Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Eivind Mauland, rådgiver Motvind Norge
Kronikk
27 juni 2022 15:15
Del på Facebook
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Vatnedalsdammane. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Vatnedalsdammane. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ordfører i Sirdal, Johnny Liland har i to kronikker delt sitt syn på pågående fusjonsprosess mellom Agder Energi og Glitre energi. Jeg deler mye av Liland sitt perspektiv. Det som bekymrer er stemmekveget som flokker seg rundt gullkalven. Et stemmekveg som synes drevet frem av markedsliberalistisk massesuggesjon og som klamrer seg til troen på evig vekst, uten fotfeste i vår virkelighet.

Landsdelens arvesølv, møysommelig bygd opp siden Kristianssands Fossefald i år 1900 åpnet Kringsjå kraftverk, er i spill og i ferd med å forlate Agder for godt. Å forvalte eierskap i en bedrift som Agder Energi er noe annet enn å forvalte eierskap i de fleste andre bedrifter, uttalte Liland i februar.

Annonse
Annonse

Agder sin naturkapital, vårt arvesølv, er omgjort til spekulasjonsobjekt. Offentlige eiere er dressert til å ekskludere alt annet enn kortsiktig avkastning som eierstrategi. Hvem våre folkevalgte eiere går til sengs med og hvordan det blir å våkne fra bakrusen, bekymrer ikke de utbyttekåte. Våre etterkommere, som vi har testamentert arven til, er strøket fra arve-listen. TrønderEnergi, Agder Energi sin kollega i Trøndelag, annonserte nettopp overføring av 1/5 av sitt eierskap i vannkraft til private eiere.

Ironisk nok var Kristiansand, hvor det det hele startet med Paulenfossen i år 1900, først ute. Eierskap i Agder Energi ble solgt i jakt etter større utbytte i kapitalmarkedet. Kultur var formålet. Edel hensikt, men dyr moro, ble fasiten.

Denne gang er det Glitre Energi som skal gis tilgang til Agders unike naturkapital – vannkraften. Denne gang ved fusjon. Som egder har vi alle investert langsiktig i en produksjons- og reguleringskapasitet som er stor nok til å gi nærmest evigvarende forsyningssikkerhet. Vårt overskudd av ren fornybar energi. En reguleringskapasitet Glitre mangler. Forutsetningen for at denne kraftrikdom i Agder skal komme våre etterkommere til gode, er at arven forvaltes med klokskap. Da er eierskapet første og siste bud!

Nedskrevne anlegg gir oss som eiere en selvkost på 11–12 øre/kwt. I dag 21. juni betaler vi høyest timespris på 400,02 øre/kwt (Nord Pool). Agder Energi sitt overskudd før skatt i 2021 var på 4,2 milliarder kroner, snittpris 76 øre/kwt. Snittpris opp fra 9,8 øre i 2020! Driftsinntektene gikk opp fra 12,5 til 20,5 milliarder. Så lukrativt var Stortingets frislipp av vår energiproduksjon til det europeiske markedet. Så lukrativt at selv daglig leder Steffen Syvertsen i Agder Energi synes å ha et vist ubehag over å måtte vise frem tallene til egdene som betalte forskjellen mellom 11 og 400,02 øre, for den kraftrikdommen vi og våre foreldre og besteforeldre allerede har betalt for. Tidenes pengepresse er blitt festens midtpunkt! Det er du og jeg som kjøres gjennom pengepressa til forlystelse for festens deltakere! Vi er redusert til en råvare.

Noen har bestemt at vi heller ikke rår over vår egen varebeholdning. Vår varebeholdning, eller forsyningssikkerhet om du vil, renner i strie strømmer til Europa. Holder vår Herre igjen på vannet i tiden som kommer kan det bli hustrig til vinteren. Men du trenger ikke bekymre deg for lav strømpris! Problemet er tilgang til varen. Fossilfri strøm kan du glemme. Er vi heldige kan vi kanskje håpe på litt importere kullkraft i vinterkulda. Men i et dysfunksjonelt europeisk strømmarked med pågående krig, er energi og selv kullkraft mangelvare. Drømmen om det Norske batteriet som skulle hjelpe Europa og gi kronasje til eierne er blitt marerittet. Arven som ble skuslet bort til ingen nytte. Drømmen om sol og vind var nettopp det – en drøm hvor selv fysikk-kunnskapen fra barneskolepensum ble glemt av våre eierrepresentanter og våre nasjonale ledere.

Annonse
Annonse

Det er mange, mange år siden våre økonomer advarte mot denne måten å forvalte vår naturkapital på. Vi må faktisk tilbake til slutten av 1800 tallet og unionsoppløsningen med Sverige i 1905. Imens har overskudd av fornybar kraft blitt ett av verdens viktigste bærekraftsmål og fortrinn. 8 ganger større samfunnsverdi av å foredle enn å eksportere. Økt økologisk-, sosial- og økonomisk bærekraft - for ikke å snakke om klimaregnskapet! I tillegg kommer økt samfunnssikkerhet, arbeidsplasser og grunnlag for både vår offentlige og private velstand. Men nei da. De vi har valgt til å representere oss ser kun på hvor mange kroner det kan bli i utbytte av å kjøre oss gjennom pengepressa. Ta fra de mange og gi til de få lyder bærekraftsbudskapet. At det er sine egne velgere og fremtidige velgere som må betale for festen, ser ikke ut til å bekymre - med et hederlig unntak for Johnny Liland. I mens varsler Norges Bank nye rentehevninger mens selv LO kongressen lydig løper kapitalens ærend, etter ordre fra vår statsminister.

Beklager Syvertsen men Agder Energi er ikke lenger litt mitt.

Menneskerettighetsbruddene på Fosen sammen med Statkraft gjennom selskapet SAE Vind. Vårgrønne eventyr med australske Macquarie Group som nå herjer i Buheii og Tysvær. Nå vil Agder Energi gå til sengs med svindeldømte Macquarie Group og herje med Nordsjøen. Drømmen om Morrows og valget av Glitre Energi som sengekamerat – jeg vet ikke hva som er verst. Kanskje er det NorthConnect kabel mellom Eidfjord i Hordaland og Peterhead i Skottland. Agder Energi satset sammen med Lyse, E-CO Energi og Vattenfall stort på krafteksport. Gjennom å eksportere overskudd og forsyningssikkerhet til det markedet som har høyest strømpris, ville du og jeg bli kjørt gjennom prispressa for å skvise enda mer av vår velstand inn til utbyttefesten.

Vårt eget selskapet er blitt snylteren som suger velstand og samfunnsutvikling ut av oss som har bygd selskapet og våre etterkommere, som vi ville overlate arven til. I tillegg til vår urbefolkning har spesielt Glitre terrorisert våre venner i andre landsdeler. Offentlig eide Glitre har gjennom sitt eierskap i selskap Zephyr ødelagt lokalsamfunnet Haram. 9 kontroversielle vindkraft-utbygginger skryter Zephyr av. Glitre sitt mål er å hente avkastning fra andres ulykke! Det er du og jeg som betaler også den regningen.

Jeg har vanskelig for å tro at Agder Energi sine eierrepresentanter kjenner sitt selskaps forvaltning av vår felles kapital. Jeg tviler på om Syvertsen er avkrevd for rapport så lenge han betaler utbytte. Media falt av lasset etter velkomstdrinken.

Skal Agder Energi forvalte den arv selskapet er gitt og gjøre seg fortjent til egdenes tillit må eierskapet bevares og kursen legges radikalt om.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse