Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, juryleder
Kronikk
08 mai 2022 15:29
Del på Facebook
Une Aina Bastholm, leder i MDG. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Une Aina Bastholm, leder i MDG. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den prestisjetunge Pontius Pilatus-prisen (også kjent som «toe-sine-hender-prisen») gis nå til MDG for «dobbeltvedtaket» om kjernekraft på partiets landsmøte. Vedtaket tilfredsstiller alle kravene i prisstatuttene, der kravet om full NIMBY (not in my back yard) står sentralt.

Pontius Pilatus-prisen ble i sin tid opprettet for å hedre tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han var som kjent statsminister i to perioder, 1997-2000 og 2001-2005. I hans statsministertid ble naturgassproduksjonen på sokkelen større enn oljeproduksjonen. Statsminister Bondevik var imidlertid en prinsippfast motstander av at naturgass skulle brukes innenfor landets grenser, fordi det ville øke de norske CO2-utslippene.

Annonse
Annonse

Statsminister Bondevik huskes da også som opphavsmann for begrepet «sterkt forurensende gasskraft». Så sterk var Bondeviks aversjon mot innenlands bruk av naturgass, at han gikk av som statsminister i 2000 for å stoppe utbygging av gasskraft her i landet. Så vidt vites fremmet han aldri forslag om å stanse produksjonen av naturgass.

MDGs ferske vedtak i kjernekraftsaken kvalifiserer helt klart for at partiet nå tildeles Pontius Pilatus-prisen. Partiet vedtok å være for utbygging av kjernekraft, men landsmøtets flertall var samtidig imot at det skal kunne bygges her i landet. NIMBY-kravet er derfor oppfylt. «Grønn ungdom», partiets ungdomsorganisasjon, hadde reist saken. Stadig flere ungdomsorganisasjoner ser da også at den nye kjernekraften som nå kommer, trolig er helt avgjørende for en reell avkarbonisering av energiproduksjonen i verden.

Annonse
Annonse

4. generasjon kjernekraft er «like om hjørnet», og første kraftverk er allerede bygd, i Kina. USA og en rekke andre land er på full fart til å komme etter. De nye reaktorene kan ikke eksplodere, de kan ikke smelte ned og gi farlig stråling, og de kan drives på (problem)avfallet fra konvensjonell kjernekraftverk.

Det bør nevnes at flere partier var med i innspurten, før MDG denne gangen gikk av med prisen. For flere partier har programformuleringer om kjernekraft som i varierende grad gjør dem til kandidater til prisen.

Det bør i tillegg nevnes at juryen denne gangen også vurderte å tildele prisen til de partiene som nå går inn for videre elektrifisering av sokkelen med strøm fra land. Som kjent grønvasker det norsk gassproduksjon – til enorme kostnader – uten at det gir noen reduksjon av de globale utslippene av CO2. Juryen vil følge Stortingets videre vedtak i denne saken nøye.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Roger Fjellstad Olsen · 1 år siden
    Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og 
    skriver for Steigan og hjelper Steigan med å spre russisk propaganda i Norge støttet av KGB spion Arne Treholt, gammelkommunister i Rødt og Kari Jaqueson.

    https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-459842686ed300b4daa75446dedc96eb-lq

    https://www.dagbladet.no/nyheter/hevdes-a-spre-russisk-propaganda-kari-jaquesson-medeier/75772256?fbclid=IwAR0RB969cUL8yNN_kOCVcmuk7P8j_f0bdTuBpAFpKhieNDSAWTAg8BnAY-A

    https://www.faktisk.no/artikler/06epg/slik-spres-russisk-propaganda-i-norske-alternative-medier?fbclid=IwAR3YGNqcHkHIyG-6ZMKEULa74XZZyj_3vXxcl1ZZK988yBLU2FbsTfwrZec

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse