Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
05 oktober 2023 12:37
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Regjeringen har lagt frem en ny handlingsplan for energieffektivisering. Byggenæringens Landsforening (BNL) kaller den kraftløs. Jeg sier at den er et piss i havet. I årevis har jeg skrevet om at energieffektivisering i bygg og bolig er ett av de fremste virkemiddel i målet mot det grønne skifte. Men på dette området har regjeringene (ikke bare den nåværende) vært tonedøv.

Linjenettet er sprengt

Noen av oss har også vært opptatt av mer kraftutbygging og at linjenettet bygges ut. Men lite har skjedd. Nå står vi i den situasjon at linjenettet et sprengt mange steder. Det er ikke mulig å føre frem mer strøm til bedrifter som skriker etter mer elektrisk kraft. Hvilke politikere har vi egentlig som styrer dette landet?

Annonse
Annonse

Tiden er overmoden

– For å løse klimaproblemet og forbedre kraftsituasjonen er energieffektivisering det som raskest kan frigjøre fornybar energi. Tiden er overmoden for et krafttak for energieffektivisering. Regjeringens handlingsplan var ikke det. Nå er det viktig at Stortinget sørger for at det blir satt et tydelig konkret mål for energieffektivisering og at det blir innført kraftfulle grep for å utløse potensialet, sier Guro Hauge som er bærekraftsdirektør i BNL i en pressemelding. Jeg er helt enig.

Mye kraft kan frigjøres

Energikommisjonen la frem sin rapport i februar i år. De peker på at energieffektivisering og lokal energiproduksjon kan frigjøre like mye kraft som vannkraft samt vindkraft til land og til havs til sammen. Kommisjonen peker på at for å løse klimaproblemet og bedre kraftsituasjonen er regjeringen nødt til å gjøre mer av alt raskere. Denne handlingsplanen blir dessverre for lite, for sakte, sier Hauge.

Regjeringen foreslår i handlingsplanen å bevilge 180 millioner kroner ekstra til energieffektivisering i statsbudsjettet for 2024. BNL mener dette blir alt for lite.

Annonse
Annonse

– I fjor utbetalte staten nærmere 33 mrd. kroner i strømstøtte. Strømstøtten hjelper ikke folk til å løse problemet med høyt strømforbruk. For å rulle ut energieffektivisering hadde vi kommet langt med å bruke 6 prosent av strømstøtten til energieffektivisering, sier Hauge. Selvsagt har hun rett.

Stortinget MÅ ta grep

Jeg og mange med meg håper nå at Stortinget tar et grep om dette slik at vi får støtteordninger som gjør at folk flest gjennomfører tiltak i sine egne boliger.

Ellers er det på tide at Enova kommer på banen også for vanlige folk – og at de bruker midlene på nødvendige oppgraderinger av bygningsmassen. Det kan frigjøre mye strøm som kan gå til andre formål. Enova synes å ha glemt formålsparagrafen sin.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Petter E. Olsen · 6 måneder siden
    Vi har betalt haugevis av milliarder i nettleie og for strømmen, mens kraftselskapene har betalt ut årvisse milliarder i utbytte til eierne. Hvorfor har ikke flere av de milliardene blitt brukt til å vedlikeholde og bygge ut linjenettet?

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse