Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nestleder i NHOs «Fornybar Norge», Bård Standal, angriper meg i KSU.NO 27.07.23, under tittelen «Vindkraft redder natur». Jeg anbefaler å lese innlegget! Det viser et stjerneeksempel på en debattant som prøver å få oppmerksomheten bort fra det som mitt innlegg dagen i forveien handlet om. Er det full panikk i «Fornybar Norge»?

Annonse
Annonse

Det er politisk vedtatt at norske utslipp av CO2 skal reduseres, og at bruken av fossil energi derfor skal erstattes med energi med reelt sett lave utslipp. Ingen energiproduksjon gir det som feilaktig omtales som null-utslipp. Løsningen er å øke produksjonen av energi som gir lavest mulige CO2-utslipp. Samtidig er det mange av oss som mener at dette må skje på en måte som raserer minst mulig verdifull natur.

Mitt innlegg, som Standal svarer på, hadde som hovedtema at også Norge aktivt burde satse på moderne kjernekraft, og stanse all videre bygging av vindkraftverk i norsk natur. Det vil møte begge målene: stabil energiproduksjon med lave CO2-utslipp, og med minimal nedbygging av natur.

Les gjerne Standals innlegg en gang til, og se hva han skriver om problemstillingen: altså å satse på kjernekraft i stedet for mer vindkraft. For her presterer Standal et absolutt «null-utslipp»,- av argumenter relatert til problemstillingen. Han nevner faktisk ikke engang problemstillingen han argumenterer imot.

Det han bruker spalteplassen til, er en sammensausing av klimamoral og reklame for hvor mye penger nye vindturbiner vil gi kommunene. For penger er åpenbart det som teller, omgjort til lærerstillinger, bedre eldreomsorg, svømmebassenger osv. Det skal overbevise kommunene om at de må stille areal til disposisjon for «den gode sak». Leserne kan selv gjøre seg opp en mening om hva som er viktigst for medlemmene i «Fornybar Norge»: Penger i kommunekassene eller penger i vindbaronenes lommer? Det er lov å tjene penger her i landet,- men det er også lov å være ærlige på at det er akkurat det dette dreier seg om for vindbaronene!

Standal prøver også å rettferdiggjøre at nye vindkraftverk raserer natur. For det gjør jo, ifølge Standal, også bygging av veier og hytter. Du verden for et argument! Snudd på hodet kan da noen si at mer hyttebygging er helt greit, for å rasere natur gjør jo også nye vindkraftverk.

Et godt spørsmål er for øvrig dette, om vi holder oss til dette med pengene: Hva vil gi en kommune mest i form av penger, for ikke å si nye faste arbeidsplasser,- et vindkraftverk eller et kjernekraftverk? Både Bård Standal og hans sjef Åslaug Haga vet nok svaret, og det forklarer veldig enkelt hvorfor Standal ikke nevner kjernekraft. I stedet prøver han å diskreditere meg personlig, med å vise til at jeg har hatt noe av min yrkeskarriere i oljebransjen. Den typen argumentasjon lar jeg Standal være alene om.

Annonse
Annonse

Og vindbaronene i «Fornybar Norge» har all grunn til å være redd den økende interessen for kjernekraft. At den er reell, vil vise seg tydelig i uke 33, årets Arendalsuke. Mens det i 2022 var ett enslig innslag om kjernekraft, har årets program hele 11 arrangementer.

Du finner dem ved å legge inn søkeordet kjernekraft her.

Samletråd i kronologisk rekkefølge

Innlegg fra Hogne Hongset (tilsvar på innlegg Klassekampen) 22.07.23

Tilsvar fra Bård Standal 25.07.23

Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Tilsvar fra Bård Standal, 27.07.23

Annonse
Annonse
Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse