Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
16 desember 2022 11:39
Del på Facebook
Foto: Anna Shvets / Pexels
Foto: Anna Shvets / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Helseplattformen eller «helvetesplattformen» som leger kaller det i Trøndelag, er i ferd med å bli en stor katastrofe på St. Olav hospital og i helsevesenet ellers. Men til tross for alle advarsler turer helsepampene videre som om ingenting har hendt.

St. Olav taper 25 millioner kroner i uka, og mange operasjoner må utsettes. Helsepersonell er oppgitte og utslitte, men bryr helsebyråkratene seg om det tro. Det synes ikke slik. De fortsetter å bagatellisere. Totalregningen kan komme på mange milliarder kroner.

Fare for liv og helse

Mange leger truer med å si opp. Problemet er at det nye systemet som ikke fungerer, er en stor fare for liv og helse. Prøvesvar forsvinner som dugg for solen. Helseplattformen som byråkratene skal tre ned over hodet på folk, er et enormt IT-system, men dette er også et betydelig endringsystem. Det fungerer sikkert bra i teorien, men det funker ikke i praksis. Men slikt bryr helsebyråkratene seg lite om. De sitter der med feite lønninger og dikterer løsninger.

Leger, sykepleiere og andre har i lang tid advart. Men de blir ikke hørt. Ja, mange har gått i fakkeltog for å vise sin misnøye. Når leger går i fakkeltog er det alvor.

Lære av andre feil?

Andre land har også forsøkt å lage et optimalt system. Man skulle kanskje forvente at de som har satt i gang dette i Norge ville lære av andres feil. Det gjør de selvsagt ikke. Fra før vet vi at Helseforetakene ikke har evnen til å lære av sine egne feil. De hever seg over all kritikk. De lever i sin egen verden. Politikerne har laget en egen himmel for slike folk. Og i denne himmelen har ikke politikerne adgang. De har stengt døren for seg selv.

Helseministeren rydder ikke opp

Den galskapen vi nå ser i Trøndelag viser med all tydelighet hvor feil det kan gå. Helseministeren som kommer fra Stjørdal – helsebyråkratenes høyborg – har selvsagt ikke evne til å rydde opp i kaoset. Hun har uttalt at hun har personlig interesse av at Helseplattformen lykkes. Prestisjen synes ikke å ha noen grense.

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal gjennomføres i 84 kommuner og i alle sykehus i regionen. IT-folk i kommunene har også reagert, men selv slike folk som har fagkunnskapen, blir oversett av de allmektige helsebyråkratene.

Amerikansk selskap

Sentralt i utviklingen av det nye datasystemet står det amerikanske selskapet Epic. De var eneste leverandør som sto tilbake etter at andre hadde trukket seg. Kontrakten som til amerikanerne er på 2,7 milliarder kroner. Oppgaven er å lage en felles journal for alle innbyggerne i regionen.

Milliardene renner ut

Som mange andre fatter jeg ikke at et enkelt Helseforetak skal stå for en slik prosess. Dette burde selvsagt vært en sak som Helsedepartementet eller andre fra statens side kunne samordnet. Da burde formålet være å lage et felles journalsystem for hele landet. Nå renner milliardene ut. Det synes å være en konkurranse helsepampene i mellom om hvem som er best i klassen. Da ofres selvsagt penger til sykehusdrift. Fødeavdelinger og sykehus legges ned. Det synes ikke å bry dem.

Jeg vet ikke om vi noen gang får vite hva dette «dataeventyret» koster skattebetalerne. Mens sykehus blir straffet på pungen, synes alle utgifter til nye datasystemer å være vernet. Det skal ikke forundre meg at når sluttoppgjøret skal gjøres opp – så vil vi nok en gang oppdage at det har vært store bonusutbetalinger til dem som har satt i gang og ledet dette arbeidet.

Mange IT-skandaler

Dessverre har vi sett at alt for mange gigantiske IT-prosjekter i offentlig sektor har endt med skandale. Dette er noe vi har sett også i andre land. Både Danmark og Finland har satset på amerikanske Epic for å få en helseplattform. Også i de landene er det kaos. Men å lære - det evner ikke byråkratene.

Det nye systemet er svært omstendelig. Jeg leste at en fastlege fortalte at det krevde 36 museklikk for å skrive ut en eske med Paracet. Jeg kunne selvsagt ramse opp alle ankepunktene de utslitte legene på St. Olav nå kommer med. Men hva hjelper det. Helsebyrpåkratene avfeier all kritikk. De vet jo best – og de har helseministerens tillit – enn så lenge.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse