Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
12 august 2024 10:00
Del på Facebook
Slaktermester Olav Braaten på Sunndalsøra får overlevert den første Toyota som ble solgt i Norge, høsten 1963. (Bilde fra boken Det skjedde på Nordmøre 1960–1965)
Slaktermester Olav Braaten på Sunndalsøra får overlevert den første Toyota som ble solgt i Norge, høsten 1963. (Bilde fra boken Det skjedde på Nordmøre 1960–1965)

F. E. Dahl startet med import av Toyota i 1963. Japanske biler var noe helt nytt i Norge på denne tiden. Den første bilen som ble solgt i Norge var til Olav Braaten på Sunndalsøra.

Den første modellen som ble solgt i Norge var den nye Toyota Crown, som var en stor og elegant bil på denne tiden. Den fikk også oppmerksomhet på bilutstillingene ved siden av Mercedes modellene.

Annonse
Annonse

Firmaet A/S Auto Diesel på Sunndalsøra var blant de første forhandlerne av Toyota i Norge. Høsten 1963 kjøpte slaktermester Olav Braaten Norges første Toyota Crown av selger Nils Polden på Sunndalsøra.

Bilen så bra ut og jeg likte den umiddelbart, sa Braathen. Selger Polden var først litt mer lunken da Braaten ville kjøpe bilen. Men da sønnen til slaktermesteren kom innom og fortalte at faren var sint fordi han ikke ville selge Toyotaen, fant Polden fram brosjyre og priser og fikk løfte fra F. E. Dahl om at Braaten fikk kjøpe den aller første Toyota Crown i Norge, hvis han bestemte seg fort.

Polden ringte til Olav Braaten, men han var hjemme til mat, og selgeren dro hjem til ham på kjøkkenet. Der ble den første Toyota-kontrakten underskrevet. Olav Braathen fikk sin Toyota Crown høsten 1963. Det ble senere aldri andre biler enn Toyota på ham.

I Kristiansund var Slatlem forhandler av Toyota utover 1960-tallet, sammen med andre bilmerker. Mange husker at de solgte tre Toyota Crown til slaktermester Røsberg. Disse var godt synlig i bybildet.

Annonse
Annonse

Senere ble Autoservice ny forhandler av Toyota og har satt bilmerket på kartet på Nordmøre. Toyota ble et av de ledende bilmerkene på verdensbasis.

Olav Braaten var godt fornøyd med sin Toyota Crown og det ble aldri andre biler enn Toyota for ham. (Bilde fra Toyota jubileumsbok)Olav Braaten var godt fornøyd med sin Toyota Crown og det ble aldri andre biler enn Toyota for ham. (Bilde fra Toyota jubileumsbok)

Slatlem var forhandler av Toyota i Kristiansund på 1960-tallet og solgte tre Toyota Crown til slaktermester Røsberg i 1965. (Utlånt av Anton Slatlem)Slatlem var forhandler av Toyota i Kristiansund på 1960-tallet og solgte tre Toyota Crown til slaktermester Røsberg i 1965. (Utlånt av Anton Slatlem)

Slatlem solgte også en Toyota Crown til banksjef Jansen i 1965. (Utlån av Anton Slatlem)Slatlem solgte også en Toyota Crown til banksjef Jansen i 1965. (Utlån av Anton Slatlem)

Autoservice tok over agenturet på Toyota og ble en sentral forhandler for bilmerket, som ble ledende på verdensbasis. Her ser vi salgssjef Per Hasselø med en ny Toyota Camry i 1991. (Bilde fra TK /Nasjonalbiblioteket)Autoservice tok over agenturet på Toyota og ble en sentral forhandler for bilmerket, som ble ledende på verdensbasis. Her ser vi salgssjef Per Hasselø med en ny Toyota Camry i 1991. (Bilde fra TK /Nasjonalbiblioteket)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse