Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
12 mai 2023 09:52
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Etter en evig lang og kald vinter med mere sne enn noen kan huske å ha opplevd her, kom sterk vind og varmegrader midt i april og feiet sneen unna på et par dager. Da var det med ett som om et lokk ble løftet av uteområdene her vest, og de deiligste lukter spredte seg. Som når noen tar lokket av en dampende gryte med hønsesuppe for eksempel, og liflige lukter fyller kjøkkenet.

Her ute var det lukten av våt jord, spirende gress, tømmer som tørker i solen, museører på bjerketrærne. Det var lukten av liv, av vår og av nytt liv. Det vi lengtet oss nesten syke etter gjennom mørketiden. Den årvisse, livgivende åpenbaringen. Premien for så tålmodige å ha ventet i måneder.

Annonse
Annonse

Vinteren har også sine spennende lukter. Sneen for eksempel, med frisk og iskald lukt, varierende mellom nysne, skaresne eller tinende sne.

Det salte havet lukter tiltrekkende og særegent! En herlig lukt som slår imot oss hver gang vi kommer hjem. Vinteren har sine positive sider, men lukten av liv! Det er noe helt annet, mere løfterikt.

Lukten av en nyfødt er også lukt av liv, liv i emning – søtladent av morsmelken, behagelig surt fra de første bleiene, ullent rent av bittesmå fingre og tær. En lukt med forhåpninger, kanskje angst? helst av lykke.

Dyrene genererer også lukter av nytt liv, nå da sneen som hadde lagt lokk på naturen rundt oss plutselig smeltet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Reven for eksempel, den leter ikke på virtuelle flater og ikke vet den noe om KI (kunstig intelligens) men nyttiggjør seg sitt NI (naturlige instinkt). Reven skvetter ut det virkningsfulle sjekketrikset sitt her og der og skaper pirrende lukter av liv!

Litt senere blir husdyr med lam og kalver sluppet ut. Da bølger lukten av varme dyr og kumøkk over jordene. For et liv!

Lukten av levet liv er også noe. Et liv og en lukt mere vanlig i forrige generasjon. Et barn kunne dele seng med en god bestefar eller bestemor, for å holde varmen. Bestefaren hadde en dress til vinterbruk og en til sommerbruk. Ingen vaskemaskin, ingen tenkte vel den gangen på å sende til renseri, hvis noe slikt i det hele tatt fantes. Regelmessig dusjing var nok ikke vanlig. Lukten av et gammelt og kjært menneske huskes av de som var så heldige å ha kjent den. Den kunne i beste fall gi minner om trygg varme, tilhørighet og fordomsfri omsorg.

Tankene går i disse tider til lukten av død. Blodstenkt lukt av hat, av redsel og katastrofe, av sammenraste bygninger og lemlestete kropper i oppløsning.

For en lykke å kunne leve i et land der det lukter av liv!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 2 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 9 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse