Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
04 oktober 2023 12:26
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det skjer mye i dagens Norge som jeg ikke helt forstår meg på. Og det er jeg sannelig ikke alene om. I Norges Bank sitter en mektig kvinne som synes å leve i sin egen verden. Hennes mantra er at rentene skal opp koste hva det koste vil. I Kristiansund har noen byråkrater funnet ut av den nye landgangen til sundbåten ved Sterkoder er farlig bratt.

Noen må tenke seg om

Som kjent er det noe som heter flo og fjære. Og det gjør at helningen kan variere gjennom døgnet. Saken er at de gamle landgangene ved de andre anløpsstedene er vesentlig brattere enn den nye i Melkvikan. Men nå er det kommet nytt regelverk må vite – og det tolkes av byråkratene som andre tolker religiøse skrifter. Kan ikke noen fornuftige mennesker skjære gjennom slik at det kommunale sundbåtselskapet kan sette sundbåten i drift også til det nye anløpsstedet?

Annonse
Annonse

Jeg var i mange år sjefredaktør i Byggeindustrien – og da opplevde jeg mange molbosaker hos bygningsmyndighetene. Men stort sett ble de fleste underlige saker løst når noen fikk tenkt seg om. Det er på tide at man også tenker seg om i Plan og Bygg i Kristiansund. Det er ellers på tide at politikerne kommer seg på banen. Dessverre har de gitt fra seg makt og myndighet i alt for mange saker til byråkrater som synes å mangle evnen til å tenke på fornuftige løsninger.

Stadig flere rammes

Når det gjelder Norges Bank og rentepolitikken, er faren nå overhengende for at mange familier får ødelagt hele sin økonomi. Stadig flere havner i kø for å få tildelt mat. Hver dag kommer det meldinger om nye konkurser. Boligsalget er i ferd med å stoppe opp. Og det kan bli skjebnesvangert. Faren er nå overhengende for at vi kan få et krakk i boligsektoren som det vil ta år å rette opp. Dette vil føre til ny prisstigning på hus som gjør at vanlige folk ikke lenger har råd til å skaffe seg en leilighet eller bolig.

Annonse
Annonse

På toppen av Norges Bank tenker man kun på en ting – og det er inflasjonsmålet. Men i mandatet til Norges Bank står det tydelig at man også skal vektlegge andre forhold. Det synes å være glemt.

Norge er ett av verdens rikeste land hevdes det. Men det er en fattig trøst for alle som nå opplever dyrtiden. Med små grep kan man komme seg ut av den vonde spiralen som man nå er i. Men da trengs det handlekraft – ikke minst fra politikernes side.

Skal vi la fagøkonomer og byråkrater ta over alt i dette landet – ja, da ser det mørkt ut.

Grådige banker

Ellers bør bankene også tenke seg om. Renteøkningene skaper rekordoverskudd i bankene – og banktoppene kan vente seg nye bonusutbetalinger. Bankene har et samfunnsansvar, men noen banktopper synes å være mer opptatt av sine egne privilegier enn av sine kunder. Jeg fulgte Debatten på NRK i går kveld. Jeg er kunde i DnB, men på mange måter skjemtes jeg over opptredenen til kommunikasjonsdirektøren som møtte opp der. Han flyktet da debatten startet. Hvorfor møtte ikke konsernsjefen i DnB i stedet? Hun har da lønn nok til å stå i stormen. Jeg gremmes.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ansgar Dypbukt · 1 måneder siden
    Pedersen du må skrive hva du mener om denne regjeringa som er helt på viddene, staten har store eierandeler i Dnb.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse