Mange blir stadig mer forundret over regjeringens politikk. Jeg vet ikke om statsministeren har evnen til å lytte. I så fall er det kanskje til noen likesinnede i eliten. Han lytter i alle fall ikke til grasrota i sitt eget parti.
Statssekretær med hemmelig kundeliste
Han har nettopp skiftet ut statssekretærer som hadde ansvar for statsministerens kommunikasjon. De gjorde visstnok en for dårlig jobb. Nå har Støre hentet inn en ny statssekretær med hemmelig kundeliste fra et PR-selskap.
Det er ikke lenge siden mange ledende politikere – også fra Arbeiderpartiet – ville ha slutt på samrøret med at folk gikk frem og tilbake fra politikk til PR-byrå. Selv Arbeiderpartiets nåværende partisekretær tok kraftig avstand fra dette. Nå er hun taus som en østers. Jeg har kjent mange av partisekretærer opp gjennom årene. Hadde noen med det kaliber sittet i posisjonen i dag ville det garantert ha blitt oppvask både i denne saken og i mange andre saker. Nå synes det å være Støre og Støre alene som trekker i alle trådende – og det vil ende med katastrofe for Arbeiderpartiet.
For en som sitter utenfor regjeringens kontorer synes det som statsministeren har tråder i alle statsråder som oppfører seg som om de skulle være i et dukketeater.
Statsministeren har ansvaret for velgerflukten
På meningsmålingene er det katastrofe både for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Den som har det største ansvaret for denne nedgangen er selvsagt statsministeren. Men i Arbeiderpartiet synes han å være fredet. Men på grasrota i partiet er det nå stadig flere som protesterer. Problemet er at grasrota forsvinner dag for dag. Dette synes partiledelsen å ignorere helt.
Fattige og vanlige folk skal unngjelde
Selvsagt balanserer regjeringen på en stram linje når det gjelder økonomien. Inflasjonsspøkelset ligger der. Men grepene som tas rammer i første rekke fattige mennesker og det som regjeringen kaller vanlige folk. Mange slike vanlige folk sliter også mer enn før med å betale strømregningene og alle andre regninger.
Svikter beredskapen
Da den siste pandemien rammet Norge, gikk Arbeiderpartiet høyt på banen når det gjaldt svikten i beredskapen i Norge. Skjønt Arbeiderpartiet hadde også sin del av ansvaret for at vi sto så svakt da koronaspøkelset kom. Men hva skjer nå? Folkehelseinstituttet skal over natten si opp 300 mennesker. Men ett forsvinner viktig kompetanse som er viktig for oss alle. Selvsagt må også FHI tåle kutt når faren er over, men dette kunne kanskje ha blitt gjort på en mer fornuftig måte.
God utenriksminister, dårlig statsminister
Jonas Gahr Støre er kanskje den beste statsminister Norge har hatt i nyere tid når det gjelder teoretiske kunnskaper. Men det hjelper lite når han ikke har evne til å kommunisere med nettopp vanlige folk. Det synes ikke som om han ikke forstår eller vil forstå problemene som stadig flere nordmenn nå opplever.
Selvsagt er våre problemer i Norge små i forhold til det mange opplever rundt om i en urolig verden. Støre var en fantastisk utenriksminster, men som statsminister mangler han noe vesentlig – evnen til virkelig å lytte og evnen til å ta de riktige valg. Ansettelsen av en PR-mann med hemmelig kundeliste føyer seg inn i rekken av dårlige valg.
Arrogante medspillere
Og når han har med seg arrogante statsråder som Ingvild Kjerkol (som følger Støre i tykt og tynt), blir ikke saken bedre. Støre er selvsagt fornøyd med denne statsråden, men det tror jeg ikke alle Arbeiderpartiets velgere er om de bor i distrikts-Norge eller i Oslo (jvr. Nedleggelsen av Ullevål sykehus og andre sykehus). For Støre er helseforetakene helligdom. Det er de sannelig ikke for mange på grasrota i Arbeiderpartiet.
Selvsagt er tiden moden til å ta en bred debatt om Arbeiderpartiets ledelse. Det må skje før det er for sent. Det nærmer seg snart nye valg. De kan bli skjebnesvangre for både Arbeiderpartiet og Senterpartiet.