«Melodia’» av ukraineren Myroslav Skoryk toner ut, klappingen lar vente på seg, det blir for gjennomgripende. Ungdomssymfonikernes kammerorkester, med Kolbjørn Holte som spillende leder, fremførte dette verket som ekstranummer etter en flott konsert til inntekt for sine kolleger i Ukraina.
Ungdomssymfonikernes musikalske leder, dirigenten Johannes Gustavsson, holdt en nydelig tale til minne om de unge ukrainske musikerne. De hadde vært på turne og ble av forståelige grunner værende igjen i Berlin.
Alle i salen var dypt berørte. Kontrastene vi lever med for tiden er så vanvittige.
«The Conductor» av Sarah Quigley
En særdeles interessant bok akkurat nå er ‘The Conductor’ av Sarah Quigley. Hovedpersonene er komponisten Dmitri Shostakovich og sjefsdirigenten for Leningrads radioorkester, Karl Eliasberg. Historien handler om hvorledes Shostakovich’s 7. symfoni ble til med den forferdelige beleiringen av Leningrad som bakteppe. Leningradsymfonien! Det opprinnelige Leningrad filharmoniske orkester med sin sjefsdirigent, Yevgeny Mravinsky, ble evakuert til Sibir. Lederne i Sovietunionen visste å ta vare på sine store kunstnere, de skulle ikke gå tapt i krigen. Så var det også slik at de gjenværende menneskene i det helvete som nå utspant seg i Leningrad, de måtte muntres opp og ikke miste motet.
Sjefsdirigenten for Leningrad radioorkester, Karl Eliasberg, ble nærmest kommandert til å innstudere og fremføre denne nye symfonien, med restene av gjenværende musikere. Mange av musikerne som var en del av Leningrads verdenskjente musikkmiljø var syke eller døde av sult. Kun 15 stykker kunne stille da Eliasberg fremførte symfonien den 9. august 1942 i Bolshoy Philharmonic Hall. Også Sjostakovich ble evakuert fra Leningrad og kunne ikke selv være tilstede. En utrolig historie.
Rollebytte – ondskap og tragedier
I disse dager er det spesielt tankevekkende å lese om Nazi Tysklands invasjon og om beleiringen av Leningrad fra 8. september 1941 og frem til januar 1944. Forferdelige beskrivelser av grusomme forhold, om menneskelig ondskap, henrettelser, tortur, sult og død, endeløse menneskelige tragedier. Ligner på det vi ser på nyhetene hver dag for tiden, bare at aktørene har byttet plass!
Lærer vi aldri?
Historien gjentar seg. Lærer vi aldri? Må det være så mye ødeleggelse, hat, fornedrelse og gru?
En anmelder beskriver boken slik: This extraordinary novel is a symphony on the power of love – the love of music, home, family,
Ære være musikken! God musikk beriker, kan gi styrke og motvekt i all ondskapen. For historien gjentar seg.