Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Magnus Marsdal, leder i Manifest tankesmie
Kronikk
13 juli 2022 06:28
Del på Facebook
– Energikrisa setter Støre på prøve. Vil han prioritere å sikre landets økonomi eller å bevare drømmen om EU-medlemskap? spør kronikkforfatter Marius Marsdal. Foto: Javad Parsa / NTB. Innfelt foto: John Trygve Tollefsen.
– Energikrisa setter Støre på prøve. Vil han prioritere å sikre landets økonomi eller å bevare drømmen om EU-medlemskap? spør kronikkforfatter Marius Marsdal. Foto: Javad Parsa / NTB. Innfelt foto: John Trygve Tollefsen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Støres dilemma

Norge kan bli nødt til å rasjonere med strømmen. Advarselen smalt fra Aps energiminister Terje Aasland i forrige uke. Mange tror problemet er kraftmangel. Det er ikke så rart. En samlet Ap-elite gjentar på inn- og utpust at løsninga på priskrisa er «å bygge ut mer strøm» og få «mer kraft inn i det norske markedet».

Men se her: Norge har allerede et stort overskudd av egen, fornybar energi. De siste tolv månedene har vi hatt nok overskudd til å eksportere mer enn ti prosent av alt vi produserer. Like fullt: Den norske strømmen, som i snitt koster 12–13 øre å produsere, selges nå for døgnpriser mellom 100 og 300 øre per kilowattime. Dette gjelder Norge sør for Trøndelag, altså det store flertallet av landets bedrifter og husstander. I går lå den dyreste timen på Sørlandet på over 500 øre. Med avgifter blir det 6,90 per kilowattime. Midt på sommeren.

Annonse
Annonse

De absurde tilstandene skyldes at børsprisen på norsk kraft ikke lenger gjenspeiler ressurssituasjonen i Norge. Den reflekterer nå energimangelen i markedene den politiske eliten har koblet oss til, som Tyskland og England.

« Statsrådene våre tror visst at vi er dumme i hodet.» Det var stemninga jeg møtte på grasrota under årets 1. mai-arrangement i industrikommunen Sauda. De LO-tillitsvalgte er fullt klar over at importen av høye priser til Norge ikke skyldes mangel på «kraft i det norske markedet», men en politisk villet og EU-regulert frihandel med arvesølvet.

Så lenge dette regimet består, er norske strømkunder ganske hjelpeløst utlevert til konsekvensene av Tysklands og Storbritannias mislykkede energipolitikk. Derfor er det villedende retorikk når Terje Aasland (Nordnorsk debatt 22. februar) forkynner at «kun rikelig tilgang på mer, norsk kraft» kan løse den norske priskrisa.

VGs Astrid Meland skildrer statsråd Aaslands EU-regulerte scenario for rasjonering slik: «Industrien i Høyanger og Lista må slås av, mens eksporten av oppmagasinert vannkraft til kontinentet fortsetter» (VG 7. juli). De økonomiske konsekvensene kan bli ødeleggende. Deler av den grønne industrisatsinga til regjeringa kan allerede ha gått i dass.

Annonse
Annonse

Derfor foreslår noen partier å regulere prisen. Det gjør allerede EU-landet Frankrike, med maksimalt fire prosent prisøkning på strøm i 2022. Andre foreslår at Statnett må instrueres til å stanse eksporten inntil videre. Fyllingsgraden er nær det laveste den har vært på 20 år. Et tredje tiltak kunne vært å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia. Norge har en unikt gunstig forhandlingsposisjon.

Alle slike forslag har regjeringen Støre blåst vekk med en livstrøtt mine. LO- og NHO-folk landet rundt river seg i håret ved synet av statsråder som bedagelig venter på «utredninger», mens de prater løselig om «mer strøm». Hva i all verden skyldes den selvvalgte handlingslammelsen? VG-Meland er inne på noe når hun minner om at «ekspertene» har sagt at å regulere norsk kraft i tråd med norske interesser «antakelig» vil være «i strid med EØS-avtalen». Høyres talsperson Bård Ludvig Thorheim truer sågar med «represalier» fra EU, hvis Stortinget gjør noe slikt (Nettavisen 7. juli).

Den hellige EØS-avtalen er én ting. Men det ligger noe større her. Sett at regjeringen faktisk gjorde jobben sin, og forhandlet fram varige energiunntak som ivaretar Norges særegne behov. Da hadde den lidenskapelige EU-tilhenger Jonas Gahr Støre blitt statsministeren som etablerte det sterkeste nei-argumentet i manns minne. Norge kan kanskje sikre seg et unntak som EØS-nasjon. Men aldri som EU-medlem.

Energikrisa setter Støre på prøve. Vil han prioritere å sikre landets økonomi eller å bevare drømmen om EU-medlemskap? Med tanke på at folk med vanlige og lave inntekter stemte overveldende nei i begge folkeavstemningene, burde ikke en regjering for vanlige folk være villig til å ofre norsk næringsliv og sysselsetting på alteret til elitenes visjon om maksimal EU-tilpasning.

Ifølge meningseliten er løpet allerede kjørt. «Dette blir vanskelig. Og dyrt. Lenge.» Slik vil Astrid Meland innprente VG-leserne at den nye normalen er sinnssyke priser. EU har talt. «Det er bare å bestille ved. Mye ved.» Ja-folk i VG tenker som ja-folk i Ap-ledelsen. Å bruke rasjoneringsforskriften mot Norges folk og bedrifter er helt innafor. Å utfordre EU er utenkelig.

Red. anm.: Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 1 år siden
    Bra innlegg. Stemmer helt dette. Ap argumenter om at vi må bygge ut mer energi er tøv dersom dette er basert på en drøm om at Norge skal løse Europas energibehov. Poenget er, som det sies i innlegget, at Norge HAR et overskudd av grønn energi og selger derfor 10% av sin produksjon til Europa, dette er ca. 15 TWh per år. Tysklands forbruk er 600 TWh per år, samtidig som de har bestemt seg for å avvikle kjernekraften i år. Det får man håpe at de endrer. For selv om Norge dobler sitt overskudd fra 10 til 20%, så vil dette være en dråpe i havet, og prisene settes til himmels for at folk ikke skal bruke for mye. Det er håpløst at Sp sitter og godtar dette.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse