Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
23 juni 2023 19:40
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nå opplever vi igjen store medieoppslag på grunn av at politikere – i dette tilfelle politiske broilere – har brutt habilitetslovene. Den siste skandalen knytter seg til kulturminister Anette Trettebergstuen.

For kort tid siden var det kunnskapsminister Tonje Brenna som hadde dummet seg ut. Nå er det litt forskjell på de to sakene i og med at Trettebergstuen utnevnte nære venner til feite styreverv til tross for at hun ble advart. Brenna oppdaget at hun hadde gjort en tabbe og beklaget sterkt. Nå mister vennene til Trettebergstuen sine godt betalte verv. Det skulle bare mangle.

Annonse
Annonse

Finnes i alle partier

Denne gang er det Arbeiderpartiet som igjen rammes, men politiske broilere finnes i alle partier. Og de aller fleste av disse synes på være allvitende. Problemet er at politiske brolierne som kommer i posisjon, omgir seg med likesinnede – og i og med at de ikke er villig til å høre på andre så blir det ofte ugreit. Det burde selvsagt vært et større mangfold i den politiske ledelsen i ett hvert departement. Gammelt godt bondevett er ikke å forakte i slike sammenhenger.

Trettebergstuen valgte selv å trekke seg – skjønt det ligger vel i kortene at hun fikk avskjed på grått parti fra statsministeren. Støre kan selvsagt ikke leve med at statsråder tabber seg ut på denne måten.

Etter mitt syn bør det være en viss balanse mellom politiske broilere og folk som har en yrkesbakgrunn i en regjering og i Stortinget. Ja, det gjelder i alle demokratiske forsamlinger.

Annonse
Annonse

Et paradoks

Det er et paradoks at det snart ikke er en eneste Arbeiderpolitiker som har bakgrunn fra yrkeslivet. De aller fleste som nå engasjerer seg både i dette og i andre partier er akademikere. For Arbeiderpartiet har det selvsagt vært helt ødeleggende – og mye av årsaken til den kraftige tilbakegangen på meningsmålingene og ved valg, er at mange velgere ikke kjenner igjen sitt parti.

Politikerforakten lever

Det er mange årsaker til at vi nå opplever en større politikerforakt enn før. Kanskje det skyldes nettopp slike tabber som nå er avdekket i regjeringen Støre. Men som sagt – vi har hatt tilsvarende saker før også i andre regjeringer.

Jeg fatter ikke at slike saker som gjelder habilitet stadig vekk dukker opp. Alle som skal ha tillit må skjønne at man ikke kan utnevne slekt og venner til ulike verv. Det at kunnskapsrike mennesker ikke skjønner dette synes for meg som uforståelig. Men kanskje mister de politiske broilerne bakkekontakten. Kanskje er beruselsen over å ha makt blitt så sterkt at man ikke bryr seg.

Forhåpentligvis vil dette jordskjelvet i den politiske elite gjør at man tar til fornuft.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøMed forventa prisstigning og rentekostnader vil bompengebetalinga for Ørskogfjellet til Vik beløpe seg til 600 millionar, minst. Med ÅDT på ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet er ingen som har påstått at E136 Eksportveien skal gå via Vik. Det er ikke det samme som at ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje Sundsbø0-alternativer er: Forutsetning er at strekninga Vik til Molde blir bygd. Då blir strekninga Ørskogfjellet til Vik korta ned med ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet hjalp lite at du nå har tilgang til PC. Du/Naturvernforbundet er fortsatt ute av stand til å svare.
Geir M Punnerud 16 timer siden Møreaksen sjanselaus i NTP
Om dette blir realisert, at Ma aldri blir bygd, er musikk for mine ører.
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu må studere innleiinga til plandokumentet og sjå SVV sitt 0-alternativ. Der ligg svaret.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse