Nietzsche sier at «uten musikk er livet en misforståelse». Med den legendariske pianisten Robert Levin som musikkhøyskolens første rektor, ble etableringen av Norges Musikkhøgskole starten på en formidabel utvikling i Norge.
Fra 1959 fantes Østlandets Musikkonservatorium, som etter hvert også inkluderte en konservatorieavdeling for musikkstudenter som ville gjøre musikk til yrke. Likevel reiste de dedikerte til København eller Tyskland for å finne de beste lærerne.
For 50 år siden var det i Oslo flaut å gå på gaten med felekasse.
Et par spesielt begavete strykere fra Østfold fortalte meg at når de var hyret inn for å spille på en av storgårdene, fant de skilt på inngangsdøren: «Musikere og betlere bedes gå bakveien» Det hjalp neppe på selvtilliten.
Da NMH i 1973 ble en realitet, skjøt norsk musikkliv fart. Det gjaldt særlig den klassiske musikken. Musikkhøgskolen utvidet etter hvert sitt undervisnings tilbud til å gjelde folkemusikk, jazz, verdensmusikk og annet.
Nå er sjangerblanding fullt akseptert og høyt verdsatt. Interesserte kan få høyskoleutdanning i sin sjanger
Musikk har alltid og alle steder vært viktig. Kunnskapen om musikkens positive betydning utvides stadig.
Nå er det høystatus å gå med felekasse! Våre symfoniorkestre har blomstret. Med så mange toppkvalifiserte musikere er det ikke plass til alle i orkestrene, så festivaler og kammergrupper har poppet opp over alt.
Arve Tellefsen fortalte meg en gang at han hadde lyst til å starte en kammermusikkfestival. Noe han hadde opplevd sør i Europa. Hva i all verden er det? spurte jeg. I løpet av et par år hadde han sammen med Kjell Bekkelund startet Oslo Kammermusikkfestival, den første i sitt slag. Nå er slike etablerte på nesten hvert et nes.
Hva er det med musikk? Når blir bråk og lyder til musikk?
Musikk som jeg elsker, blir av andre oppfattet som kjedelig. Det jeg syns er uartikulert og grusomt bråk, er for andre fengende og flott musikk.
Lydene i naturen, rasling i ospebladene, bølgeskvulp, klukkingen i en bekk, fossedrønn, torden, regndråper på blikktak, fuglekvitter, naturens egen harmoniske musikk. Elsket av noen, ikke lagt merke til av andre.
Musikk har alltid vært og vil bestå. NMH har vært med på et gjennombrudd i folks bevissthet og i synet på musikkens enestående betydning i våre liv.
Red. anm.: Kronikken har tidligere i uken vært publisert i Klassekampen, 27.09.2023.
Les også
Sangens makt – livgivende