Erik Joner angriper meg 13.juni 2023 fordi jeg 2.juni 2023 hevdet at kjernekraft er et bedre alternativ enn å bygge flere vindkraftverk, dersom vi må øke energiproduksjonen.
I mitt innlegg 2.6. viste jeg til at et kjernekraftverk med installert effekt på 300 MW kan plasseres på et areal på størrelse med en internasjonal fotballstadion av typen Ullevaal stadion. Syv slike kraftverk – på 7 «fotballbaner» - ville produsere like mye strøm som alle de 65 vindkraftverkene på land, der 1392 turbiner opptar et planareal på 600 km2. Det tilsvarer 84 000 fotballbaner. Der er det i tillegg til 1392 turbinoppstillingsplasser på en ½ fotballbane hver, også bygd veier tilsvarende avstanden Oslo - Bodø.
Joner er opptatt av sikkerhet og avfallsproblematikken. Her kan det vises til at EU-kommisjonen hevder at kjernekraft er den sikreste energikilden av alle, og at det er fullt mulig å håndtere farlig avfall.
UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) sier at kjernekraft har lavest forbruk av mineraler og metaller, har minst påvirkning på økosystemer (klima, natur og miljø) og lavest negative påvirkning av menneskers helse, inkludert kreft.
Joner vil også ta med i sammenligningen ressursforbruk utenom selve energiproduksjonen, som bl.a. «transport, bygging og utplassering av reaktorer». Det er greit, men det blir useriøst å ikke da også ta med hva «transport, bygging og utplassering» av vindkraftverk med samme kapasitet utløser av ressursforbruk. Det er brutalt mye mer enn det kjernekraftverk utløser.
En sammenligning mellom ressursbruken i vindkraft og kjernekraft vises på dette nettstedet: Glex Energy - The impact of energy use | Footprint. I en tabell her vises det at materialforbruket er 11 ganger større i vindkraftverk enn det er i kjernekraftverk, sett opp mot mengden produsert strøm. Bruken av sjeldne jordarter/metaller er 26 ganger større i et vindkraftverk enn i et kjernekraftverk.
Nettstedet Wind SYSTEMS (Unearthing Rare Earths | Wind Systems Magazine) sier bl.a. følgende om bruken av sjeldne jordmetaller i vindturbiner: «Of the 17 rare earths, a wind turbine uses about a ton of four of them: neodymium, praseodymium, dysprosium, and terbium.” 1392 turbiner i norsk natur betyr da et forbruk av ca 1400 tonn sjeldne jordmetaller. De 7 kjernekraftverkene som kunne ha erstattet alle turbinene og gitt like mye og i tillegg stabil strømproduksjon, ville ha brukt dramatisk mindre av en begrenset ressurs.
Det er selvsagt helt greit at Erik Joner er imot kjernekraft. Ressursregnskapet er imidlertid ikke noe godt argument for standpunktet.
Red. anm.: Innlegget er publisert i en kortere utgave i Aftenposten.