Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nestleder i NHOs «Fornybar Norge», Bård Standal, angriper meg i KSU.NO 27.07.23, under tittelen «Vindkraft redder natur». Jeg anbefaler å lese innlegget! Det viser et stjerneeksempel på en debattant som prøver å få oppmerksomheten bort fra det som mitt innlegg dagen i forveien handlet om. Er det full panikk i «Fornybar Norge»?

Annonse
Annonse

Det er politisk vedtatt at norske utslipp av CO2 skal reduseres, og at bruken av fossil energi derfor skal erstattes med energi med reelt sett lave utslipp. Ingen energiproduksjon gir det som feilaktig omtales som null-utslipp. Løsningen er å øke produksjonen av energi som gir lavest mulige CO2-utslipp. Samtidig er det mange av oss som mener at dette må skje på en måte som raserer minst mulig verdifull natur.

Mitt innlegg, som Standal svarer på, hadde som hovedtema at også Norge aktivt burde satse på moderne kjernekraft, og stanse all videre bygging av vindkraftverk i norsk natur. Det vil møte begge målene: stabil energiproduksjon med lave CO2-utslipp, og med minimal nedbygging av natur.

Les gjerne Standals innlegg en gang til, og se hva han skriver om problemstillingen: altså å satse på kjernekraft i stedet for mer vindkraft. For her presterer Standal et absolutt «null-utslipp»,- av argumenter relatert til problemstillingen. Han nevner faktisk ikke engang problemstillingen han argumenterer imot.

Det han bruker spalteplassen til, er en sammensausing av klimamoral og reklame for hvor mye penger nye vindturbiner vil gi kommunene. For penger er åpenbart det som teller, omgjort til lærerstillinger, bedre eldreomsorg, svømmebassenger osv. Det skal overbevise kommunene om at de må stille areal til disposisjon for «den gode sak». Leserne kan selv gjøre seg opp en mening om hva som er viktigst for medlemmene i «Fornybar Norge»: Penger i kommunekassene eller penger i vindbaronenes lommer? Det er lov å tjene penger her i landet,- men det er også lov å være ærlige på at det er akkurat det dette dreier seg om for vindbaronene!

Standal prøver også å rettferdiggjøre at nye vindkraftverk raserer natur. For det gjør jo, ifølge Standal, også bygging av veier og hytter. Du verden for et argument! Snudd på hodet kan da noen si at mer hyttebygging er helt greit, for å rasere natur gjør jo også nye vindkraftverk.

Et godt spørsmål er for øvrig dette, om vi holder oss til dette med pengene: Hva vil gi en kommune mest i form av penger, for ikke å si nye faste arbeidsplasser,- et vindkraftverk eller et kjernekraftverk? Både Bård Standal og hans sjef Åslaug Haga vet nok svaret, og det forklarer veldig enkelt hvorfor Standal ikke nevner kjernekraft. I stedet prøver han å diskreditere meg personlig, med å vise til at jeg har hatt noe av min yrkeskarriere i oljebransjen. Den typen argumentasjon lar jeg Standal være alene om.

Annonse
Annonse

Og vindbaronene i «Fornybar Norge» har all grunn til å være redd den økende interessen for kjernekraft. At den er reell, vil vise seg tydelig i uke 33, årets Arendalsuke. Mens det i 2022 var ett enslig innslag om kjernekraft, har årets program hele 11 arrangementer.

Du finner dem ved å legge inn søkeordet kjernekraft her.

Samletråd i kronologisk rekkefølge

Innlegg fra Hogne Hongset (tilsvar på innlegg Klassekampen) 22.07.23

Tilsvar fra Bård Standal 25.07.23

Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Tilsvar fra Bård Standal, 27.07.23

Annonse
Annonse
Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse