Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
01 juli 2022 13:12
Del på Facebook
Børsnoterte Småkraft – tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet, leser man på deres nettside. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Børsnoterte Småkraft – tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet, leser man på deres nettside. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Noen elsker penger, andre elsker dyr og planter. De fleste er i varierende grad og på forskjellig vis glad i begge deler. Når noen vil hegne om naturmangfoldet og andre vil utnytte det, da blir det trouble. Aktuelt i mange sammenhenger for tiden.

Et rystende innslag på NRK.no nylig, handlet om hvorledes fisk og fredet ål moses i kraftturbinene i et kraftverk i Agder. Helt ulovlig, enkelt å forhindre. Likevel skjer det, og det skjer flere steder i landet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innslaget handlet om de tragiske og ulovlige fiskedrapene i norske kraftverk og om Werner Grov og andres utrettelige kamp for å redde den fredete ålen i Fosstveitvassdraget.

Sitat fra reportasjen:

Vi er i elven nedenfor kraftverket i Fosstveit i Agder. Det stinker av død fisk.

I 14 år har forskere og frivillige plukket opp maltrakterte fiskelik i elven. Det er snakk om flere hundre kilo, sier Werner Grov i Storelva elveeirelag.

I Norge har vi ca 400 småkraftverk, de aller fleste driver på samme måten. Ingen effektive stengsler foran turbinene, og fisken svømmer rett inn i døden. De blir moset og hakket i hjel. I følge reportasjen er drapsvåpenet usynlig. Det ligger skjult under gulvet i kraftverket. Fire knivskarpe stålblader roterer med en fart på 330 omdreininger i minuttet og lager hakkemat av fisken. Turbiner lager fornybar energi av vannet fra elven, så her er det snakk om klima og det grønne skiftet. Det er satsingsområdet som alle vil være med på. I tillegg særdeles innbringende for kraftverkseierne.

På Småkrafts hjemmeside står det: «Småkraft tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet.» Risikofritt for hvem? Ikke for fisken eller for den fredete ålen. Når fisken skal nedover elven og forbi kraftturbinene, går det galt.

Kraftverkene er pålagt å sette opp et småmasket gitter foran turbinene. For å hindre fisken i å svømme inn i dødskvernene. Da finner de veien over kanten eller via laksetrapper. Men de fleste steder er det ikke slike gitter. Hvorfor? Det kan umulig koste all verden.

Annonse
Annonse

Fosstveitvassdraget er så vakkert og tilsynelatende så fredelig! Her hekker sjeldne fugler, som Isfugl og Vintererle, her er storslåtte fossefall og stille vann. Elven kommer fra Vegår i Vegårshei. En naturelskers paradis.

Turbinene hjelper det grønne skiftet, lager fornybar energi av vannet fra elven - men hakkemat av fisken og den vernete ålen. Er det mulig å løse utfordringene mellom naturelskere og utbyggere?

Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 4 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse