Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
07 mars 2024 12:15
Del på Facebook
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

På grunn av alle habilitetsskandalene og skandaler med masteroppgaver og annet er det mange som har mistet troen på politikerne. Det er selvsagt forståelig at folk flest reagerer med vantro. Jeg fatter ikke at ansvarlige politikere til de grader har tatt seg til rette.

Skjønt det er ikke bare blant politikerne det syndes. Vi har også noen skrekkeksempler fra næringslivet hvor noen har gått langt ut over sine fullmakter – jf. Norges Industri hvor den administrerende direktøren brukte millioner av kroner på sjøfly og reinsdyrjakt. Vi merker oss også at politikere var med på disse turene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Noen har trukket seg

Noen politikere har tatt konsekvensen av skandalene ved å trekke seg. Det er voksent gjort. Men andre tviholder på sine verv. Ja, noen som er blitt tvunget til å gå av som statsråd, er til og med blitt innstilt som ambassadør. Det er prisen statsministeren Støre må betale – men det har økt mistilliten til han blant velgerne. Dette skyldes ikke bare skandalesakene, men også mye annet. Han prøver, men får det ikke til. I alle fall viser meningsmålingene det.

Nå må også Høyre betale prisen?

Erna Solberg har vært gjennom en utrolig vanskelig tid på grunn av mannens aksjeeventyr. Derfor får hun særdeles kraftig kritikk av kontrollkomiteen i Stortinget. Hadde hun vært statsminister, ville hun ha fått avskjed på grått papir. Men nå er hun stortingspolitiker –og går fri, men hun stiller selvsagt nok en gang som Høyres statsministerkandidat. Blir hun statsminister nok en gang er vi like langt. Omdømmet er og blir ødelagt.

Til tross for all elendigheten rundt aksjesakene har Høyre seilt høyt på meningsmålingene, men nå synes den tid å være over. På den siste meningsmålingen som er offentliggjort går Høyre tilbake med 6,4 prosent. Fremskrittspartiet fosser frem, mens Arbeiderpartiet fortsatt sliter med rekordlave målinger. Og syndebukken er selvsagt Støre som til tross for stort engasjement på mange plan synes å ha mistet støtten fra velgerne sine. Noen kritikere hevder til og med at han er i ferd med å ødelegge Arbeiderpartiet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Feil kurs i mange år

For min egen del har jeg i mange år stilt kritiske spørsmål til Arbeiderpartiets politikk. Sykehuspolitikken har vært ødeleggende for Arbeiderpartiet i mange tidligere Arbeiderpartibastioner. Men partiet har sviktet også på mange andre områder. Strømpolitikken har vært en katastrofe. Jeg forstår ikke at ledere i institusjoner som Statnett kan bli sittende etter uttalelser som om at strømprisen er alt for lav. Hun burde selvsagt fått sparken på dagen.

Og hovedansvaret ligger selvsagt på partilederen som nå også styrer den minst populære regjering gjennom tidene. Og stadig flere stiller spørsmål til politikken rundt det grønne skiftet.

Mange har skyld

Men Støre har selv sagt ikke all skyld. Rundt om i landet har vi sett mye maktarroganse fra politikere. Vi vet jo at makt korrumperer – og det har vi dessverre sett alt for mange eksempler på både lokalt og sentralt.

Nå reagerer folk flest. Spørsmålet er om de ledende politikerne har evnen til å innse problemet. Klarer de å snu i tide? Hvis ikke kommer det til å bli litt av et jordskjelv ved neste valg.

Nå synes også dette å være et internasjonalt problem. I en verden full av muligheter synes håpløsheten å vokse for hver dag som går. Mange forstår ikke det. Ikke jeg heller.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse