Det er kanskje vår tids pyramider, sier Jonas Gahr Støre. Den regjeringsoppnevnte Energikommisjonen har ikke forstått, sier NVE! Vi vil bygge ut 20 ganger så mye havvind som regjeringen, sier Høyre. Det hele nærmer seg begrepet oksymoron!
Det er snart slutt på å se Norsk natur uten vindturbiner, nå skal havområdene tas.
Araberne sier «nå begynner du å lukte kamelen i baken» hvis de er på sporet av noe. Det ligger an til at middelklassefamilier vil se sin levestandard stupe mens fattige husholdninger ikke blir i stand til å forbedre sine liv i klimarettferdighetens navn med dette kjøret. Det har oppstått et slags moralsk- sosialt imperativ gjennom at: «Vi MÅ bistå Europa» i deres selvpåførte vanskelige energisituasjon. Et MÅ som flyttes til stadig mer absurde grenser. Vindkraftlobbyistene går foran med søt musikk som rottefangeren fra Hamelen og skygger for det eneste fornuftige alternativet som er kjernekraft.
Tyskland som står for drygt 30% av eurosonens økonomi, går nå inn i en resesjon (Tidningen Næringslivet 30 mai). 16 % av tyske mellomstore bedrifter har pakket sammen og flytter til utlandet mens ytterligere 30% vurderer det samme (Dokument)? Hva betyr det for økonomien som gjelder Norges havvindsplaner? Vi er jo medlem av Tysk-Norsk handelskammer?
Har noen i styre og stell gjort en risikoanalyse over de gigantiske vindkraftplanene for Nordsjøen?
Erna Solberg brukte alt for mye penger, og det virker ikke som Støre har en gjennomgående dyp tanke om hva som er samfunnsøkonomisk riktig. Det er også feil når direktørene i statsforetakene Statkraft, Statnett og NVE tjener mer enn byråkratene i Olje og Energidepartementet. I Jens Evensen, Finn Lied og Arve Johnsens tid satt de smarteste hjernene i departementet. Det var de som la premisser, ikke som i dag der overbetalte direktører i kraftbransjen legger føringer etter prinsippet «bukken og havresekken».
Regjeringens energipolitikk med eksport av vannkraft og storstilt utbygging av vindkraft svekker vår sivile beredskap. Ferdige komponentkjeder for vindkraftas infrastruktur går i økende grad gjennom Kina. Landet har kontroll over råvareeksporten til EU som med sine massive utbyggingsplaner for havvind i Nordsjøen sammen med Norge skaper stor etterspørsel i markedet. Derved greier ikke industrien å levere nok turbiner, understell, fundamenter, installasjonsfartøyer osv. Prisene fyker i været mens kroneverdien stuper. Framstilling av vindturbiner er avhengig av energi fra kull, gass eller olje.
Norge har ikke en egenproduksjon av vindturbiner, og må importere disse fra land som produsere på ikke fornybar energi. Det kan derfor bli en interessant øvelse å se på livsløpsanalysen for den strømmen som produseres fra havvind. Beredskapsmessig er det også kjent at man ikke skal legge alle eggene i en kurv, fordi en feil i kjeden kan føre til at hele systemet bryter sammen.
Vindturbiner krever enorme arealer med store konsekvenser for biodiversitet, fugler og marine arter. Prisene skyter i været på utbygging av havvind, derfor jekker regjeringen nå opp subsidieanslaget fra 8 milliarder til 23 milliarder for havvind (DN.NO) I tillegg må gigantprosjektet med fangst og lagring av karbon subsidieres.
Norge har nok kortreist energi gjennom sin vannkraftproduksjon hvis den brukes her i landet. Å flytte strøm over store avstander er svært kostbart uten at vindkraftbaronene forteller om det. Artikkelen nedenunder forteller at det er 50 ganger dyrere på å flytte strøm i forhold til råolje over lange avstander. Det forklarer hvorfor strøm blir dyrere og dyrere med vindkraft fra Nordsjøen selv om selve produksjonskostnaden skulle synke i pris, noe den ikke gjør. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004221014668
Skogen kan ta opp majoriteten av utslippene fra vår energibruk, men Norge regner ikke inn skogen som har vært her siden Arilds tid. Enten er dette et byråkratisk pølsevev ellers så tror ikke politikerne på fotosyntesen. Strømimporten fra Storbritannia gjennom englandskabelen har en høy fossilandel fra kraftproduksjonen. Bidraget fra fossilt legges til Norge og gjenspeiles i beregningen av den norske utslippsfaktoren for strøm (NVE 25 mai) Noe så inne i «granskauen» dumt for å bruke en metafor. Norge importerer jo både høy strømpris og Co2 bidrag til en og samme tid.
Det burde nok vært opprettet en havarikommisjon i stedet for den regjeringsoppnevnte energikommisjonen: «Energikommisjonens mandat adresserer ikke strømpriskrisen i det hele tatt, langt mindre hvordan vi skal gjenvinne kontroll over vår egen kraftproduksjon». (Dokument)
De politiske «portvokterne» og pressen er flinke til gjemme vekk informasjon som ikke passer, det er vårt alles problem.