Sabotasje av Ullevål Sykehus, rasering av norsk natur, hån mot samers rettigheter, nedlegging av vel fungerende enheter, fiskekvoter som ødelegger for nyetablering, strømpriser som knekker nakken på små og store bedrifter og bringer private til fortvilelse, et arbeidsmarked med juks og fanteri, nedlegging av foredlingsindustrien og dens arbeidsplasser, bevisst struping av distriktene. Demokratiet i oppløsning?
Alt jeg her ramser opp, kan det gjøres noe med. Går det an å skjønne hva som er hensikten med den elendige håndteringen av våre utfordringer? At noen vil tjene penger på andres bekostning, det har jeg skjønt. Det vises til markedsliberalismen og fri flyt av ditt og datt. Sikkert mange som syns det er flott. Men det kan da umulig overstyre den sunne fornuft!
Løgner, ansvarsfraskrivelser, løftebrudd. Sånn er det blitt.
Det må være en sammenheng med utviklingen de siste 30 årene.
To tilfeldige eksempler med forskjeIlig utgangspunkt kan vise hvordan utviklingen har påvirket oss, hvordan vi blir tatt inn i en ny virkelighet.
Terje Tvedts ‘Det internasjonale gjennombruddet’ beskriver et Norge i endring fra en homogen stat til å bli et multikulturelt samfunn. Begrepet ‘norske verdier’ skal ikke lenger anvendes! Se bokens side 231.
Utvikling er uavvendelig, hva den fører til sees ikke før i ettertid.
Liu Chuangs videoinstallasjon på Astrup Fearnley Museet viser en fremstilling av politiske og sosio-tekniske systemer. Urørt natur blir rasert og urfolk med uvurderlige tradisjoner blir meiet vekk. Til fortrengsel for et ‘moderne’ samfunn. Er det fornuftig?
Gråten tar meg når jeg snakker med min gode venn, fiskeren, på kaia. Vi står der begge i heldekkende regntøy, vannet bare detter ned fra himmelen, og det har det gjort hver dag siden før jul. Han ser på meg med tung fortvilelse i blikket og spør: Hvordan kan det gå an! Disse strømprisene! De sier det ikke er nok vann! Her, i vannlandet Norge! Ufattelig. Hvem styrer energipolitikken?
Vi ser hvordan alt henger sammen med alt.
De yngre lever med dette, har alltid levd med det. Med mobil og nettbrett som navlesnorer til det som for dem er det virkelige livet. Mange synes å trives bra med utvikling av bitcoins, batterifabrikker, menneskeskapt utarming av natur, og avhengigheten av de sosiale medier i en symbiose med virale plattformer. De vet ikke om noe annet, bekymrer seg heller ikke.
Utviklingen går sin gang. Sunn fornuft er åpenbart et relativt begrep.
Og jeg, jeg henger igjen i en forgangen tid.
Av: Bibbi Bøhn, Aure
Red anm: Innlegget har vært publisert på baksiden i Klassekampen tidligere i dag, 01. mars 2022.