Det er ikke rart at det ble født flere barn for 40-50 år siden – heller ikke er det rart at det blir født færre barn i dag.
Den gangen fikk kvinnene en kopp med glovarm havresaft rett etter fødselen! Den smakte så himmelsk godt at det ble en selvstendig grunn til å føde igjen og igjen og igjen. Den rosa havresaften, kokt på havregryn tilsatt søt, rød saft, var livgivende og hadde en utrolig deilig smak. Den var full av energirik næring. Helsekost!
Den gang fødende ble ivaretatt
Det var den gangen gravide og fødende kvinner ble tatt godt vare på. Normal graviditet ble ikke sett på som sykdom, den vanlige gravide fikk ikke en diagnose. Det var plass på sykehusene når tiden kom. Rundt om i landet var det flere steder fødestuer, der kyndige jordmødre regjerte. Fødestuene ble så etter hvert lagt ned. Den gangen var det ikke stykkpris på kvinnene eller bunnlinjen som avgjorde tilbudet. Jordmødre nøt en enorm anseelse og respekt! Særlig i distriktene ble de uvurderlige. De aller fleste som skulle føde, kunne føle seg trygge på kvalifisert og dyktig behandling og god oppfølging før og etter fødselen. Uansett hvor de bodde!
Ønsker man å strupe distriktene?
Ufattelige krumspring fra helseforetakene har gjort at flere og flere må se langt etter et trygt tilbud når maven blir stor og forberedelsene skal håndteres. Kan det skyldes et politisk ønske om å strupe distriktene? Jeg trodde jeg hadde hørt at alt skulle legges til rette for et gagnlig og trygt bygde Norge? Svada?
Her ute ved kysten, der mange bor på øyer, er det nå så langt til et profesjonelt sted, at de færreste tør planlegge familieforøkelse. Sykehus blir lagt ned, fødeavdelinger og jordmorstuer stenges. Ikke tror jeg noen får havresaft lenger heller?
Skiturer med havresaft eller flere barn?
Siden vi, som i dag er godt voksne, for lenge siden måtte gi opp den måten å få gleden av nevnte gastronomiske eliksir, har vi funnet en annen løsning. En annen måte som kan sees på som et helsetiltak. Og på samme måte som det å få en baby, kan det sees på som en gave. Nå erstatter mange av oss kakaoen i termosen med havresaft! Klart at det er enklere med flere skiturer enn å være nødt til å lage flere barn.
Ikke ender det opp med så mange bekymringer heller. Muligens blir det mindre fysisk trening av skigåing eller turgåing enn av å bale med unger. Men skjønnhetsopplevelser, spenning, trening og utfordringer blir det uansett. Alt i alt er det en vinn vinn situasjon. For oss godt voksne i alle fall.
Så da er det bare å ønske en god vintersesong! Enten dere går for den ene eller den andre løsningen for å kunne nyte noe livgivende.
Av: Bibbi Bøhn
Red. anm: Kronikken har vært tidligere publisert i Klassekampen – 07. mars 2023.