Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
08 mars 2023 15:35
Del på Facebook
Fødeavdeling i Kristiansund er lagt ned. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Fødeavdeling i Kristiansund er lagt ned. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er ikke rart at det ble født flere barn for 40-50 år siden – heller ikke er det rart at det blir født færre barn i dag.

Den gangen fikk kvinnene en kopp med glovarm havresaft rett etter fødselen! Den smakte så himmelsk godt at det ble en selvstendig grunn til å føde igjen og igjen og igjen. Den rosa havresaften, kokt på havregryn tilsatt søt, rød saft, var livgivende og hadde en utrolig deilig smak. Den var full av energirik næring. Helsekost!

annonse

Den gang fødende ble ivaretatt

Det var den gangen gravide og fødende kvinner ble tatt godt vare på. Normal graviditet ble ikke sett på som sykdom, den vanlige gravide fikk ikke en diagnose. Det var plass på sykehusene når tiden kom. Rundt om i landet var det flere steder fødestuer, der kyndige jordmødre regjerte. Fødestuene ble så etter hvert lagt ned. Den gangen var det ikke stykkpris på kvinnene eller bunnlinjen som avgjorde tilbudet. Jordmødre nøt en enorm anseelse og respekt! Særlig i distriktene ble de uvurderlige. De aller fleste som skulle føde, kunne føle seg trygge på kvalifisert og dyktig behandling og god oppfølging før og etter fødselen. Uansett hvor de bodde!

Ønsker man å strupe distriktene?

Ufattelige krumspring fra helseforetakene har gjort at flere og flere må se langt etter et trygt tilbud når maven blir stor og forberedelsene skal håndteres. Kan det skyldes et politisk ønske om å strupe distriktene? Jeg trodde jeg hadde hørt at alt skulle legges til rette for et gagnlig og trygt bygde Norge? Svada?

Her ute ved kysten, der mange bor på øyer, er det nå så langt til et profesjonelt sted, at de færreste tør planlegge familieforøkelse. Sykehus blir lagt ned, fødeavdelinger og jordmorstuer stenges. Ikke tror jeg noen får havresaft lenger heller?

Skiturer med havresaft eller flere barn?

Siden vi, som i dag er godt voksne, for lenge siden måtte gi opp den måten å få gleden av nevnte gastronomiske eliksir, har vi funnet en annen løsning. En annen måte som kan sees på som et helsetiltak. Og på samme måte som det å få en baby, kan det sees på som en gave. Nå erstatter mange av oss kakaoen i termosen med havresaft! Klart at det er enklere med flere skiturer enn å være nødt til å lage flere barn.

annonse

Ikke ender det opp med så mange bekymringer heller. Muligens blir det mindre fysisk trening av skigåing eller turgåing enn av å bale med unger. Men skjønnhetsopplevelser, spenning, trening og utfordringer blir det uansett. Alt i alt er det en vinn vinn situasjon. For oss godt voksne i alle fall.

Så da er det bare å ønske en god vintersesong! Enten dere går for den ene eller den andre løsningen for å kunne nyte noe livgivende.

Av: Bibbi Bøhn

Red. anm: Kronikken har vært tidligere publisert i Klassekampen – 07. mars 2023.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte