Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
01 juli 2022 13:12
Del på Facebook
Børsnoterte Småkraft – tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet, leser man på deres nettside. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Børsnoterte Småkraft – tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet, leser man på deres nettside. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Noen elsker penger, andre elsker dyr og planter. De fleste er i varierende grad og på forskjellig vis glad i begge deler. Når noen vil hegne om naturmangfoldet og andre vil utnytte det, da blir det trouble. Aktuelt i mange sammenhenger for tiden.

Et rystende innslag på NRK.no nylig, handlet om hvorledes fisk og fredet ål moses i kraftturbinene i et kraftverk i Agder. Helt ulovlig, enkelt å forhindre. Likevel skjer det, og det skjer flere steder i landet.

Annonse
Annonse

Innslaget handlet om de tragiske og ulovlige fiskedrapene i norske kraftverk og om Werner Grov og andres utrettelige kamp for å redde den fredete ålen i Fosstveitvassdraget.

Sitat fra reportasjen:

Vi er i elven nedenfor kraftverket i Fosstveit i Agder. Det stinker av død fisk.

I 14 år har forskere og frivillige plukket opp maltrakterte fiskelik i elven. Det er snakk om flere hundre kilo, sier Werner Grov i Storelva elveeirelag.

I Norge har vi ca 400 småkraftverk, de aller fleste driver på samme måten. Ingen effektive stengsler foran turbinene, og fisken svømmer rett inn i døden. De blir moset og hakket i hjel. I følge reportasjen er drapsvåpenet usynlig. Det ligger skjult under gulvet i kraftverket. Fire knivskarpe stålblader roterer med en fart på 330 omdreininger i minuttet og lager hakkemat av fisken. Turbiner lager fornybar energi av vannet fra elven, så her er det snakk om klima og det grønne skiftet. Det er satsingsområdet som alle vil være med på. I tillegg særdeles innbringende for kraftverkseierne.

På Småkrafts hjemmeside står det: «Småkraft tilbyr et risikofritt samarbeid om vannkraft, som gir gode ekstrainntekter og dessuten er et viktig bidrag til det grønne skiftet.» Risikofritt for hvem? Ikke for fisken eller for den fredete ålen. Når fisken skal nedover elven og forbi kraftturbinene, går det galt.

Kraftverkene er pålagt å sette opp et småmasket gitter foran turbinene. For å hindre fisken i å svømme inn i dødskvernene. Da finner de veien over kanten eller via laksetrapper. Men de fleste steder er det ikke slike gitter. Hvorfor? Det kan umulig koste all verden.

Annonse
Annonse

Fosstveitvassdraget er så vakkert og tilsynelatende så fredelig! Her hekker sjeldne fugler, som Isfugl og Vintererle, her er storslåtte fossefall og stille vann. Elven kommer fra Vegår i Vegårshei. En naturelskers paradis.

Turbinene hjelper det grønne skiftet, lager fornybar energi av vannet fra elven - men hakkemat av fisken og den vernete ålen. Er det mulig å løse utfordringene mellom naturelskere og utbyggere?

Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 16 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Tor Hansen 18 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøMøreaksen gir ikke fastlandssamband til Gossen, ekstraregningen for dette er sist angitt til 4,7 mrd. ved bygging av Møreaksen. Så ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKor mykje pengar er sett av. Kan du lese det av tabellen? Og samfunnsnytten?
Terje Sundsbø 19 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole Sætremyr«Tabell 4.3 Justert portefølje, sortert etter kriterier for porteføljestyring» på side 49, er E39 Vik – Molde nummer 7 i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse