Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
– Et stortingsvedtak er ikke en ambisjon, det er en ordre! skriver kronikkforfatter Anja Cecile Solvik, rettet til helseminister Ingvild Kjerkol (bildet) som besøker Kristiansund på torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
– Et stortingsvedtak er ikke en ambisjon, det er en ordre! skriver kronikkforfatter Anja Cecile Solvik, rettet til helseminister Ingvild Kjerkol (bildet) som besøker Kristiansund på torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Da helseforetaket ville stenge fødeavdelingen i 2019, forsøkte de å skape en sannhet om at kvaliteten var så dårlig, at det måtte driftes fra Molde. Forsvarlig drift og kvalitet er på nytt tema når helseforetaket igjen stenger fødeavdelingen. Nå på grunn av mangel på fagfolk. 

Helseforetaket har selv sagt at det ikke lar seg rekruttere, men er det sant? På mindre enn ett år er det ansatt 20 personer bare til Kristiansund: 5,5 overleger. En er avdelingslederen, nå i permisjon. Den andre og tredje er sykemeldt, den fjerde har nylig begynt i Molde og den femte var ventet fra Ungarn i september. Den halve legen er en pensjonert overlege. En Lis-lege er i svangerskapspermisjon og en er i spesialisering på St Olavs. Sistnevnte er konstituert overlege i tillegg til de 5,5. Det er verdt å merke seg at 3,5 av overlegene i Kristiansund har lokal tilknytning.

Det lyktes også lokalt team å rekruttere tre barnepleiere, en sykepleier og ni jordmødre til Kristiansund (to har sluttet).

– Etterspør en  rekrutteringsplan

Fødeavdelingen i Molde har 5 overleger – fire er rekruttert fra utlandet. Da saken om to døde nyfødte ble kjent, har det vært praktisert obligatorisk tilstedevakt i Molde. Et unødvendig tiltak som ikke har frigjort ledige ressurser til samarbeid, men overlegene fra Molde ville heller ikke pendle til Kristiansund.

Obligatorisk tilstedevakt med fem gynekologer har vært belastende for ansatte i Molde og for å fortsette denne praksisen behøver de minst to gynekologer til. Det får de nå når Kristiansund er stengt.

Et samlet formannskap, har nå krevd at rekrutteringen må fortsette. Vi forventer da at politikerne står samlet og etterspør en rekrutteringsplan. Med en avdelingsleder i permisjon er det stor risiko for pulverisering av ansvaret. Det må også kreves svar på: Hvordan blir de nyansatte tatt vare på? Og hvorfor lyses det ikke ut stillinger?

Hva skjer egentlig?

Svaret bør komme fra helseministeren når hun kommer til Kristiansund. Vi vet at Kjerkol før hun stemte nei, til å redde fødeavdelingen for alltid i 2020, men ja til å drifte den frem til 2025, fikk vite om de døde nyfødte før det ble offentlig. Hvorfor?

annonse

Det er skapt forvirring om hva forsvarlighet handler om og hva som er god kvalitet ved en fødeavdeling. Det er forankret i forskning at nærhet reduserer risiko og at sammenslåing av avdelinger øker risiko for skader på mor og barn. Selv om Georg Johnsen hevder noe annet. Det er også viktig å være klar over at det er friske kvinner som føder i Kristiansund og Molde, og at det først og fremst er jordmødrene som har førstehåndskunnskap om fødsel.

Før de gjenåpnet føden, ble hele avdelingen vår pusset opp. Med fine farger, nye fødesenger, ammestoler, TV og badekar. Å føde under vann er for noen mer verdifullt enn annet utstyr. Folket, kommunen og Bunadsgeriljaen har vært involvert i innsamlinger, stipender til gynekologer, trivselstiltak og kulturpakker til nyansatte.

Stortingsvedtaket er ikke et politisk narrespill

Mange politiske partier angrer på at de bidro til nedleggelse av andre fødeavdelinger for mange år siden. Gapet mellom de som styrer og folk har økt, og mange påstår at demokratiet går i feil retning. Derfor valgte politikerne å lytte til folket. Nå når den eneste fødeavdeling i Norge med et stortingsvedtak i ryggen er stengt, viser det også svakheten med foretaksmodellen.

Nå på torsdag må folket møte opp og vise engasjement når helseministeren ankommer Kristiansund. Hun kan ikke lenger skylde på nasjonal mangel på gynekologer, når det utdannes flere enn før.

Det er også hennes ansvar å sørge for at helseforetaket forvalter ressursene på riktig måte og hun må sørge for å erstatte ledere som har trukket seg.

Et stortingsvedtak er ikke en ambisjon, det er en ordre!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Anne Mari SandshamnJeg har forstått at alle kan kommentere. Men kommentaren bør vanligvis være relatert til det som kommenteres. I dette tilfellet ...
Terje Sundsbø 35 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje G. FinnøyDer var også ansatte på helsefag på DH da transportfagstudentene foretok sine trafikktellinger, de hadde også sin arbeidsplass der. Hvilken ...
Terje Sundsbø 38 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannTrafikken på de 3 fergestrekningene som erstattes med Møreaksen er dobbelt så stor som trafikken gjennom Romsdalen på Eksportveien. Dermed ...
@Terje SundsbøAng. denne trafikk tellingen som ble utført av studenter ved DH i Molde, der RR hadde sin arb. plass,Det finnes ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøHar du ikke forstått at alle kan kommentere? Og fordi noe er forutsatt, betur ikke det at det vil bli. Forutsetning ...
@Terje SundsbøTeksten forsvant og tar det derfor på nytt. Joda, seriøse konsulentfirmaer har integritet. Men når det gjelder Norstat-undersøkelsen der over ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte