Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
04 oktober 2023 12:26
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det skjer mye i dagens Norge som jeg ikke helt forstår meg på. Og det er jeg sannelig ikke alene om. I Norges Bank sitter en mektig kvinne som synes å leve i sin egen verden. Hennes mantra er at rentene skal opp koste hva det koste vil. I Kristiansund har noen byråkrater funnet ut av den nye landgangen til sundbåten ved Sterkoder er farlig bratt.

Noen må tenke seg om

Som kjent er det noe som heter flo og fjære. Og det gjør at helningen kan variere gjennom døgnet. Saken er at de gamle landgangene ved de andre anløpsstedene er vesentlig brattere enn den nye i Melkvikan. Men nå er det kommet nytt regelverk må vite – og det tolkes av byråkratene som andre tolker religiøse skrifter. Kan ikke noen fornuftige mennesker skjære gjennom slik at det kommunale sundbåtselskapet kan sette sundbåten i drift også til det nye anløpsstedet?

Annonse
Annonse

Jeg var i mange år sjefredaktør i Byggeindustrien – og da opplevde jeg mange molbosaker hos bygningsmyndighetene. Men stort sett ble de fleste underlige saker løst når noen fikk tenkt seg om. Det er på tide at man også tenker seg om i Plan og Bygg i Kristiansund. Det er ellers på tide at politikerne kommer seg på banen. Dessverre har de gitt fra seg makt og myndighet i alt for mange saker til byråkrater som synes å mangle evnen til å tenke på fornuftige løsninger.

Stadig flere rammes

Når det gjelder Norges Bank og rentepolitikken, er faren nå overhengende for at mange familier får ødelagt hele sin økonomi. Stadig flere havner i kø for å få tildelt mat. Hver dag kommer det meldinger om nye konkurser. Boligsalget er i ferd med å stoppe opp. Og det kan bli skjebnesvangert. Faren er nå overhengende for at vi kan få et krakk i boligsektoren som det vil ta år å rette opp. Dette vil føre til ny prisstigning på hus som gjør at vanlige folk ikke lenger har råd til å skaffe seg en leilighet eller bolig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

På toppen av Norges Bank tenker man kun på en ting – og det er inflasjonsmålet. Men i mandatet til Norges Bank står det tydelig at man også skal vektlegge andre forhold. Det synes å være glemt.

Norge er ett av verdens rikeste land hevdes det. Men det er en fattig trøst for alle som nå opplever dyrtiden. Med små grep kan man komme seg ut av den vonde spiralen som man nå er i. Men da trengs det handlekraft – ikke minst fra politikernes side.

Skal vi la fagøkonomer og byråkrater ta over alt i dette landet – ja, da ser det mørkt ut.

Grådige banker

Ellers bør bankene også tenke seg om. Renteøkningene skaper rekordoverskudd i bankene – og banktoppene kan vente seg nye bonusutbetalinger. Bankene har et samfunnsansvar, men noen banktopper synes å være mer opptatt av sine egne privilegier enn av sine kunder. Jeg fulgte Debatten på NRK i går kveld. Jeg er kunde i DnB, men på mange måter skjemtes jeg over opptredenen til kommunikasjonsdirektøren som møtte opp der. Han flyktet da debatten startet. Hvorfor møtte ikke konsernsjefen i DnB i stedet? Hun har da lønn nok til å stå i stormen. Jeg gremmes.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ansgar Dypbukt · 6 måneder siden
    Pedersen du må skrive hva du mener om denne regjeringa som er helt på viddene, staten har store eierandeler i Dnb.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse