Annonse
Annonse
Vidar Holm, fast skribent
Kronikk
11 juli 2022 15:42
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg har i flere år sagt at strømprisene i Norge blir fra NOK 2.50 kr/kWh og opp i snitt pr år.

Dette er ikke noe jeg kom på av meg selv. Jeg sjekket ganske enkelt hva strøm kostet i Danmark og Tyskland. Altså i det samme kraftmarkedet Norge nå er en del av. Mange lo, noen ristet på hodet mens andre igjen nok ikke engang giddet å reagere.

Etter at krigen i Ukraina startet har både kraftbransjen og politikere brukt den som påskudd for å forklare de høye kraftprisene. Tull og tøys. Prisen har alltid vært høy i Europa. Alltid! De to siste utenlandskablene som virkelig ga Norge som selvforsynt kraftstasjon nådestøtet, ble begge satt i drift før krigen i Ukraina. Resultatet vet vi... Krigen gjør jo selvfølgelig ikke situasjonen bedre, men enda verre.

Det finnes nemlig ingen kraft og importere den dagen Norge har eksportert ut så mye at import blir nødvendig. Det er ikke kabelkapasitet det står på og det har ikke vært nødvendig med mer kabelkapasitet fra utlandet på over 30 år for å sikre eventuelt importbehov slik vi førte vår kraftpolitikk før.

At foreløpig prisrekord for 2022 settes 11. juli beviser at strømprisene i Norge bestemmes av det felleseuropeiske kraftmarkedet sin betalingsvilje og ikke etter kraftbehovet i Norge.

Mange roper nå på kraftkabler fra nord til sør i Norge for å få ned kraftpris i Sør Norge. Jeg må dessverre skuffe de som innbiller seg at det hjelper. Det fører til en ting. At prisen i hele Norge blir like høy. Det er fordi kraftprodusentene ikke får sendt strømmen sørover og til kontinentet at strømprisene er lave nord for Dovre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet koker ned til om hvorfor staten er eier av over 90% av elektrisitetsproduksjonen på norsk territorium. Ja, det gir enorme inntekter til staten men hvordan kommer det folket i Norge, de som utgjør staten Norge, til gode?

Siden staten er suveren eier av norsk kraftforsyning kan vi enkelt løse dette. Hadde eierskap for kraftproduksjon i Norge vært privatisert var vi prisgitt de frie markedskreftene.

Nå har vi et valg. Jeg minner og om at over 70% av all vindkraftproduksjon i Norge er utenlandskeid og at de fleste småkraftverk er solgt til utlandet. Dette vil fortsette å øke.

I 2013 gikk Høyre og FrP til valg på at hjemfallsretten til våre vannkraftverk skulle opphøre.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte