Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
24 februar 2023 11:23
Del på Facebook
Illustrasjon/fotomontasje: Steinar Melby / KSU.NO
Illustrasjon/fotomontasje: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tankevekkende overskrift på et baksideinnlegg i Klassekampen den 24. januar «Sangens makt». Leste bare overskriften før jeg gikk en tur langs fjorden. Der ute slo det meg at det var en fin overskrift. For høyt oppe under himmelen svevet to majestetiske havørner - som sang!

Sine fortrollende vårserenader. Enhver synger med sitt nebb, heter det, og det stemmer bra. Havørnens kurtisering av den utvalgte er ikke vakker, den høres mer ut som bjeffing. Men makt er det i den sangen, makt til å tiltrekke seg maken, sin partner sammen med hvem den skal føre ørneslekten videre! Romeo sang nok penere til sin Julie, men hensikten var den samme.

Annonse
Annonse

Et minne kom for meg, bilder av sørstatsslavene som slet seg nesten fordervet og sang de uforglemmelige negro spirituals mens de jobbet, for i det hele tatt å klare det slavedriverne tvang dem til. For en makt det var i den sangen! Uten sammenligning for øvrig, sang vi oss gjennom både tysk-, engelsk- og fransktimene i gymnasiet. Språktimene fikk vinger, og sangene husker vi fortsatt. Akkurat slik som lektor B. Ragvin beskrev det i sitt innlegg i KK den 23. januar. Elever i dag går glipp av noe verdifullt, de elevene som går på sangløse videregående skoler.

Verdien av sang og musikk

Det er en del fokus for tiden på verdien av sang og musikk. Pendelen svinger som vanlig. Demenskoret er et strålende eksempel på makten som ligger i å synge! Å synge sammen gjør dem åpenbart glade, disse som med sin demenssykdom er satt utenfor et vanlig liv. De får noe å se frem til, til samværet, til korøvelsene og konsertene! De opplever nok en gang å kunne bidra ovenfor andre med noe fint. Sangen kan stimulere minner. Aktivt erindringsarbeid, reminisens.

Oppvåkningen

Husker noen filmen *Oppvåkningen* med Robert De Niro og Robin Williams? Basert på en sann historie om langtidsvirkninger etter en sovesykeepidemi i USA i 1922. Filmen portretterer pasienter med alvorlig Parkinson. Det var riktignok medisinen Ledopa som forårsaket selve oppvåkningen blant pasientene, men det var sang og dans som gav dem liv.

Annonse
Annonse

En utrolig oppvåkning, før alt ble borte, og de igjen forsvant inn i sitt mørke. Filmen kom i 1990 og var basert på arbeidet til den britiske nevrologen dr. Oliver Sacks.

Sang – styrke og makt

Soldatkolonner fra utallige kriger vises, der de marsjerer og synger seg fremover. For å tørre å gå ut i felten for å slåss. Sangen gir dem indre styrke og makt. Egentlig ganske groteskt.

Fotballsupportere synger av hjertens lyst for å ildne opp fotballaget til full innsats.

Sang beriker våre liv!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse