Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto fra deler av vindkraftverk i fjellheimen på Fosen i Trøndelag. Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto fra deler av vindkraftverk i fjellheimen på Fosen i Trøndelag. Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vindkraft på land har også andre kostnader. De viktigste er rasert natur og redusert livskvalitet for berørt befolkning. Ironisk nok er NHOs «Fornybar Norge» en organisasjon som ikke synes å bry seg med de irreversible naturtapene medlemmene påfører naturen. Bare om penger.

Bård Standal er nestleder i «Fornybar Norge». Han går inn for mer vindkraft på land, « - - rett og slett fordi det er den rimeligste energiformen å bygge ut.» Dette hevder han i et tilsvar til meg i KSU 25.07.23, der han skriver at ny vindkraft på land kan bygges for 30 øre/kWh.

Annonse
Annonse

30 øre/kWh for ny vindkraft på land er nok i dag pent sagt vel optimistisk. Fred. Olsen Renewables er en av de største vindkraftutbyggerne, og trolig medlem i «Fornybar Norge». Administrerende direktør Ivar Brandvold fortalte i februar i år i EnergiWatch at kostprisen for ny vindkraft på land har økt dramatisk. Med dagens kostnadsnivå og regjeringens forslag til grunnrenteskatt, vil LCOE (kostnaden over levetiden) ifølge Brandvold ligge på ca. 55 øre/kWh. Selv uten grunnrenteskatt vil ny vindkraft på land ifølge Brandvold koste 45 øre/kWh.

Enten har ikke Standal fått med seg kostnadsutviklingen, eller så tar Brandvold feil. Eller er det slik at Standal skriver mot bedre vitende?

Standal er også, og høyst forståelig, redd for konkurranse fra kjernekraft. Ifølge Standal vil kjernekraft i beste fall koste 70 øre/kWh, «- om teknologien blir noe av». NVEs tall for kostnadene med ny kjernekraft er 66 øre/kWh i avskrivningsperioden, og deretter 22 øre. Mens levetiden for vindkraftverk i beste fall er 25 år, er teknisk levetid for et kjernekraftverk opp til 100 år. Det betyr at over levetiden blir kjernekraft billigere enn ny vindkraft på land.

Dessuten er forskjellen i arealbruk formidabel. De to høyesterettsdømte vindkraftverkene på Fosen produserer 1,9 TWh ustabil vindkraft og raserer 66 km2 natur. Et kjernekraftverk av typen GH Hitachi BWRX-300 gir 2,5 TWh stabil strøm, og bruker areal tilsvarende en internasjonal fotballstadion.

Et kjernekraftverk av denne typen gir ikke bare store mengder stabil strøm på et svært lite areal. For lokalsamfunnet betyr ett slikt kraftverk 75 nye, faste og godt betalte arbeidsplasser. Og som i annen industri utløser slike arbeidsplasser 2-3 ganger så manger arbeidsplasser «utenfor porten». Nye vindkraftverk gir et helt ubetydelig antall lokale arbeidsplasser.

Annonse
Annonse

Det er derfor ikke rart at det allerede er 40 kommuner som har kontaktet Norsk Kjernekraft AS med interesse for å vurdere lokal etablering av kjernekraft.

Det er også høyst forståelig at Åslaug Haga, leder i «Fornybar Norge», snakker kjernekraft ned!

Samletråd i kronologisk rekkefølge

Innlegg fra Hogne Hongset (tilsvar på innlegg Klassekampen) 22.07.23

Tilsvar fra Bård Standal 25.07.23

Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Tilsvar fra Bård Standal, 27.07.23

Tilsvar fra Hogne Hongset, 26.07.23

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse