Denne uken har jeg vært i beredskap med veldig mange andre toppledere i fylket. Sammen har vi blitt drillet på totalberedskap og fått et mangfoldig bilde av den verden vi lever i.
Aldri har verdensbildet vært så tilspisset i min levetid som det er nå, faktisk ikke siden andre verdenskrig.
Vi er et folk som har levd i fredstid siden 1945. Sakte med sikkert har vi lempet på både forsvar og eksempelvis det å være selvforsynt på mat.
Er vi forberedt?
Hvor forberedt er vi på at verdensbildet tilspisser seg mer? Hvor forberedt er du og jeg?
Over de neste 10 årene skal vi bruke 611 milliarder mer på forsvaret. Verdensbildet tilsier at vi må starte jobben med å bygge opp igjen Forsvaret og tilpasse det til tiden vi lever i. Dette utfordrer totalbildet og kanskje må man prioritere bort noe annet. Er vi klar for det? Hvordan få mest og best mulig forståelse fra befolkningen hvis det utfordrer vante behov?
Nasjonal beredskapsuke
Denne uken har det også vært nasjonal beredskapsuke. Barna våre har blitt drillet på hva som er viktig å ha hjemme og bruk av tilfluktsrom. En viktig det av den sivile beredskapen er nettopp at hver og en av oss klarer oss ei lita uke om noe skulle skje, slik at forsvar, heimevern, sivilforsvar og hjelpeorganisasjoner som Røde Kors kan fokusere på det de er satt til å gjøre i en tilspisset situasjon.
Har du beredskapslager hjemme? Eller satser du på at noe ikke skjer eller at storsamfunnet hjelper deg?
Midtøsten
Det har vært sterkt å høre innlegget til biskopen i fylket Ingeborg Midtømme, som tok oss igjennom historien bak krisen i Midtøsten, men delte også av sine erfaringer fra besøk i Jerusalem og på Gaza. Det er historier som gjør inntrykk og den verden menneskene her lever i, er ikke noe vi kan forstå. Vi kan bare prøve å forestille oss.
Skremsler og konsekvenser – vanskelig balansegang
Vi har også fått presentert 1000 år med russisk historie og hvorfor Russland aldri ble et demokrati. Tankevekkende og skremmende informasjon. Og ordet «skremmende» er viktig. For hvordan skal vi sammen som nasjon forberede oss på alt som kan skje uten å bedrive skremsel? Det er en veldig vanskelig balansegang.
Det som er sikkert er at vi må være tydeligere enn noen gang overfor oss selv og befolkningen - forstå betydning og konsekvenser av forhold i tiden vi lever i. Det er ikke fred i Europa, det er presidentvalg i USA som påvirker verdensbildet stort og Kina jobber i det stille med sitt. Nord-Korea hjelper Russland i krigføring med soldater og resten av verden holder pusten. NATO har fått to nye medlemmer og bare det i seg selv er et uttrykk for den verden vi lever i.
Felles forståelse
Vi klarer ikke sørge for den beredskapen vi trenger om vi ikke har felles situasjonsforståelse. Som nasjon er vi avhengig av at alle både forstår trusselen og bidrar med egenberedskap.
Jeg forlater Setnesmoen med mange inntrykk og masse kunnskap om beredskap, jeg kommer også hjem med følelsen av at vi har en stor jobb foran oss. Det handler mest om å forstå – forstå vår tid.
Takk til statsforvalter Else May Botten for et fantastisk sammensatt kurs.