Annonse
KSU – Vipps – desktop
Eivind Mauland, rådgiver Motvind Norge
Kronikk
Eivind Mauland, rådgiver Motvind Norge
08 desember 2022 10:34
Del på Facebook
Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Se alltid lyst på livet, sang Lillebjørn Nilsen. Vår Regjering synes å være smittet av den samme ukuelige optimisme. Folk og virksomheter har valget mellom å betale 10–30 ganger hva det koster å produsere vannkraft, fryse, gå til NAV, Frelsesarméen eller skifteretten.

Jo da vi eier vannkrafta, men Regjeringen fant det mest hensiktsmessig å overlate prissetting og vår kraft til et Europeisk marked, styrt av en internasjonal kraftbørs. I Europa er energisituasjonen den stikk motsatte. Mens vi har overskudd, sliter Europa med et gigantisk underskudd av fornybar energi. Selv om vi dobler og tredobler vårt overskudd er det uten betydning. Om vi gir bort hele vår kraftproduksjon er det fortsatt en neglisjerbar størrelse, målt mot europeisk underskudd.

Mer fornybar strøm fra Norge til Europa betyr derfor fortsatt 10–30 ganger dyrere strøm enn selvkost på 11,57 øre/kWh skulle tilsi. Det er uten betydning for prisen om vi eksporterer mer, men mer eksport svekker vår forsyningssikkerhet. Det har vi nettopp erfart. Norge har ikke gass- og kull som batterireserve. Nei vi har vannmagasiner. Siden vi ikke styrer nedbøren, må vi ha store magasiner og langsiktig magasinforvaltning. Store magasiner ordnet våre forfedre. Forvaltningen overlot Regjeringen til et europeisk organ (REM) og til våre produksjonsselskaper.

Så snart kabelkapasitet var på plass tappet og tappet våre energiselskaper til det lyste gult. Vår energiminister kremtet forsiktig, men REM tillot ikke at krana ble stengt. Det var til slutt ikke mer å spare, så da kunne vår minister skryte av ansvarlige selskaper og systemet som har tjent oss vel. Deretter ble det i spenning å vente på om Vår Herre ville se i nåde til oss mens våre produksjonsselskaper telte pengene fra festen.

Agder Energi skummer fløten. Inntekt som økte fra 3,9 milliarder (3/21) til 7,9 milliarder per tredje kvartal 2022, mens produsert mengde i samme periode gikk ned. LOS som selger til privatmarkedet, økte inntekten fra 0,9 til 2,2 milliarder mens privatforbruket gikk ned fra 1,49 til 1,16 TWh. Ikke dårlig å levere 22 prosent mindre men sitte igjen med 144 prosent mer. Selskapet er jo offentlig eid må vite.

Agder Energi sitt kvartalsregnskap ble likevel ingen fest. 590 millioner i overskudd per 3. kvartal 2021 ble til 1,8 milliarder i underskudd per 3. kvartal 2022. Samme dystre skjebne som fusjonspartner Glitre Energi hvor egenkapitalen falt fra 4 til 1,7 milliarder og kortsiktig gjeld økte fra 3,3 til 6,5 milliarder fra 3. kv. 21 til 3. kv.  22. Finansielle sikringskontrakter får skylden. Skjebnen er dermed lagt i børsens hender. Går prisen opp går nyfusjonerte Å Energi ned. Imens betaler Deutsche Bahn fra 1. januar 2023 30 øre/kWh for «grønn» finansiell strøm fra Statkraft. Et sted må jo pengene ta vegen.

Glitre kvitter seg med Zephyr ved salg til Vardar. Zephyr var dårlig medgifte for kommunale eiere i Agder Energi. Det offentlig eide selskapet (Vardar/Østfold Energi 50/50) har herjet Rogaland, Vestland og Trøndelag med konfliktfylte vindkraftutbygginger. Zephyr var en torn i øye blant kommunale eiere i Agder Energi. Nå herjer offentlig eide Zephyr i Grimstad slik de gjør på Haramsøy og andre vindkraftområder. Det er da bedre at kommuner og fylkeskommuner på Østlandet raner distrikts-Norge enn at utenlandske kapitaleiere gjør det.

Imens lanserer nyfusjonerte Å Energi sin storstilte fornybarsatsning som Norges største kraftkonsern. Inntektene fra pengepressa skal rettferdiggjøres ved investeringer i havvind, solenergi, hydrogen, fjernvarme, bioenergi og batteriløsninger. Hele 500 megawatt eller 4 prosent økning innen 2026. NO1 Stølen datalagringspark er til sammenligning planlagt for 420MW.

Industriell solenergi i Kvinesdal og Birkenes. Kanskje ispedd litt hydrogen. Morrows batterifabrikk i Arendal og havvind sammen med blant annet Macquarie Group i Norsjø II. Vårgrønn heter barnet med 7 milliarder på konto hvor også Equinor er med på Utsira Nord. Intet mindre! Macquarie Group er dømt i Tysklands største skattesvindelsak noensinne. Selskapet har pantsatt eiendommer i Tysvær og Kvinesdal for € 385 millioner for å hente ut vindkraftinntekter skattefritt som rentekompensasjon. Offentlig eide Å Energi vet å velge sengekamerat med omhu!

Vi som har fulgt Agder Energi fra katedral til børs, husker selskapets elleville vindkraftsatsning. Storheiakonsesjonen i 2010 sammen med Statkraft i selskapet SAE Vind DA. Av Høyesterett dømt enstemmig ugyldig i 2021 grunnet menneskerettighetsbrudd. Agder Energi solgte seg ut i god tid før dommen, men nåværende selskap tjener fortsatt penger på et igangværende menneskerettighetsbrudd! Kvinesheia – igjen sammen med Statkraft i selskapet SAE Vind. En konfliktfylt konsesjon fikk ikke forlenget frist. Nå satser Å Energi på å bruke Kvinesdalsheia til tidenes solenergianlegg. Selskapet avholder hemmelige møter med kommune og grunneiere. Politikere i Kvinesdal og Birkenes drømmer fortsatt om å omgjøre naturkapital til velstand mens energipriskrisa sender innbyggerne til NAV og nærbutikken til skifteretten. Se alltid lyst på livet, synger Nilsen.

Konfliktnivået gjorde at Agder Energi avviklet sin vindkraftposisjon på land. Selskapet hoppet på NorthConnect sammen med Lyse, Hafslund E-CO og Vattenfall. Alle offentlig eid. Kraftkabelen fra Simadalen i Hardanger til Longhaven Bay ved Peterhead i Skottland skulle pløye overskudd tilbake til deg og meg og fjerne to millioner tonn CO2. Det stod ingenting om at gildet skulle finansieres ved å heve strømprisen med 2.000 til 5.000 prosent. Var målet å redusere CO2, er utslippet per kWh betydelig høyere i Tyskland enn i Skottland.

Lillebjørn Nilsen så lyst på livet og var stadig optimist. Det samme gjør Å Energi og vår regjering. Optimismen og idyllen varte til vår Regjering fant å måtte inndra superprofitten gjennom skatte og avgiftsøkning. Da startet den offentlige kampen om utbytte fra pengepressa.

Mens folk flest ble overlatt til NAV og Frelsesarmeen, – landbruk, slakter Eide og nærbutikken trues av skifteretten og selskaper som 3B Fiberglass, REC Solar o.l., ble henvises til Kina, sloss stat og kommune om utbytte fra å kjøre deg og meg gjennom pengepressa.

Nå er det nye bærekraftmantraet mer av alt! Øk konsumet så vil det gå bra! Mer fornybar energi til oljeproduksjon, mer til hydrogen, mer til batteri, mer til bitcoin og karbonfangst og mer vannkraft for å balansere sol og vind. Samtidig mer til eksport. Mer vind og sol gir effektkrise sier NVE. Bygg ut mer vannkraft da sier Fornybar Norge. Både anstendighet, vett, menneskerettigheter, naturtap og lover er fortrengt for ropet etter «mer». Ropet lyder som en blanding av frykt og griskhet. Kunnskapen om at vi ligger på klodens konsumtopp er lett å fortrenge.

I Kina er det billig fossilkraft, arbeidskraft, råstoff og natur. Kina leverer allerede 75 til 99 prosent av innsatsfaktorene til solselleindustrien på verdensbasis. Var det en tanke å redusere 2.000 til 5.000 prosent prispåslag på vår fornybare vannkraft, bruke noen ENØK kroner på litt strømsparing og erkjenne at hverken sol eller vind er regulerbar kraft? Var det en tanke å effektivisere og hente ut noen TWh ved å effektivisere våre vannkraftverk? Kanskje er det litt fornybart å hente fra jordvarme? I følge Alternativ Energikommisjon finnes det bedre alternativer en uregulerbar sol og vind, skyhøye strømpriser og tapt natur!

Vil Birkenes berge 3B Fiberglass og nærbutikken må det kan hende tenkes litt nytt? Kunne REC Solar igjen få folk i arbeid? Kan de som har minst, slippe å gå til Frelsesarmeen? Kan vårt landbruk igjen levere oss gulerøtter fra kjølelager? Kan vi slippe å bryte menneskerettighetene og våre lover? Da kunne Birkenes slippe å ofre egne innbyggeres velferd og verdifull natur til RWE, Zephyr og Å Energi.

Arbeiderpartiskuta lekker som en sil og tar med seg Senterpartiet. Mannskapet forlater skuta og Høyre blir nedrent. Men Høyre er jo garantisten for at kortslutningen i vår energipolitikk etableres som varig tilstand!

Med hue under armen og armen i bind…, synger Lillebjørn Nilsen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøListhaug i Ålesund i går om satsinga: ""Fjerning av formuesskatten, opprydding når det gjelder Helseplattformen – og prioritering av strekningene ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDet er du som ikkje vil forstå. Eit nytt fergeleie på Reknes er ikkje meir utsett enn fergeleiet på Sulesund, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDet er irrelevant å sammenligne Reknes med Sulesund, når dagens fergeleie ligger i Grandfjæra. Du er stadig ute og ror.Det ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDer er ikkje meir verutsett på Reknes enn på Sulesund .Uansett, dei økonomiske tyngdelovene vil slå inn også etter eit ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEndringer og utsettelser av planer er kostbart. En kostnad utelukkende påført av de som vedtok utsettelse. Derfor ønsker H å ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse