Tankevekkende overskrift på et baksideinnlegg i Klassekampen den 24. januar «Sangens makt». Leste bare overskriften før jeg gikk en tur langs fjorden. Der ute slo det meg at det var en fin overskrift. For høyt oppe under himmelen svevet to majestetiske havørner - som sang!
Sine fortrollende vårserenader. Enhver synger med sitt nebb, heter det, og det stemmer bra. Havørnens kurtisering av den utvalgte er ikke vakker, den høres mer ut som bjeffing. Men makt er det i den sangen, makt til å tiltrekke seg maken, sin partner sammen med hvem den skal føre ørneslekten videre! Romeo sang nok penere til sin Julie, men hensikten var den samme.
Et minne kom for meg, bilder av sørstatsslavene som slet seg nesten fordervet og sang de uforglemmelige negro spirituals mens de jobbet, for i det hele tatt å klare det slavedriverne tvang dem til. For en makt det var i den sangen! Uten sammenligning for øvrig, sang vi oss gjennom både tysk-, engelsk- og fransktimene i gymnasiet. Språktimene fikk vinger, og sangene husker vi fortsatt. Akkurat slik som lektor B. Ragvin beskrev det i sitt innlegg i KK den 23. januar. Elever i dag går glipp av noe verdifullt, de elevene som går på sangløse videregående skoler.
Verdien av sang og musikk
Det er en del fokus for tiden på verdien av sang og musikk. Pendelen svinger som vanlig. Demenskoret er et strålende eksempel på makten som ligger i å synge! Å synge sammen gjør dem åpenbart glade, disse som med sin demenssykdom er satt utenfor et vanlig liv. De får noe å se frem til, til samværet, til korøvelsene og konsertene! De opplever nok en gang å kunne bidra ovenfor andre med noe fint. Sangen kan stimulere minner. Aktivt erindringsarbeid, reminisens.
Oppvåkningen
Husker noen filmen *Oppvåkningen* med Robert De Niro og Robin Williams? Basert på en sann historie om langtidsvirkninger etter en sovesykeepidemi i USA i 1922. Filmen portretterer pasienter med alvorlig Parkinson. Det var riktignok medisinen Ledopa som forårsaket selve oppvåkningen blant pasientene, men det var sang og dans som gav dem liv.
En utrolig oppvåkning, før alt ble borte, og de igjen forsvant inn i sitt mørke. Filmen kom i 1990 og var basert på arbeidet til den britiske nevrologen dr. Oliver Sacks.
Sang – styrke og makt
Soldatkolonner fra utallige kriger vises, der de marsjerer og synger seg fremover. For å tørre å gå ut i felten for å slåss. Sangen gir dem indre styrke og makt. Egentlig ganske groteskt.
Fotballsupportere synger av hjertens lyst for å ildne opp fotballaget til full innsats.
Sang beriker våre liv!