Vil virkelig Høyre ha et norsk landbruk? Lene Westgaard Halle og Høyre skaper landbrukspolitisk usikkerhet etter at de i årets jordbruksforhandlinger ikke støttet opp om forhandlingsinstituttet.
Tvert imot stemte de mot den framforhandla avtalen mellom Staten og Bondelaget i selskap med MDG, Rødt og Frp. Høyre ville heller kutte i avtalen og satsingen på norsk matproduksjon. Heldigvis har ikke Høyre flertall. Vi stemte dem ned.
Når Westgaard Halle skriver at norsk matproduksjon må gjøres mer moderne avsløres det at hun neppe har fått med seg hvor godt norske matprodusenter jobber.
Landbruket har alltid vært tidlig ute med teknologi og nye løsninger. Matprodusentene var blant de første arbeidsgruppene med hver sin PC og kontrollsystemer, gjennom KSL, (kvalitetssystem i Landbruket) for å sikre smart, sikker og økonomisk drift.
Landbruksroboten Thorvald er et annet eksempel der landbruket ligger i front. Den batteridrevne og selvgående roboten har vært en suksess og gjør nå at internasjonale investorer ser til Norge.
For ikke å snakke om landbrukets egen Klimaavtale med staten. Igjen var bøndene blant de første yrkesgruppene med en forpliktende klimaplan for å kutte klimagassutslipp og øke opptaket av karbon i jord fra 2021 til 2030.
Westgaard Halle skriver at den største utfordringen i landbruket er rekruttering. Da må det være lov å spørre om hun og Høyre tror den usikkerheten Høyre nå skaper om hele forhandlingsinstituttet gir optimisme og framtidstro?
Hvilke fremtidstro og rekruttering tror Høyre vi får uten at næringa får forhandlingsmulighet, forutsigbare rammevilkår og fornuftig inntjening? Senterpartiet og jeg er overbevist om at ei real lønn og bedrede velferdsordninger i landbruket gir framtidstro for dagens og fremtidige bønder. Ei real inntekt er både et mål i seg sjøl, samt et sentralt virkemiddel og en betingelse for å styrke norsk matproduksjon og beredskap.
Etter at Høyre sulteforet norsk landbruk i 8 år, har tetting av inntektsgap vært mål nummer en for Senterpartiet og dagens regjering. I årets jordbruksoppgjør, som Høyre stemte mot, gjorde vi for andre år på rad et betydelig løft i denne sammenheng. Det er viktig! Halle må gjerne kritisere Senterpartiet og regjeringen for å bruke for mye penger på landbruket, men for Senterpartiet er det både selvsagt og viktigere enn noen gang å lage politikk som bidrar til matsikkerhet, beredskap og bærekraft.
Neste år skal Dagens Næringslivs ledestjerne Kia Vulgaris kun leve av norske råvarer. Det meste skal hun dyrke selv eller hente fra en gård hun har andeler i, skriver DN. Det er inspirerende å lese om hennes engasjement for selvberging, og større bevisstgjøring på hvor maten vår kommer fra. Det er hun ikke alene om.
Senterpartiet ønsker et variert kosthold og vi gjør allerede grep for å øke produksjonen av korn, grønnsaker og frukt i Norge, som Westgaard Halle etterlyser. Samtidig står norskprodusert kjøtt for nærmere halvparten av selvforsyningsgraden for protein. Skal vi spise betydelig mindre kjøtt, vil også selvforsyningsgraden gå betydelig ned. Det er urealistisk at planteproduksjon skal klare å erstatte nedgangen i husdyrproduksjon. Vi trenger ikke enten eller, vi trenger både og.