Makroøkonomien blir stadig mer avhengig av klimaspørsmål mens regjeringen øker renta uten å gjøre noe med energiprisen.
Har vi en kostnadsinflasjon eller en etterspørselsinflasjon i Norge? Det ligger en økonomisk aktivitet på alt du kjøper, og er renteøkning det riktige virkemidlet? Hvorfor ligger strømeksport under EØS når landbruk og fiskeri har egne avtaler EU bestemte 6 juli å inkludere kjernekraft og naturgass i listen over bærekraftige investeringer. Det vil bremse EUs overgang til grønnere energikilder. Vindkraft vil oppleve pengetørke. (The Wall Street Journal)
Selvpåført dyr strøm forsterker forskjeller mellom fattig og rik. Støre en elendig strateg og står for manglende løsninger i energipolitikken, noe som har gått helt galt når det gjelder kontroll av strøm- og drivstoffpris. Regjeringen balanserer ikke energi- og klimapolitikken opp mot sosial bærekraft, politisk stabilitet og forsyningssikkerhet. Statnett og industrien forbereder seg på strømrasjonering til vinteren mens Europa kjører i revers inn i fossilt og kjernekraft…. igjen. I 2015 skrev Energi og Klima i en artikkel «Å eksportere vannkraft til Europa er ikke bare en dårlig forretningside. Det er også å dra teppet vekk under beina fra kommende generasjoner av verdiskapende norske innbyggere og bedrifter». Dagens politikere lytter ikke til «vanlige folk»
Når NHO og Statnett nå advarer mot strømrasjonering så er det i seneste laget. Når Regjeringen tordner mot kraftprodusentenes uansvarlighet så er det bare tomprat. «8 ufravikelige krav» promotert av Espen Barth Eide har ikke den minste virkning. Han burde konfronteres fordi hans stablede ord stammer fra WEF(World Economic Forum) og ikke fra «vanlige folk». Når skyhøye strømpriser rammer både husholdningene og industriens konkurranseevne så viser dette myndighetenes manglende handlekraft. Når Norges andel av verdens utslipp utgjør under en promille, og det internasjonale energibyrået IEA etterlyser konkrete planer for norske klimakutt, så er det en total logisk kortslutning hvis en sammenligner energimiksen fra forskjellige deler av verden. Her ble det helt bevisst mye «når» i teksten, men «når» skal vi innse at Norges klimatiltak er symbolpolitikk i det store energibildet? Oljearbeiderne ble slått ned med tvungen lønnsnemd av Marte Mjøs Persen. Det er en HøyreAP-statsråd verdig med tvungen lønnsnemd for å sikre gass til Europa, men gjør ingenting for å sikre lav energipris i Norge.
I et møte i Norsk-Tysk handelskammer lovte Gahr-Støre mer strømeksport fra Norge samtidig som han vil bygge ut mer vindkraft. Han taler ikke lengre Norges sak. Tyskland har selv enorme gassreserver som de ikke får lov og produsere av USA. Som følge av bortfall av russisk gass kom EU med «REPowerEU: affordable, secure and sustainable energy for Europe«, en EØS relevant blekke som fremskynder enda mer vindkraftutbygging og rasering av norsk natur. Den bidrar til fulle at vi fyller rollen som ressurskoloni for EU. Verna vassdrag står og for fall, mens elektrifisering av sokkelen vil kreve store investeringer til ingen nytte for andre enn vindbaronene, noe som også er meningen. Det er kraftprodusentene som styrer energipolitikken i Norge, ref:
«Vekeprisen i dei sørlege prisområda var blant dei høgaste i Europa. Dette gav høg import på mellomlandsforbindelsane i veke 52. Dette har bakgrunn i at fleire norske vasskraftprodusentar verdset vatnet høgare enn det kraftprisane i Europa var. Fleire produsentar vel derfor å spara vatn og ein høgare del av forbruket i sørlege Noreg blir dekt av import. Førebels tall visar at produksjonen i dei sørlege prisområda vart redusert med omlag 940 GWh samanlikna med veke 51 og at opp mot 30 prosent av forbruket vart dekt av import.» (NVE 2021)
Nå seiler det opp en kommende matkrise i Europa. Bøndene har «stanset» Nederland med protester mot ekstreme klimatiltak, og protester har spredt seg til nabolandene uten at norsk presse skriver om det. Hva har den Nederlandske og den Kanadiske statsministeren til felles med Støre når de elsker å ha makt?
https://www.youtube.com/watch?v=sAm1dww6SdA
Den konservative kanadiske politikeren Pierre Poilievre, som er den som mest sannsynlig vil erstatte Justin Trudeau, sa 9 juli at han vil forby ministre i hans regjering i å delta på World Economic Forum.
Regjeringen i Nederland har vedtatt et utslippsmål på 80 prosent nitrogenreduksjon innen 2040. For å nå disse vilkårlige klimamålene skaper de en selvforskyldt matkatastrofe ved å dra sin landbrukssektor opp klimasakens tempeltrapper. På alteret rives den i biter og de blodige restene kastes til glede for FNs klimaguder. Nederlandske gårder som har fôret verden i hundrevis av år kommer til å bli tvangsnedlagt, og eierne deres knust fordi noen EU-byråkrater ikke liker nitrogen- og ammoniakkutslippene som forårsakes av kjøttproduksjon. Det «grønne» EU bidrar til å sulte verden sammen med Russland som kan stenge den livsviktige gasseksporten til Europa. Slik blir energi og urea (gjødsel) et dyrere knapphetsgode. Altså er ikke Urea bare» piss» hverken i praktisk eller overført betydning. Karbonkvoter og vindkraft som innsatsmiddel som skal rette opp været, er å betrakte som alkymisme.
Det grønne skiftet er bra, men det går for fort og mangler forankring hos «vanlige folk».