Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen, historiker og forfatter
Kronikk
31 juli 2024 21:54
Del på Facebook
Heine Gikling Bruseth – en av de viktigste for at KBK skal holde seg i eliteserien også til neste år, i følge artikkelforfatter Aage G. Sivertsen. Foto: Carina Johansen / NTB
Heine Gikling Bruseth – en av de viktigste for at KBK skal holde seg i eliteserien også til neste år, i følge artikkelforfatter Aage G. Sivertsen. Foto: Carina Johansen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er litt over halvspilt serie og KBK har 18 poeng på 16 kamper. De ligger på 9.plass, men med to poeng fra bunnen og ett skarve poeng fra kvalikplassen som er 3. siste plass. Hvordan har spillere, trenere og ledelsen prestert ut i fra forventinger og ressurser? Hva må til for å overleve?

Det er i realiteten 10 (!) lag som kan rykke ned, slik tabellen ser ut når vi går inn i første uke av august. Normalt vil man unngå nedrykk med ett poeng per kamp, altså at man lander på 30 poeng. Det virker utenkelig at man unngår kvalikplassen om man ikke får minst 32, muligens 33, ja, helst 34 poeng. Det betyr at KBK, som har gjort en ganske god vårsesong, må gjøre det minst like bra i høst for å overleve. Forrige helg fungerte nok en gang Aladdins lampe. Først bommet Tromsø straffespark. Dernest var det en hårfin VAR-offside som sørget for at det fortsatt stod 0-0. Og jaggu meg kom det enda en VAR – gave, slik at KBK kunne reise hjem med ett helt poeng. Man kan saktens lure på hva som gjør at treneren overlever slike nervepåkjenninger.

Annonse
Annonse

Og når vi er først inne på det: Jeg Var positiv til VAR. Det snudde da Danmark tapte VAR-kampen mot Tyskland i EM. Da fikk jeg nok. Men ikke gjør som Vålerenga i fjor. De ble så lei seg for hver kamp at de rykket ned. Husk at VAR er regelverket. Glem å protestere. Dette er psykologi. Vent til årsmøte eller til det blir en «folkeavstemning».

Mine vurderinger er kun gjort ut i fra å ha sett KBKs kamper. Her deler jeg ut terningkast først og fremst til dem som kan gjøre en forskjell. Jeg mener det er potensiale til å lande blant de 7-8 beste i eliteserien.

Trener Amund Skiri: Terningkast 5

Skiri fikk en drømmestart som KBK-trener. Seieren over Vålerenga i fjor var en av fotballens uforglemmelige øyeblikk. For meg er den kampen på høyde med da jeg selv skrudde inn en corner med feilfoten på Idrett på 1980- tallet. Vi (CFK) vant 3-1 over KFK på begynnelsen av 1980-tallet og keeper Ivar Bunes satt på rumpa langt inne i målet. Helt oppriktig: Seieren over Vålerenga var et Shakespeare-drama. Jeg har aldri opplevd maken. Dette ga også en solid selvtillit inn mot årets sesong. Det åpnet med seier 2-3 i første bortekamp mot Lillestrøm! Råsterkt. Når man skal vurdere Skiris prestasjoner siden oppstart, sitter man igjen med: Formidabel og nærmest uforståelig seier over Vålerenga. Sterk borteseier mot Lillestrøm i første kamp – som er så viktig for psykologien videre. Skiri har utviklet noen (ikke alle) av de unge spillerne til å holde høyt elitenivå. Han har forstått at ballbesittelse slett ikke er så viktig (fordi laget vinner gjerne uten å ha ballen mest). Skiri løste til slutt fordelen av prestere på hjemmebane, hvilket var et problem da han overtok i fjor høst. Et stort pluss for å ha byttet ut en god keeper med en som er blitt blant landets beste. På minussiden: Kampen mot Rosenborg, hvor de fikk ta tre cornere på rad hvor det var 2 rosenborgspillere ved hjørneflagget og KBK tuslet etter bare med en spiller. KBK tapte kampen på dette, hvor de korte cornerne endte i en scoring (og en annullert scoring). På minussiden er også at ikke han har løftet frem talenter som Rakneberg og Sivertsen. Men de får tross alt sjansen fra start. Det er et minus at han har gitt klippekort til Islendingen Hilmir. Gutten bør få seg en time-out. Hvor mange mål ville Leander Næss Alvheim scoret på 16 kamper fra start, mon tro?

Minner om tålmodigheten trener Michelsen hadde med, jeg må si hjelpeløse, Moses Mawa. Det var først da Mawa ble skadet at Brynjolfur Willumson fikk sjansen – og lyktes. Skulle Skiri sørge for at KBK spiller i eliteserien også neste år, lukter det terning 6 lang vei.

Administrasjonen: Terningkast 4

Det er så godt som umulig å gi terningkast til Sportslig leder, Eirik Hoseth. Uten penger er han hjelpeløs. Etter å ha mistet to av lagets viktigste spillere, Pape H. Guéye og Sebastian Jarl, må de nye spillerne innfri. Det vil uansett være et lite under om laget skraper sammen 34 poeng eller mer. Det er fabelaktig at KBK greier å sope sammen penger for å holde hjulene i gang. Det er godt gjort av Kjetil Thorsen å holde energien oppe, enten det være seg gåturer over Dovre eller lettbente løpesteg på tartandekket, det nye Atlanten Stadion. Jeg må likevel trekke for : 1. Skaden til Max Williamsen. En lærepenge for livet. Da Træff ikke hadde penger til å vanne den knusktørre kunstgressbanen i cup-kampen, burde KBK selvsagt sørget for det. En dyr lærepenge. 2. Salget av Sebastian Jarl. Fordi gutten var blant lagets beste og kunne ha betydd forskjellen på to be or not to be, når vi setter to strek under svarene til slutt. I tillegg har laget en krisesituasjon på midtstopperplass. Alle er skadet! Guttens drøm om å få spille for Vålerenga, holder ikke. Selv om han ville gått gratis etter sesongen, burde han blitt. De 3,5 millionene man fikk for Jarl varmer kun frem til man spiller kamp. Et nedrykk betyr et tap på minst 15 millioner. 3. Stormskadet hjemmestadion. Her mener jeg de ansvarlige sov i timen. Når man skal skifte kunstgress og man vet at det blåser villmann på disse holmene, da bør man ikke sove et sekund mens arbeidet pågår. Mulig jeg er litt streng i kanten. Konklusjon: Skal terningen gi et høyere tall, har jeg et godt råd: Finn ut hva som har skjedd med Bodø- Glimt. Herm etter dem.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Keeper Michael R. Lansing: Terningkast 6

Denne mannen er gull verdt for KBK. Han har vært matchvinner flere ganger. Jeg tror han er Norges beste keeper.

Marius Olsen: Terningkast 6

En fenomenal midtstopper som bør ha ambisjoner om å spille på landslaget. Gjerne sammen med Max Williamsen (når han blir frisk).

Jesper Isaksen: Terningkast 5

Tross for en relativ svak kamp mot Tromsø, gutten har gjort store fremskritt. Mens fotballpappa Arnfinn har jobbet 30 år i bank og passet på at man ikke taper en femtiøre, virker junior mer offensiv. KBK har fått en ny Leo. Ikke bare løper han mest av alle. Jesper har begynt å få målpoeng. Isteden for å dundre ballen så høyt at både stormåsen og Vår Herre blir nervøse, går ballene nå mot mål. Muligens spilleren med det største potensialet av alle. Da må selvtilliten bearbeides. Tror nøkkelen til et gjennombrudd er så enkel. Kapteinsbindet er en del av den.

Mikkel Rakneberg: Terningkast 4

Rakneberg var et av fjorårets funn. Han har fart, kan å drible og har en god skuddfot. Innimellom, ja, litt for ofte spiller du ballen helt umotivert til en motspiller. Mot Tromsø presterte du til og med å kaste et innkast til en Tromsøspiller. Hvorfor? Du får tenke over at du er en av de beste spillerne på dette laget og at det ikke finnes noen begrensninger for ditt talent. Dine dragninger innover på banen, akkurat slik vingbackene til Glimt spiller, er geniale. Fortsett slik og du blir solgt til en proffklubb.

Heine Gikling Bruset: Terningkast 6

Heine Gikling Bruset er en av årsakene til at jeg ser KBKs kamper. Du har blitt en fenomenal spiller. Selg ham og man er som så godt som sikret å havne i OBOS.

Oscar Siira Sivertsen: Terningkast 4

Fjorårets komet. Fortsatt meget god skuddfot. Rask. Veldig gode innlegg. Bør slutte med å slå cornere som daler ned som keepermat. Ved å variere bevegelsen – ved å komme rundt vingbacken litt oftere, ved å tørre litt mer, vil denne spilleren være den som avgjør kamper. Navnet i seg selv forplikter. Potensiale!

Ruben Kristensen Alte: Terningkast 4

Vi venter bare på at du skal bli banens beste i hver kamp. Kan ikke se noen begrensninger for denne spilleren.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøNo gikk du i fella eg la ut. Eitt av hovudargumenta i ppromoteringaav Møreaksen er tidsaspektet og innsparing. Alle reknestykka ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrI Sverige og Danmark kjører ikke elbiler så fort som tillatt hastighet - de prioriterer færre ladestopp framfor høy fart. ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøEg trur at du ved ubevissthet har skrive SSB i staden for Sintef. Forøvrig som tidlegare ikkje har funne tilbake ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøDå må du vise til SSB sin statistikk. Så må du korrigere for skilta fart, gjennomsnittlig høydeforskjell på 550 meter ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg har brukt gjennomsnittssatser slik SSB benytter. Tror du disse er kraftig underestimert?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøDu har ikkje lagt fram dokumentasjon på straumforbruket for sammensetninga av ÅDT og hensyntatt høydeforskjell og skilta hastighet.Ei heller dokumentasjon ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse