? Gasslagrene i EU er tilnærmet tomme, og Europa må importere 90% av sin naturgass som brukes til varme, kunstgjødselproduksjon, matlaging, industrielt råstoff og elproduksjon. Det henger nok et Damoklessverd over Energiewende som nå tvinger EU til å definere gass som «grønn». Strømprisen rammer matprodusentene hardt og er en trussel mot de matforsyningskjedene vi kjenner. Er den nærmest paniske vindkraftutbyggingen et forsøk på å utsette den kommende kollapsen?

Mens EU faser ut sine kjernekraftverk, bygger Kina nå 292 nye kullkraftverk. For å forstå det som skjer i et større bilde kan en lese boka «Hidden Hand» av forfatterne Clive Hamilton og Mareike Ohlberg.

Russland forsyner Europa med en tredjedel av kontinentets gassbehov. Pravda melder at Russland ikke har mer produksjonskapasitet, mens Gazprom melder at de tjener enormt med penger på den gassen de leverer til EU. Hvis det er noen som tror at russisk raffineri og oljeproduksjon vil gjøre seg avhengig av strømproduksjon fra vind for å redusere CO2 utslippene, så ta en titt på:

https://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Kullkraftverk_i_Russland

Hva ligger bak av pressmidler som fører Norge inn i en slik situasjon som den ressurskolonien vi har blitt for EU? Og hvem kjenner evt. til dette? Politikerne? Kraftprodusentene? Hvem styrer mot en mulig kollaps som blir særdeles vanskelig å håndtere når hyperinflasjonen gjør alle reserver Norge har tilnærmet verdiløse?

En kan også spekulere på om hvem som hauser opp motstand mot kjernekraft når det er så ekstremt viktig for verden å nå CO2 målene?

Og hvor lenge får Frankrike fortsette sin strømproduksjon fra kjernekraft? De henter jo 80% av sin strøm fra slik produksjon? Og hvordan skal den i så fall erstattes om den må legges ned? Med vindturbiner? Og hvor skal da balansekraften hentes fra om vinden stilner og du ligger på operasjonsbordet? Det er en grunn til at EU nå vil gjøre gass «grønn».

Det hele er et spill.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Bjørn Nøstvold · 3 år siden
    Så enig.
    Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort sett utenfor stortinget. 
    På tide at flertallet i Norge forstår at å skifte mellom vekslende Høyre og Arbeiderpartiregjeringer ikke forandrer den markedsliberalistiske EU/EØS politikken som knytter oss til ACER helt til EØS er sagt opp.
    VIL EN IKKE HA FORANDRING?
    Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen som er statlig bør få en kraft som er ned mot produksjonskost opp til et normalforbruk for husstanden. Kraftprodusentene må pålegges et nivå for magasinfylling før det tillates salg til utlandet/Nordpool.

    Det norske kraftsystemet må slik legges om fra dagens system hvor kraftprodusentene kan selge så mye kraft de ønsker til utlandet via Nordpool som fører til europeiske priser på folkets kraft. Energiloven av 1991 må derfor avvikles.

    Vårt EØS medlemskap gjør at vi har leveringsforpliktelser til EU, noe som gjør at EØS må sies opp for at en igjen kan bestemme over egen kraft. Ved dette valget støttet over 70% av befolkningen partier som ønsker å beholde EØS og slik være underlagt EU's lover og regler, men det er å håpe at folket våkner før neste valg om 4 år og ser fordelen av å bestemme selv i eget land og samtidig få politikere som setter nordmenn før storkapitalen og overnasjonale organer som EU.
    Anbefaler å sjekke partiprogrammene til Industri og Næringspartiet og Kystpartiet.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse