Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Bernt Øien, pensjonist
Kronikk
17 november 2023 10:03
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hva er det med strømprisen og vindkraft? Med rykende ferske planer om kjernekraft i Sverige brenner det på dass i Norge!

«Stabil tillgång på fossilfri el till konkurrenskraftiga priser är en viktig förutsättning för Sveriges konkurrenskraft. Samtidigt behöver elproduktionen i princip fördubblas inom 25 år för att samhället ska klara elektrifieringen. Mot denna bakgrund presenterar regeringen nu en färdplan för ny kärnkraft i Sverige som tydliggör regeringens målbild och ger långsiktiga förutsättningar för ny kärnkraft.»

Professor RV Jones, en av Churchills skarpeste vitenskapelige rådgivere skrev: “No set of mutually inconsistent observations can exist for which some human intellect cannot conceive a coherent explanation, however complicated.

Norsk energipolitikk til luftige høyder

Norsk energipolitikk tas bokstavelig talt til luftige høyder for subsidier mens regjeringen styrer oppmerksomheten bort fra helheten. Argumentene skifter slik at de passer, i fjor var det tomme magasiner som var årsaken til høy strømpris, i år er det normal fylling, og strømprisen er fortsatt høy.

Vi selger hittil urørt natur matet inn i vindkraftverkene med balansekraft fra våre vannkraftverk som kvittering. Vindkraftsaken kommer fra en slags «innad-dannelse» født i pengepungen til de som mener disse innretningene skal bidra til å redusere CO2 utslipp. Det argumentet kjøpes ikke sånn uten videre av de med teknisk «ut»dannelse der de argumenterer med harde tellekanter og sunn skepsis.

Farvel til kraftbørsen

De Facto har akkurat begått en rapport som heter «Farvel til kraftbørsen». Den imøtegår Strømprisutvalgets rapport med å konkludere med at det ikke er produksjon og forbruk i Norge som definerer strømprisen. Regjeringens mål er at strømprisene i Norge skal bli lik de europeiske, og i måloppnåelsen støtter den seg til Aslaug Haga i Fornybar Norge med en støttestokk som er råtten i margen.

Tilgi dem for de vet ikke hva de gjør

Prisen på konsesjonskraft er i år 11,7 øre pr KWh, derfor burde det være spillerom nok for å konkurrere i hva det skal være med lav strømpris fra ren og fornybar vannkraft. Regjeringens veikart for et grønt industriløft befinner seg i et skikkelig ruglete terreng. Med Svenskenes rykende ferske vedtak om utbygging av ny kjernekraft kan det sies om Norges regjering: «Tilgi dem ikke for de vet hva de gjør». Havvind fra Nordsjøen vil aldri kunne konkurrere med kjernekraft importert fra Sverige.

God natt til vindbaronene i Sverige

Svenskene akter å bygge ut 2500 MW innen 2035, med en intensjon om å bygge ut en kraftproduksjon tilsvarende 10 fullskalige kjernereaktorer innen 2045. Sverige vil bli en stormakt på kjernekraft slik de var før, og da blir det «god natt» til vindbaronene i Sverige. Regjeringen Støre, som har Fensfeltet i Telemark med en av verdens største forekomster av Thorium, mangler orienteringsevne. Den er satt sjakk matt i redsel for å havne utenfor hovedveien fra Oslo til Brüssel.

Annonse
Annonse

«Strømmen i Norge er alt for billig» sa Tord Lien og satte i gang bygging av Norlink til Tyskland og NSN link til Storbritannia. Arbeiderpartiet stilte «åtte ufravikelige krav» for at kablene kunne bygges. I mars 2022 var bare ett av disse kravene oppfylt. Sju av åtte ACER-vilkår er ikke oppfylt - Nei til EU Naive velgere gikk på pinnen med påsmurt EU-lim.

«MELLOM KL 17 OG 18 I MORGEN BØR DU FYRE med ved, - om du kan! Og helst ha middagen ferdig kokt. For i den timen er strømprisen i hele Norge, i resten av Scandinavia, i Finland og Baltikum, samt i Tyskland, den samme, og høyest i Europa: vel 1,82 kr/kWh. Det er rundt 6 ganger høyere enn prisen vi betalte de siste 20 årene før vi fikk de to siste utenlandskablene.
Samtidig er dette et eksempel på det som er målet i EUs energimarked: lik strømpris i alle land! Avvikerlandet i morgen er Frankrike, - for det landet har tatt seg den frihet å ikke følge EUs egne regler. De reglene tør som kjent ikke EØS-landet Norge å utfordre!
Her i landet er vi mest opptatt av å spå strømkrise om noen år, som argument for å bygge ned mer av landet med mer vindkraft:

Norge har overskudd av kraft

Norge har overskudd av kraft, 17 TWh i 2021, 13 TWh i 2022, og i år kan overskuddet bli enda større. Sten til strømprisens byrde har vi fått med å sette hele Norge på strømstønad. En svak krone og renteoppgang ligger også i ryggsekken fordi regjeringen ikke har kontroll på den underliggende prisveksten. Importerte varer blir dyrere, inflasjonen øker og dermed må renten må økes ytterligere. Industriens konkurranseevne svekkes, vi får konkurser, det offentliges utgifter går opp mens husholdningenes levestandard går ned.

Klimautslipp må sees i et globalt perspektiv da lufta er til for alle. Derfor burde regjeringen invitere utenlandsk kraftkrevende industri hit slik at den kan drives med vår rene og billige vannkraft. Det ville være det beste konkurransemessige klimatiltaket lille Norge kan foreta seg. I tillegg vil det gi arbeidsplasser og velstand.

Pusher gigantisk havvindutbygging

I stedet pusher regjeringen en gigantisk havvindutbygging i Nordsjøen, nå i konkurranse med Sveriges nye planer om kjernekraft. I Norge må industrien også konkurrere gjennom store prisforskjeller skapt av Nord Pool-børsens prissoner. Det er slutt på at «kraftpolitikere» fra AP passet på at folk hadde jobb og en trygg økonomi skapt av vår vannkraft.

Kursen er satt etter et kompass med misvisning til HØYRE i særdeles urent farvann.

20 års utbygging av vindkraft til en kostnad til 2700 milliarder dollar har resultert i 4% dekning av verdens energibehov. Jan Emblemsvåg til Agenda Nord-Norge 2023 - Kunnskapsbanken (kbnn.no)

Hvor må ikke Dantes Beatrice gråte i sin himmel!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse