Annonse
Annonse
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Overskriften er som mange kanskje drar kjensel på, delvis fra en Prima Vera låt, "Det er Norge som er bra". Populær på 80 tallet.

Vi skal igjen markere Norges grunnlov på nasjonaldagen, eller Grunnlovsdagen som den også kalles.

Igjen er det store temaet i media hvilket vær vi får på 17. mai. Det er ikke så mye fokus på hvorfor vi markerer dagen og om den grunnloven vi jo så betingelsesløst feirer, lenger er tilstedeværende og en rettesnor for Norge som nasjon.

I snart 30 år har våre politikere stille lempet på denne loven, så vi har tapt vår rett, for både å stjele og omskrive en strofe fra en annen populær sang. Sunget mye lenger enn hva Prima Vera har holdt på. Nemlig nasjonalsangen vår "Ja vi elsker" som faktisk ikke ble vedtatt som nasjonalsang før i desember 2019. Skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859 og låtsatt av Rikard Nordraak i 1863.

Det er viktig at vi ikke bare hegner om denne dagen som en stor fest og glemmer hvorfor vi markerer den. Den oppgaven er en konstant helårsoppgave og vi har nok glemt oss og tatt det for gitt at alt er såre vel og bekymringsløst for en og enhver. Det er det ikke. Vi er ikke herre i eget hus lenger og vi ser det rundt oss overalt og endatil vil mange av våre ansatte, politikerne, at norsk selvråderett skal svekkes ytterligere. Det må vi i mye større grad enn i dag engasjere oss i om skal skje eller ei.

Bunad — både et politisk plagg og et festantrekk

Det andre som er like årvisst som fokuset på været 17. mai, er bunad og festdrakt. Diskusjonen går heftig om festdrakt er bra nok og om hvor bunaden skal være produsert. I tillegg har et nytt tema dukket opp de siste årene. Er bunaden et festantrekk eller en kampuniform? Bunadsgeriljaen sin effektfulle bruk av plagget har gitt næring til denne debatten. Svaret er enkelt. Ja bunaden er et politisk plagg og en festdrakt. Ikke like kjent for alle men likefullt er bunaden det.

Et plagg for politisk synliggjøring og identitetsforankring. Leser dere vedlagt kronikk om den kun drøye 100 år gamle skikken bunad, vil man få en grundig forklaring på bunadens oppstandelse og hensikter. Jeg tillater meg å sitere Ragne Victoria Kolaas Stauri, lege og spaltist:

annonse

Norsk kulturpolitikk, miljøpolitikk, gjenbruk, incest, EU-medlemskap, økonomisk ulikhet, havplast og fødetilbud. Samme plagg, skiftende budskap. Det kommer garantert flere bunadskledde aksjonister i fremtiden. I disse dager i år igjen står bunadsslagene i sosiale medier. Som regel på sviktende grunnlag med basis i ulike «regler» fastsatt av ikke-eksisterende bunadslovgivende forsamlinger og godkjenningsinstanser, som det selvoppnevnte «bunadspolitiet».

Rart i grunn, når de fleste bunadene verken er gamle eller regelbundne. Det er bare å finne fram popkornet og skrolle kommentarfeltene.

Til slutt

Gratulerer med dagen alle sammen men vær så snill og engasjer dere i Norges fremtid sammen så ikke vi tømmer bursdagsbarnet vårt ned med champagnefrokosten og drammen. Med eller uten bunad, folke- eller festdrakt":

Hurra for Norge, 17.Mai olje og alt det derre der. Hei...🇸🇯

Linker

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Dag Robert Bjørshol 3 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
Hobbyskribenten Rasmus Rasmussen skjønner tydeligvis ikke ordtaket om at en død hest ikke vil reise seg samme hvor lenge den ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Samarbeid eller splid?
@jon ingar eikMed fortsatt ferge forsvinner bevilgningen på over 24 milliarder til Møreaksen ut av fylket. Da står store deler av Eksportveien ...
jon ingar eik 4 dager siden Samarbeid eller splid?
Helge Orten, og Rise, strekninga frå Vestens til Moa er ei felles strekning E136 og E39, det er den også ...
@Bjørn JacobsenInteressant å observere at lokalpolitikere i SV kjemper så innbitt for å stoppe Møreaksen. De er fullt klar over at da ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte