Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
29 september 2023 09:58
Del på Facebook
Foto: Vidar Ruud / NTB
Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nietzsche sier at «uten musikk er livet en misforståelse». Med den legendariske pianisten Robert Levin som musikkhøyskolens første rektor, ble etableringen av Norges Musikkhøgskole starten på en formidabel utvikling i Norge.

Fra 1959 fantes Østlandets Musikkonservatorium, som etter hvert også inkluderte en konservatorieavdeling for musikkstudenter som ville gjøre musikk til yrke. Likevel reiste de dedikerte til København eller Tyskland for å finne de beste lærerne.

Annonse
Annonse

For 50 år siden var det i Oslo flaut å gå på gaten med felekasse.

Et par spesielt begavete strykere fra Østfold fortalte meg at når de var hyret inn for å spille på en av storgårdene, fant de skilt på inngangsdøren: «Musikere og betlere bedes gå bakveien» Det hjalp neppe på selvtilliten.

Da NMH i 1973 ble en realitet, skjøt norsk musikkliv fart. Det gjaldt særlig den klassiske musikken. Musikkhøgskolen utvidet etter hvert sitt undervisnings tilbud til å gjelde folkemusikk, jazz, verdensmusikk og annet.

Nå er sjangerblanding fullt akseptert og høyt verdsatt. Interesserte kan få høyskoleutdanning i sin sjanger

Musikk har alltid og alle steder vært viktig. Kunnskapen om musikkens positive betydning utvides stadig.

Nå er det høystatus å gå med felekasse! Våre symfoniorkestre har blomstret. Med så mange toppkvalifiserte musikere er det ikke plass til alle i orkestrene, så festivaler og kammergrupper har poppet opp over alt.

Annonse
Annonse

Arve Tellefsen fortalte meg en gang at han hadde lyst til å starte en kammermusikkfestival. Noe han hadde opplevd sør i Europa. Hva i all verden er det? spurte jeg. I løpet av et par år hadde han sammen med Kjell Bekkelund startet Oslo Kammermusikkfestival, den første i sitt slag. Nå er slike etablerte på nesten hvert et nes.

Hva er det med musikk? Når blir bråk og lyder til musikk?

Musikk som jeg elsker, blir av andre oppfattet som kjedelig. Det jeg syns er uartikulert og grusomt bråk, er for andre fengende og flott musikk.

Lydene i naturen, rasling i ospebladene, bølgeskvulp, klukkingen i en bekk, fossedrønn, torden, regndråper på blikktak, fuglekvitter, naturens egen harmoniske musikk. Elsket av noen, ikke lagt merke til av andre.

Musikk har alltid vært og vil bestå. NMH har vært med på et gjennombrudd i folks bevissthet og i synet på musikkens enestående betydning i våre liv.

Red. anm.: Kronikken har tidligere i uken vært publisert i Klassekampen, 27.09.2023.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDu har framleis ikkje lest KS2 for Kjerringsundet.  Dei var usikre på om Aukra var kredittverdige fram til 2070, eller ...
@Geir Ole SætremyrFinansieringen av Kjerringsundet er ikke uavhengig av Møreaksen. Uten fastlandsforbindelse for Otrøya eller Gossen, så vil trafikken og bompengene bli ...
@Terje SundsbøØkonomisk uavhengig når der gjeld finansiering. Og, for å vere nøyaktig skal byggekostnaden dekkast av opplåning mot tilbakebetaling gjennom innkreving av ...
@Geir Ole SætremyrDu sier at Kjerringsundet har felles byggeledelse med Møreaksen, og kan ikke bygges uten tunnelmassen fra Møreaksen. Hvordan kan du ...
@Terje SundsbøJa, der er eigen KS2 for Kjerringsundsambandet. Datert 2022 basert på 2021 prisar. Totalkostnad 4,9 mrd. Eigen økonomi, men med ...
@Geir Ole SætremyrMener du det er en egen KS2 for Kjerringsundet, og at dette prosjektet bygges uten resten av fjordkryssingen på Møreaksen?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse