I Norge har vi hatt rett til full lønn under sykdom siden Odvar Nordli innførte det for snart 50 år siden og slik skal det fortsette å være de neste fem tiårene. Sykefraværet må ned, men å kutte i sykelønna er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet.
Er du syk skal du få lønn, er du syk skal du få hjelp, er du syk skal vi gjøre alt for at du kommer tilbake i arbeid fortest mulig. Ingen skal tvile på dette. Dette er en av grunnpilarene i arbeiderbevegelsen, som jeg har vært medlem av i over 40 år. Å kutte i sykelønna vil skape et klassedelt samfunn fordi det vil gjøre at det er kun de som har avtale om det i en tariffavtale som vil ha sykelønn. Det vil jeg aldri gå med på, og her går det en klar grense for Arbeiderpartiet.
Sykelønnsordningen i Norge koster penger, men det gir også folk trygghet for egen hverdag hvis du skulle bli alvorlig syk. I Sverige koster det penger å være syk, og med karensdagen betaler man første sykedag selv. Noe Frp også har åpnet for. Dette skaper et skille mellom de som kan ta hjemmekontor om de er litt syk, og de som ikke kan det. Mellom de som dusjer før de går på jobb og de som dusjer etter arbeid. Dette er en utvikling jeg ikke ønsker i Norge.
Høyresiden vil kutte i sykelønna
Hvis høyresiden med Frp, Oslo Høyre og Venstre i spissen får bestemme kan det bli kutt i sykelønna. Et kutt i sykelønnsordninga, som høyresiden egentlig alltid har ønsket seg, vil først og fremst ta oss tilbake til et samfunn med større forskjeller.
Det er ingen tvil om at et kutt i sykelønnsordningen vil gå utover de som har de tøffeste yrkene, de tyngste løftene og jobber når vi andre sover. Jeg tenker på helse- og omsorgsarbeidere, rørleggere, snekkere, yrkessjåfører, lagerarbeidere eller butikkansatte. Lista er lengre, men felles for alle disse er at de arbeider på gulvet. Jeg er ikke bekymret for de høytlønte som nok fort vil få dette inn i avtalen med sjefen og som har gode arbeidsbetingelser, men det vil være verre for folk som arbeider i de tyngste yrkene.
Sykefraværet skal ned
Sykefraværet i Norge er for høyt. La meg være veldig ærlig på at det er ingen enkel løsning på problemet. Vi er helt avhengig av at alle gjør sin del av jobben. Skal vi få ned sykefraværet, må alle følge opp sin del av ansvaret. Den enkelte arbeidstaker har plikter, arbeidsgiveren har plikter, legene har plikter og NAV har plikter. Og regjeringen skal følge opp, sammen med partene i arbeidslivet.
For det første bør vi se på endringer som gjør at arbeidsgiver får mer verdi av å redusere langtidsfraværet. For det andre må vi styrke oppfølgingen av sykemeldte for å sikre at folk kommer raskere tilbake i arbeid. Regjeringen har for eksempel foreslått at flere sykemeldte bør få delta i arbeidsretta tiltak under sykefraværet.
Sykefravær kan føre til at man havner utenfor arbeidslivet i lang tid. Det er ikke bra for den enkelte og ikke bra for samfunnet. Det er mye å hente på å følge folk opp før de blir langvarig utenfor arbeidslivet, og her må vi være mer kreative.
Jeg mener at sykelønna er noe av det fineste vi har i Norge og den må bevares, men vi må ta aktive grep i fellesskap for å redusere sykefraværet.